Data: 2012-02-18 15:08:35
Temat: Re: Jaka dobra patelnia zeliwna
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Sat, 18 Feb 2012 11:47:02 +0100, Bbjk napisał(a):
> W dniu 2012-02-18 11:11, czeremcha pisze:
>>
>> Żeliwna i lekka? Tu się coś nie zgadza...
>>
>> Albo żeliwna, albo lekka.
>
> Leciutka to ona nie jest, ale znacznie _lżejsza_ od żeliwnej.
>
>> Cygańska mogła być stalowa, ale nie żeliwna. Żeliwa się chyba nie
>> klepie w procesie produkcyjnym, a odlewa.
>
> Tak, ona jest stalowa, nie pisałam, że żeliwna, ale i nie dodałam, ze
> stalowa. Jest stalowa i dużo lepsza od droższej i cięższej żeliwnej. Mam
> dość silne ręce, ale waga żeliwnej patelni jest przeznaczona chyba dla
> kulturystów, to też warto brać pod uwagę.
Zeliwnej patelni się nie podnosi - ją się przesuwa. Jest przeznaczona do
kaflowej lub stalowej kuchni z żeliwnymi fajerkami lub litą żeliwną płytą
na wierzchu, a nie do dzisiejszych delikatnych powierzchni grzejacych.
--
XL
|