Data: 2008-09-10 16:52:14
Temat: Re: Jaka najzdrowsza margaryna? - pomoc w przygotowaniu rankingu
Od: NoName <n...@n...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Piotrek pisze:
>
> Użytkownik "NoName" <n...@n...pl> napisał w wiadomości
> news:ga8ab4$re7$1@nemesis.news.neostrada.pl...
>> Daniel Stalica pisze:
>>> jangr pisze:
>>>> Użytkownik "Daniel Stalica" <d...@s...info> napisał w wiadomości
>>>> news:ga7ndn$a2e$1@news.vectranet.pl...
>>>>
>>>> Pytanie w tytule jest źle postawione.
>>>> Żadna margaryna nie jest zdrowa.
>>>> No, chyba, że to trollowanie, no to przepraszam. :-)
>>>
>>> Nie chcę rozstrzygać tego czy jest zdrowa czy nie, chodzi o wybranie
>>> tej najbardziej wartościowej, tej lepszej :)
>>>
>>
>>
>>
>> Jak bedziesz mial mozliwosc to zaopatruj sie na wsi u gospodarza ktory
>> nie dosypuje ani nie dolewa niczego. Bedziesz mial dzieki temu obraz
>> na to co jesz.
>> najprostszy chyba experyment to maslanka z mleka, takie normalne mleko
>> scina sie po 2-3 dniach zaleznie od temperatury i praktycznie w 99%
>> bedzie to maslanka
>
> maślanka z mleka ? cos ci sie pomerdało maślanka jest produktem ubocznym
> powstającym podczas produkcji masła ze śmietany
> ścięte mleko to tzw. kwaśne mleko z którego produkuje się biały ser po
> tym z kolei zostaje serwatka a co do tego co w sklepie sprzedają to
> wiadomo że musi to być jakoś pasteryzowane żeby sie nie zepsuło po 2
> dniach stania na półce nt. dolewania wody wypowiadał się nie będę ale to
> na pewno zależy od producenta ewentualnie mocno odciągnięte ze śmietany
> mleko może sprawiać takie wrażenie.
>
> Pzdr
> Piotrek
>
Oczywiscie chodzilo o zsiadle mleko co i tak nie zmienia faktu ze tzw
maslanke wyrabia sie z mleka w procesie produkcji masla. Jak bedziesz
mial okazje przejedz sie na wies i popros gospodarza zeby pokazal ci co
to jest smietanka i w jaki sposob mozna ja uzyskac (zebrac) z mleka.
|