Strona główna Grupy pl.misc.dieta Jaka sól?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Jaka sól?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 46


« poprzedni wątek następny wątek »

31. Data: 2011-05-11 19:11:32

Temat: Re: Jaka sól?
Od: Arkady <p...@o...eu> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2011-05-11 20:51, Stokrotka pisze:
> Zwykła, polska, bez antyzbrylaczy, o ile się da i gdzie się da.
> Antyzbrylacze to zdaje się szkodliwe związki siarki.
>
> Polska jest zdaje się kopana jak węgiel i mielona,
> ma mało zanieczyszczeń, a te zwykle są szkodliwe.
> Morska jest inaczej pozyskiwana, stąd jej ziarnka mają ładny kształt,
> ma więc znaczenie estetyczne nie tylko w potrawie
> (np. podobno ryba może być pieczona w soli), ale i gdzie indziej.
>
> Jednak morska ma więcej zanieczyszczeń, ma gożkawy smak,
> zrobiłam kiedyś paluszki, jakoś się zjadło, ale mi nie smakowały.
>
>
Ona nie ma wiecej zanieczysczen a mikroelementow ktore twoj organizm
lepiej przyswoii niz wszelkie smieci z reklamy telewizyjnej.

Belissa postawi kazdego kutasa na bacznosc i wydoi idiote z kasy.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


32. Data: 2011-05-11 21:10:25

Temat: Re: Jaka sól?
Od: "j...@f...adres.to" <w...@c...barg.cy> szukaj wiadomości tego autora

Arkady wrote:
> W dniu 2011-05-11 20:14, Waldemar Krzok pisze:
>> Arkady wrote:
>>
>>>
>>> "
>>>> Taka sól ma naprawdę obniżoną zawartość sodu,"
>>>
>>> Smiesz twierdzic ze przez kilka lat chemii uczyli mnie debile ?
>>
>> Niekoniecznie, może nie uważałeś.
>>
>>> Qrwa co za oqrwienco to wypisuja i skad ich biora. Przeciez to
>>> przedszkole specjalne.
>>
>> Sól spożywcza może być mieszanką NaCl i KCl w różnych proporcjach. Też
>> sól
>> spożywcza bezsodowa oparta na KCl się zdarza.
>>
>> Waldek
>>
>
> Wybacz ale na chemii uwazalem i sol kwasu solnego nie moze miec wiecej
> soli w soli. Ma okreslona mase molowa i nie mozna tego zmienic. Jesli
> ktos sprzedaje Nacl +Kcl to nie jest sol kuchenna a mieszanka soli kwasu
> solnego i soli chlorkowej potasu.
> Tak wiec ta sol nie ma zmnijszonej zawartosci sodu a zwiekszona
> zawartosc soli chlorkowej potasu.
>
> Typowy Belkot marketingowy w ktory wieza przyglupy bez wyksztalcenia.

Za to na matematyce spałeś.

Jeśli zmieszam 500 g NaCl z 500 g KCl, to co otrzymam?
Oczywiście 1000 g soli.
Jaka w tej soli będzie zawartość sodu w stosunku do zawartości sodu w
1000 g czystego chlorku sodu?
Czy aby nie 50%?
Czy więc nie otrzymałem soli o obniżonej (i to o 50%) zawartości sodu?
A że przy okazji mam zwiększoną zawartość potasu - to już inna rzecz.

j..

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


33. Data: 2011-05-11 21:24:43

Temat: Re: Jaka sól?
Od: Arkady <p...@o...eu> szukaj wiadomości tego autora


> Za to na matematyce spałeś.
>
> Jeśli zmieszam 500 g NaCl z 500 g KCl, to co otrzymam?
> Oczywiście 1000 g soli.
> Jaka w tej soli będzie zawartość sodu w stosunku do zawartości sodu w
> 1000 g czystego chlorku sodu?
> Czy aby nie 50%?
> Czy więc nie otrzymałem soli o obniżonej (i to o 50%) zawartości sodu?
> A że przy okazji mam zwiększoną zawartość potasu - to już inna rzecz.
>
> j..

Otrzymasz ale nie sol kuchenna czyli NaCl a mieszanine soli przyglupie.

To co reklamuja to belkot sol kuchenna to NaCl i nie moze miec mniejszej
zawartosci Soli w soli.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


34. Data: 2011-05-12 04:00:28

Temat: Re: Jaka sól?
Od: Aicha <b...@t...ja> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2011-05-11 20:05, Arkady pisze:

> "
>> Taka sól ma naprawdę obniżoną zawartość sodu,"
>
> Smiesz twierdzic ze przez kilka lat chemii uczyli mnie debile ?

Pewnie tak, skoro nie nauczyli, że sole to produkt reakcji kwasów z np.
zasadami. A nie jedna substancja chemiczna.

> Qrwa co za oqrwienco to wypisuja i skad ich biora. Przeciez to
> przedszkole specjalne.

Jesteś nowym trolem ze stajni apd? Weź na przeczyszczenie albo cuś.

--
Pozdrawiam - Aicha

http://wroclawdailyphoto.blogspot.com/
Jak nie pisać po angielsku

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


35. Data: 2011-05-12 04:04:46

Temat: Re: Jaka sól?
Od: Aicha <b...@t...ja> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2011-05-11 20:44, Stokrotka pisze:

>> ..Razem z solą w potrawach to ma być 3-4 g.
> Ostatnimi dniami pisali, że odrobinę jednak więcej niż 5g ("jednak", bo
> te 5g to oklepana latami norma).

Kto? Gdzie?
Amerykańscy naukowcy? :)))

--
Pozdrawiam - Aicha

http://wroclawdailyphoto.blogspot.com/
Jak nie pisać po angielsku

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


36. Data: 2011-05-12 05:29:21

Temat: Re: Jaka sól?
Od: "Panslavista" <p...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

"Waldemar Krzok" <w...@z...fu-berlin.de> wrote in message
news:93020eFc6hU1@mid.uni-berlin.de...
> Arkady wrote:
>
>>
>> "
>>> Taka sól ma naprawdę obniżoną zawartość sodu,"
>>
>> Smiesz twierdzic ze przez kilka lat chemii uczyli mnie debile ?
>
> Niekoniecznie, może nie uważałeś.
>
>> Qrwa co za oqrwienco to wypisuja i skad ich biora. Przeciez to
>> przedszkole specjalne.
>
> Sól spożywcza może być mieszanką NaCl i KCl w różnych proporcjach. Też sól
> spożywcza bezsodowa oparta na KCl się zdarza.
>
> Waldek

Sól warzona ma pewien procent NaOH.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


37. Data: 2011-05-12 05:31:05

Temat: Re: Jaka sól?
Od: "Panslavista" <p...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Arkady" <p...@o...eu> wrote in message news:iqen13$6k7$5@news.onet.pl...

> Belissa postawi kazdego kutasa na bacznosc i wydoi idiote z kasy.

Sypiesz sól na ogon? Lepsza niż Viagra?


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


38. Data: 2011-05-12 08:17:44

Temat: Re: Jaka sól?
Od: Mariusz <m...@n...email.pl> szukaj wiadomości tego autora

On 05/11/2011 08:14 PM, Waldemar Krzok wrote:

> Sól spożywcza może być mieszanką NaCl i KCl w różnych proporcjach. Też sól
> spożywcza bezsodowa oparta na KCl się zdarza.

Wszystko to prawda. Kłopot w tym, że przedawkowanie KCl jest bardziej
niebezpieczne od przedawkowania NaCl.
KCl nie kupisz w aptece bez recepty. Większa dawka jonów K+ i serce
staje... (inna sprawa, że jak jest ich za mało, to też bardzo źle)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


39. Data: 2011-05-12 09:59:48

Temat: Re: Jaka sól?
Od: Arkady <p...@o...eu> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2011-05-12 06:00, Aicha pisze:
> W dniu 2011-05-11 20:05, Arkady pisze:
>
>> "
>>> Taka sól ma naprawdę obniżoną zawartość sodu,"
>>
>> Smiesz twierdzic ze przez kilka lat chemii uczyli mnie debile ?
>
> Pewnie tak, skoro nie nauczyli, że sole to produkt reakcji kwasów z np.
> zasadami. A nie jedna substancja chemiczna.
>
>> Qrwa co za oqrwienco to wypisuja i skad ich biora. Przeciez to
>> przedszkole specjalne.
>
> Jesteś nowym trolem ze stajni apd? Weź na przeczyszczenie albo cuś.
>



Nie jestem trollem probuje wam wyjasnic ze sol popularnie zwana sola
kuchenna to chlorek sodu od zawsze. I w chlorku sodu nie moze byc wiecej
lub mniej sodu zawsze jest go tyle samo.

Tak wiec jesli ktos sprzedaje sol o zmniejszonej zawartosci sodu to
poprostu klamie zreszta jest to nagminne ostatnio a lemingi wieza w te
bzdury jak w prawde objawiona. Podobnie z kielbasa szynkami i wszelkim
gownem ktore z kielbasa i szynkami niewiele ma wspolnego.

Tak wiec ustalmy Lemingi Ze sol kuchenna to zawsze chlorek sodu z
niewielkimi domiszkami mikroelementow natomiast wszelkie inne wynalazki
to mieszanka roznych soli.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


40. Data: 2011-05-12 14:24:03

Temat: Re: Jaka sól?
Od: "Henry(k)" <moj_adres_to_henrykg@na_serwerze_gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Thu, 12 May 2011 11:59:48 +0200, Arkady napisał(a):

> Nie jestem trollem probuje wam wyjasnic ze sol popularnie zwana sola
> kuchenna to chlorek sodu od zawsze.

Od nigdy. Sól popularnie to takie coś w Wieliczce albo wodzie morskiej.
Nikogo nigdy nie obchodziło co to jest od strony chemicznej - poza
chemikami.

Henry

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 ... 3 . [ 4 ] . 5


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

ciśnienie na rece vs. cisnienie z pulsometru na piersi
ioi
uraz kregoslupa vs. brzuszki - jak zgubic brzuch?
jedzenie a charakter
Oto najważniejsze co musicie wiedzieć:

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Prasa do oleju na domowy użytek
niedobory skł. mineralnych a alergie skórne
Sekret Odchudzania z Pasją
Darmowe Mp3 Discopolo 2015 i premiery
Re: Solution Manual Switching and Finite Automata Theory, 3rd Ed by Kohavi, K. Jha

zobacz wszyskie »