Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!wsisiz.edu.pl!newsfeed.neostrada.pl!
atlantis.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl!not-for-mail
From: NoName <n...@n...pl>
Newsgroups: pl.sci.medycyna
Subject: Re: Jaka najzdrowsza margaryna? - pomoc w przygotowaniu rankingu
Date: Wed, 10 Sep 2008 18:52:14 +0200
Organization: TP - http://www.tp.pl/
Lines: 44
Message-ID: <ga8ueh$o6q$1@nemesis.news.neostrada.pl>
References: <ga7ndn$a2e$1@news.vectranet.pl>
<ga7t26$7v6$1@atlantis.news.neostrada.pl>
<ga7sct$eel$1@news.vectranet.pl> <ga8ab4$re7$1@nemesis.news.neostrada.pl>
<ga8c49$3o9$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: dzg18.internetdsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: nemesis.news.neostrada.pl 1221066001 24794 83.14.84.18 (10 Sep 2008 17:00:01
GMT)
X-Complaints-To: u...@n...neostrada.pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 10 Sep 2008 17:00:01 +0000 (UTC)
User-Agent: Thunderbird 2.0.0.16 (Windows/20080708)
In-Reply-To: <ga8c49$3o9$1@inews.gazeta.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.sci.medycyna:250229
Ukryj nagłówki
Piotrek pisze:
>
> Użytkownik "NoName" <n...@n...pl> napisał w wiadomości
> news:ga8ab4$re7$1@nemesis.news.neostrada.pl...
>> Daniel Stalica pisze:
>>> jangr pisze:
>>>> Użytkownik "Daniel Stalica" <d...@s...info> napisał w wiadomości
>>>> news:ga7ndn$a2e$1@news.vectranet.pl...
>>>>
>>>> Pytanie w tytule jest źle postawione.
>>>> Żadna margaryna nie jest zdrowa.
>>>> No, chyba, że to trollowanie, no to przepraszam. :-)
>>>
>>> Nie chcę rozstrzygać tego czy jest zdrowa czy nie, chodzi o wybranie
>>> tej najbardziej wartościowej, tej lepszej :)
>>>
>>
>>
>>
>> Jak bedziesz mial mozliwosc to zaopatruj sie na wsi u gospodarza ktory
>> nie dosypuje ani nie dolewa niczego. Bedziesz mial dzieki temu obraz
>> na to co jesz.
>> najprostszy chyba experyment to maslanka z mleka, takie normalne mleko
>> scina sie po 2-3 dniach zaleznie od temperatury i praktycznie w 99%
>> bedzie to maslanka
>
> maślanka z mleka ? cos ci sie pomerdało maślanka jest produktem ubocznym
> powstającym podczas produkcji masła ze śmietany
> ścięte mleko to tzw. kwaśne mleko z którego produkuje się biały ser po
> tym z kolei zostaje serwatka a co do tego co w sklepie sprzedają to
> wiadomo że musi to być jakoś pasteryzowane żeby sie nie zepsuło po 2
> dniach stania na półce nt. dolewania wody wypowiadał się nie będę ale to
> na pewno zależy od producenta ewentualnie mocno odciągnięte ze śmietany
> mleko może sprawiać takie wrażenie.
>
> Pzdr
> Piotrek
>
Oczywiscie chodzilo o zsiadle mleko co i tak nie zmienia faktu ze tzw
maslanke wyrabia sie z mleka w procesie produkcji masla. Jak bedziesz
mial okazje przejedz sie na wies i popros gospodarza zeby pokazal ci co
to jest smietanka i w jaki sposob mozna ja uzyskac (zebrac) z mleka.
|