« poprzedni wątek | następny wątek » |
31. Data: 2011-05-11 19:11:32
Temat: Re: Jaka sól?W dniu 2011-05-11 20:51, Stokrotka pisze:
> Zwykła, polska, bez antyzbrylaczy, o ile się da i gdzie się da.
> Antyzbrylacze to zdaje się szkodliwe związki siarki.
>
> Polska jest zdaje się kopana jak węgiel i mielona,
> ma mało zanieczyszczeń, a te zwykle są szkodliwe.
> Morska jest inaczej pozyskiwana, stąd jej ziarnka mają ładny kształt,
> ma więc znaczenie estetyczne nie tylko w potrawie
> (np. podobno ryba może być pieczona w soli), ale i gdzie indziej.
>
> Jednak morska ma więcej zanieczyszczeń, ma gożkawy smak,
> zrobiłam kiedyś paluszki, jakoś się zjadło, ale mi nie smakowały.
>
>
Ona nie ma wiecej zanieczysczen a mikroelementow ktore twoj organizm
lepiej przyswoii niz wszelkie smieci z reklamy telewizyjnej.
Belissa postawi kazdego kutasa na bacznosc i wydoi idiote z kasy.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
32. Data: 2011-05-11 21:10:25
Temat: Re: Jaka sól?Arkady wrote:
> W dniu 2011-05-11 20:14, Waldemar Krzok pisze:
>> Arkady wrote:
>>
>>>
>>> "
>>>> Taka sól ma naprawdę obniżoną zawartość sodu,"
>>>
>>> Smiesz twierdzic ze przez kilka lat chemii uczyli mnie debile ?
>>
>> Niekoniecznie, może nie uważałeś.
>>
>>> Qrwa co za oqrwienco to wypisuja i skad ich biora. Przeciez to
>>> przedszkole specjalne.
>>
>> Sól spożywcza może być mieszanką NaCl i KCl w różnych proporcjach. Też
>> sól
>> spożywcza bezsodowa oparta na KCl się zdarza.
>>
>> Waldek
>>
>
> Wybacz ale na chemii uwazalem i sol kwasu solnego nie moze miec wiecej
> soli w soli. Ma okreslona mase molowa i nie mozna tego zmienic. Jesli
> ktos sprzedaje Nacl +Kcl to nie jest sol kuchenna a mieszanka soli kwasu
> solnego i soli chlorkowej potasu.
> Tak wiec ta sol nie ma zmnijszonej zawartosci sodu a zwiekszona
> zawartosc soli chlorkowej potasu.
>
> Typowy Belkot marketingowy w ktory wieza przyglupy bez wyksztalcenia.
Za to na matematyce spałeś.
Jeśli zmieszam 500 g NaCl z 500 g KCl, to co otrzymam?
Oczywiście 1000 g soli.
Jaka w tej soli będzie zawartość sodu w stosunku do zawartości sodu w
1000 g czystego chlorku sodu?
Czy aby nie 50%?
Czy więc nie otrzymałem soli o obniżonej (i to o 50%) zawartości sodu?
A że przy okazji mam zwiększoną zawartość potasu - to już inna rzecz.
j..
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
33. Data: 2011-05-11 21:24:43
Temat: Re: Jaka sól?
> Za to na matematyce spałeś.
>
> Jeśli zmieszam 500 g NaCl z 500 g KCl, to co otrzymam?
> Oczywiście 1000 g soli.
> Jaka w tej soli będzie zawartość sodu w stosunku do zawartości sodu w
> 1000 g czystego chlorku sodu?
> Czy aby nie 50%?
> Czy więc nie otrzymałem soli o obniżonej (i to o 50%) zawartości sodu?
> A że przy okazji mam zwiększoną zawartość potasu - to już inna rzecz.
>
> j..
Otrzymasz ale nie sol kuchenna czyli NaCl a mieszanine soli przyglupie.
To co reklamuja to belkot sol kuchenna to NaCl i nie moze miec mniejszej
zawartosci Soli w soli.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
34. Data: 2011-05-12 04:00:28
Temat: Re: Jaka sól?W dniu 2011-05-11 20:05, Arkady pisze:
> "
>> Taka sól ma naprawdę obniżoną zawartość sodu,"
>
> Smiesz twierdzic ze przez kilka lat chemii uczyli mnie debile ?
Pewnie tak, skoro nie nauczyli, że sole to produkt reakcji kwasów z np.
zasadami. A nie jedna substancja chemiczna.
> Qrwa co za oqrwienco to wypisuja i skad ich biora. Przeciez to
> przedszkole specjalne.
Jesteś nowym trolem ze stajni apd? Weź na przeczyszczenie albo cuś.
--
Pozdrawiam - Aicha
http://wroclawdailyphoto.blogspot.com/
Jak nie pisać po angielsku
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
35. Data: 2011-05-12 04:04:46
Temat: Re: Jaka sól?W dniu 2011-05-11 20:44, Stokrotka pisze:
>> ..Razem z solą w potrawach to ma być 3-4 g.
> Ostatnimi dniami pisali, że odrobinę jednak więcej niż 5g ("jednak", bo
> te 5g to oklepana latami norma).
Kto? Gdzie?
Amerykańscy naukowcy? :)))
--
Pozdrawiam - Aicha
http://wroclawdailyphoto.blogspot.com/
Jak nie pisać po angielsku
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
36. Data: 2011-05-12 05:29:21
Temat: Re: Jaka sól?"Waldemar Krzok" <w...@z...fu-berlin.de> wrote in message
news:93020eFc6hU1@mid.uni-berlin.de...
> Arkady wrote:
>
>>
>> "
>>> Taka sól ma naprawdę obniżoną zawartość sodu,"
>>
>> Smiesz twierdzic ze przez kilka lat chemii uczyli mnie debile ?
>
> Niekoniecznie, może nie uważałeś.
>
>> Qrwa co za oqrwienco to wypisuja i skad ich biora. Przeciez to
>> przedszkole specjalne.
>
> Sól spożywcza może być mieszanką NaCl i KCl w różnych proporcjach. Też sól
> spożywcza bezsodowa oparta na KCl się zdarza.
>
> Waldek
Sól warzona ma pewien procent NaOH.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
37. Data: 2011-05-12 05:31:05
Temat: Re: Jaka sól?
"Arkady" <p...@o...eu> wrote in message news:iqen13$6k7$5@news.onet.pl...
> Belissa postawi kazdego kutasa na bacznosc i wydoi idiote z kasy.
Sypiesz sól na ogon? Lepsza niż Viagra?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
38. Data: 2011-05-12 08:17:44
Temat: Re: Jaka sól?On 05/11/2011 08:14 PM, Waldemar Krzok wrote:
> Sól spożywcza może być mieszanką NaCl i KCl w różnych proporcjach. Też sól
> spożywcza bezsodowa oparta na KCl się zdarza.
Wszystko to prawda. Kłopot w tym, że przedawkowanie KCl jest bardziej
niebezpieczne od przedawkowania NaCl.
KCl nie kupisz w aptece bez recepty. Większa dawka jonów K+ i serce
staje... (inna sprawa, że jak jest ich za mało, to też bardzo źle)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
39. Data: 2011-05-12 09:59:48
Temat: Re: Jaka sól?W dniu 2011-05-12 06:00, Aicha pisze:
> W dniu 2011-05-11 20:05, Arkady pisze:
>
>> "
>>> Taka sól ma naprawdę obniżoną zawartość sodu,"
>>
>> Smiesz twierdzic ze przez kilka lat chemii uczyli mnie debile ?
>
> Pewnie tak, skoro nie nauczyli, że sole to produkt reakcji kwasów z np.
> zasadami. A nie jedna substancja chemiczna.
>
>> Qrwa co za oqrwienco to wypisuja i skad ich biora. Przeciez to
>> przedszkole specjalne.
>
> Jesteś nowym trolem ze stajni apd? Weź na przeczyszczenie albo cuś.
>
Nie jestem trollem probuje wam wyjasnic ze sol popularnie zwana sola
kuchenna to chlorek sodu od zawsze. I w chlorku sodu nie moze byc wiecej
lub mniej sodu zawsze jest go tyle samo.
Tak wiec jesli ktos sprzedaje sol o zmniejszonej zawartosci sodu to
poprostu klamie zreszta jest to nagminne ostatnio a lemingi wieza w te
bzdury jak w prawde objawiona. Podobnie z kielbasa szynkami i wszelkim
gownem ktore z kielbasa i szynkami niewiele ma wspolnego.
Tak wiec ustalmy Lemingi Ze sol kuchenna to zawsze chlorek sodu z
niewielkimi domiszkami mikroelementow natomiast wszelkie inne wynalazki
to mieszanka roznych soli.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
40. Data: 2011-05-12 14:24:03
Temat: Re: Jaka sól?Dnia Thu, 12 May 2011 11:59:48 +0200, Arkady napisał(a):
> Nie jestem trollem probuje wam wyjasnic ze sol popularnie zwana sola
> kuchenna to chlorek sodu od zawsze.
Od nigdy. Sól popularnie to takie coś w Wieliczce albo wodzie morskiej.
Nikogo nigdy nie obchodziło co to jest od strony chemicznej - poza
chemikami.
Henry
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |