Strona główna Grupy pl.misc.dieta Jaka sól?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Jaka sól?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 46


« poprzedni wątek następny wątek »

21. Data: 2011-05-09 20:41:36

Temat: Re: Jaka sól?
Od: "TomekD" <t...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Maddy" <m...@e...com.pl> napisał w wiadomości
news:4dc79eb3$0$2447$65785112@news.neostrada.pl...
>> Mówią, że najlepsza jest sól o obniżonej zawartości sodu. I pod takim
>> hasłem jest dostępna na rynku.
>
> Taka sól ma naprawdę obniżoną zawartość sodu, ale jej zaleta znika, jeżeli
> rozochoceniu niższą szkodliwością zaczniemy jej sypać więcej, niż zwykłej
> soli.

Czy nie prościej po prostu napisać czym jest ta cudowna 'sól o obniżonej
zawartości sodu' ?
Jest to mieszanka zwykłej soli kuchennej (chlorek sodu NaCl ) która stanowi
jakieś 60-70%, reszta to chlorek potasu (KCl).

> W stosunku do szkód, jakie wywołuje nadmiar sodu, korzyści z nich są właściwie
> pomijalne, bo małe tego i słabo przyswajalne. Za to sód wchłania się
> genialnie.
>
> Najlepsza sól to ta, której się nie zjada.
> Pół łyżeczki oczyszczonej soli ważonej jest zdrowsze od całe łyżeczki
> "prozdrowotnej" soli morskiej.
> Morska czy kamienna sól ma lepsze walory smakowe, ale w większości gotowanych
> potraw to i tak ginie.
>
> Szukanie "zdrowszej soli" to oszukiwanie się.
> Jak ma być zdrowiej, to należy po prostu sól ograniczyć.

Skąd masz tą pewność !?
Na przykład ostatnio można było przeczytać coś takiego co sugeruje że solić
należy:
http://wiadomosci.onet.pl/nauka/obalono-popularny-mi
t-dotyczacy-soli,1,4261778,wiadomosc.html
dla potomnych fragmenty:
"Ograniczenie spożycia soli nie chroni przed nadciśnieniem tętniczym krwi. Wręcz
odwrotnie: osoby na diecie małosolnej częściej umierają na zawały serca i udary
mózgu - wykazały zaskakujące badania belgijskich naukowców.
[...]
Belgijski uczony powołuje się na dane jakie uzyskał z dwóch badań, którymi
objęto 3 681 Europejczyków. Gdy je rozpoczęto, żadna z obserwowanych osób nie
cierpiała na choroby sercowo-naczyniowe. Dwie trzecie z nich nie miało też
nadciśnienia. Uczestników badań, które trwały 8 lat
[...]
Najbardziej zaskakujące jest, że najwięcej zgonów z powodu chorób
sercowo-naczyniowych zauważono wśród tych osób, które spożywały mniej soli (2,5
g dziennie). W tej grupie zmarło 50 osób. W drugiej grupie odnotowano 24 zgony,
a w tej, w której spożywano najwięcej soli, było zaledwie 10 przypadków
śmiertelnych.
Prof. Staessen twierdzi, że dietę małosolną można zalecać jedynie osobom, które
cierpią już na nadciśnienie i mają kłopoty z sercem lub wcześniej chorowały z
tego powodu. U ludzi zdrowych zmniejszenie spożycia soli nie ma większego
znaczenia."

Nie widzę powód aby popadać w solną histerię - łatwo sobie zrobić krzywdę w
drugą stronę.
Każda przesada jest szkodliwa.

TomekD

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


22. Data: 2011-05-10 06:21:44

Temat: Re: Jaka sól?
Od: "jagr" <j...@W...fm> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "TomekD" <t...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:4dc85181$0$2505$65785112@news.neostrada.pl...
> "Ograniczenie spożycia soli nie chroni przed nadciśnieniem tętniczym krwi.
> Wręcz odwrotnie: osoby na diecie małosolnej częściej umierają na zawały
> serca i udary mózgu - wykazały zaskakujące badania belgijskich naukowców.
> [...]
> Belgijski uczony powołuje się na dane jakie uzyskał z dwóch badań, którymi
> objęto 3 681 Europejczyków. Gdy je rozpoczęto, żadna z obserwowanych osób
> nie cierpiała na choroby sercowo-naczyniowe. Dwie trzecie z nich nie miało
> też nadciśnienia. Uczestników badań, które trwały 8 lat
> [...]
> Najbardziej zaskakujące jest, że najwięcej zgonów z powodu chorób
> sercowo-naczyniowych zauważono wśród tych osób, które spożywały mniej soli
> (2,5 g dziennie). W tej grupie zmarło 50 osób. W drugiej grupie odnotowano
> 24 zgony, a w tej, w której spożywano najwięcej soli, było zaledwie 10
> przypadków śmiertelnych.
> Prof. Staessen twierdzi, że dietę małosolną można zalecać jedynie osobom,
> które cierpią już na nadciśnienie i mają kłopoty z sercem lub wcześniej
> chorowały z tego powodu. U ludzi zdrowych zmniejszenie spożycia soli nie
> ma większego znaczenia."

Hahaha.
I to się nazywa wyciąganie wniosków z badań i trafne formułowanie zaleceń.
:-)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


23. Data: 2011-05-10 06:36:10

Temat: Re: Jaka sól?
Od: "jagr" <j...@W...fm> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik ""Dariusz K. Ładziak"" <d...@n...pl> napisał w
wiadomości news:4dc84914$0$2448$65785112@news.neostrada.pl...
Jeśli gość coś takiego napisał to ewidentnie wprowadza czytelnika w
błąd. Nie da się określić jednoznacznie ilości chlorku sodu potrzebnego
dziennie człowiekowi - zupełnie innej ilości potrzebuje siedzący w
klimatyzowanym pomieszczeniu pracownik biurowy (w zasadzie możemy
objętość wydzielin organizmu przeliczyć przez stężenie soli rzędu 0.9% i
mamy oszacowane zapotrzebowanie) a innej gość wykonujący ciężką pracę
fizyczną w czterdziestostopniowym upale - bo przez skórę ciężkie gramy
soli traci, to potrafi krystalizować i drapać jak piach!
Regua jest prosta - potrzebujemy tyle soli ile tracimy, musimy utrzymać
właściwą gospodarkę elektrolitową. Można patrzeć w tabelki ale tam
prawdy nie ma, można chodzić z zamontowanymi na pasku spodni
analizatorami płynów ustrojowych - a można po prostu nauczyć się
słuchania własnego organizmu. Zaburzenia gospodarki elektrolitowej dają
konkretne, dosyć wczesne objawy - jak się umie odczytać to we właściwym
czasie wysokozmineralizowana woda (wapń, magnez), trochę soli (sód,
chlor) albo soku pomidorowego (potas) wyrównują niedobory.
==============================================
Po powrocie z 3-godzinnej sauny jadłem niemoczone śledzie solone.
Jeśli ich nie miałem, pół łyżeczki soli popijałem wodą.
W przeciwnym razie łapały mnie bolesne skurcze nóg (stopy, łydki).


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


24. Data: 2011-05-11 18:05:23

Temat: Re: Jaka sól?
Od: Arkady <p...@o...eu> szukaj wiadomości tego autora


"
> Taka sól ma naprawdę obniżoną zawartość sodu,"

Smiesz twierdzic ze przez kilka lat chemii uczyli mnie debile ?

Qrwa co za oqrwienco to wypisuja i skad ich biora. Przeciez to
przedszkole specjalne.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


25. Data: 2011-05-11 18:14:38

Temat: Re: Jaka sól?
Od: Waldemar Krzok <w...@z...fu-berlin.de> szukaj wiadomości tego autora

Arkady wrote:

>
> "
>> Taka sól ma naprawdę obniżoną zawartość sodu,"
>
> Smiesz twierdzic ze przez kilka lat chemii uczyli mnie debile ?

Niekoniecznie, może nie uważałeś.

> Qrwa co za oqrwienco to wypisuja i skad ich biora. Przeciez to
> przedszkole specjalne.

Sól spożywcza może być mieszanką NaCl i KCl w różnych proporcjach. Też sól
spożywcza bezsodowa oparta na KCl się zdarza.

Waldek

--
My jsme Borgové. Sklopte štíty a vzdejte se. Odpor je marný.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


26. Data: 2011-05-11 18:44:55

Temat: Re: Jaka sól?
Od: "Stokrotka" <o...@a...pl> szukaj wiadomości tego autora

>..Razem z solą w potrawach to ma być 3-4 g.
Ostatnimi dniami pisali, że odrobinę jednak więcej niż 5g ("jednak", bo te
5g to oklepana latami norma).

--
(tekst w nowej ortografi: ó->u, ch->h, rz->ż lub sz, -ii -> -i)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom. reforma.ortografi.w.interia.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


27. Data: 2011-05-11 18:46:22

Temat: Re: Jaka sól?
Od: "Stokrotka" <o...@a...pl> szukaj wiadomości tego autora

>... Można patrzeć w tabelki ...- a można po prostu nauczyć się
> słuchania własnego organizmu. ...
W praktyce to wcale nie takie proste.

--
(tekst w nowej ortografi: ó->u, ch->h, rz->ż lub sz, -ii -> -i)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom. reforma.ortografi.w.interia.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


28. Data: 2011-05-11 18:51:25

Temat: Re: Jaka sól?
Od: "Stokrotka" <o...@a...pl> szukaj wiadomości tego autora

Zwykła, polska, bez antyzbrylaczy, o ile się da i gdzie się da.
Antyzbrylacze to zdaje się szkodliwe związki siarki.

Polska jest zdaje się kopana jak węgiel i mielona,
ma mało zanieczyszczeń, a te zwykle są szkodliwe.
Morska jest inaczej pozyskiwana, stąd jej ziarnka mają ładny kształt,
ma więc znaczenie estetyczne nie tylko w potrawie
(np. podobno ryba może być pieczona w soli), ale i gdzie indziej.

Jednak morska ma więcej zanieczyszczeń, ma gożkawy smak,
zrobiłam kiedyś paluszki, jakoś się zjadło, ale mi nie smakowały.


--
(tekst w nowej ortografi: ó->u, ch->h, rz->ż lub sz, -ii -> -i)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom. reforma.ortografi.w.interia.pl



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


29. Data: 2011-05-11 19:02:38

Temat: Re: Jaka sól?
Od: Arkady <p...@o...eu> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2011-05-11 20:14, Waldemar Krzok pisze:
> Arkady wrote:
>
>>
>> "
>>> Taka sól ma naprawdę obniżoną zawartość sodu,"
>>
>> Smiesz twierdzic ze przez kilka lat chemii uczyli mnie debile ?
>
> Niekoniecznie, może nie uważałeś.
>
>> Qrwa co za oqrwienco to wypisuja i skad ich biora. Przeciez to
>> przedszkole specjalne.
>
> Sól spożywcza może być mieszanką NaCl i KCl w różnych proporcjach. Też sól
> spożywcza bezsodowa oparta na KCl się zdarza.
>
> Waldek
>


Wybacz ale na chemii uwazalem i sol kwasu solnego nie moze miec wiecej
soli w soli. Ma okreslona mase molowa i nie mozna tego zmienic. Jesli
ktos sprzedaje Nacl +Kcl to nie jest sol kuchenna a mieszanka soli kwasu
solnego i soli chlorkowej potasu.
Tak wiec ta sol nie ma zmnijszonej zawartosci sodu a zwiekszona
zawartosc soli chlorkowej potasu.

Typowy Belkot marketingowy w ktory wieza przyglupy bez wyksztalcenia.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


30. Data: 2011-05-11 19:06:06

Temat: Re: Jaka sól?
Od: Arkady <p...@o...eu> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2011-05-11 20:14, Waldemar Krzok pisze:
> Arkady wrote:
>
>>
>> "
>>> Taka sól ma naprawdę obniżoną zawartość sodu,"
>>
>> Smiesz twierdzic ze przez kilka lat chemii uczyli mnie debile ?
>
> Niekoniecznie, może nie uważałeś.
>
>> Qrwa co za oqrwienco to wypisuja i skad ich biora. Przeciez to
>> przedszkole specjalne.
>
> Sól spożywcza może być mieszanką NaCl i KCl w różnych proporcjach. Też sól
> spożywcza bezsodowa oparta na KCl się zdarza.
>
> Waldek
>

Wybacz ale na chemii uwazalem i sol kwasu solnego nie moze miec wiecej
soli w soli. Ma okreslona mase molowa i nie mozna tego zmienic. Jesli
ktos sprzedaje Nacl +Kcl to nie jest sol kuchenna a mieszanka soli kwasu
solnego i soli chlorkowej potasu.
Tak wiec ta sol nie ma zmnijszonej zawartosci sodu a zwiekszona
zawartosc soli chlorkowej potasu.

Typowy Belkot marketingowy w ktory wieza przyglupy bez wyksztalcenia.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . 2 . [ 3 ] . 4 . 5


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

ciśnienie na rece vs. cisnienie z pulsometru na piersi
ioi
uraz kregoslupa vs. brzuszki - jak zgubic brzuch?
jedzenie a charakter
Oto najważniejsze co musicie wiedzieć:

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Prasa do oleju na domowy użytek
niedobory skł. mineralnych a alergie skórne
Sekret Odchudzania z Pasją
Darmowe Mp3 Discopolo 2015 i premiery
Re: Solution Manual Switching and Finite Automata Theory, 3rd Ed by Kohavi, K. Jha

zobacz wszyskie »