Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
s.nask.pl!news.nask.org.pl!news.uni-stuttgart.de!news.stw-bonn.de!news.netcolog
ne.de!newsfeed-fusi2.netcologne.de!newsfeed.straub-nv.de!tudelft.nl!txtfeed1.tu
delft.nl!feeder1.cambriumusenet.nl!feed.tweaknews.nl!209.197.12.246.MISMATCH!nx
02.iad01.newshosting.com!newshosting.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.
neostrada.pl!unt-spo-a-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-ma
il
From: "TomekD" <t...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.misc.dieta,pl.rec.kuchnia,pl.sci.medycyna
References: <iq6ki3$2a3$1@news.dialog.net.pl>
<b...@3...googlegroups.com>
<4dc79eb3$0$2447$65785112@news.neostrada.pl>
Subject: Re: Jaka sól?
Date: Mon, 9 May 2011 22:41:36 +0200
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="UTF-8"; reply-type=response
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5931
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.5994
Lines: 58
Message-ID: <4dc85181$0$2505$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.188.129.86
X-Trace: 1304973698 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 2505 79.188.129.86:15123
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.dieta:62431 pl.rec.kuchnia:335961
pl.sci.medycyna:267325
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Maddy" <m...@e...com.pl> napisał w wiadomości
news:4dc79eb3$0$2447$65785112@news.neostrada.pl...
>> Mówią, że najlepsza jest sól o obniżonej zawartości sodu. I pod takim
>> hasłem jest dostępna na rynku.
>
> Taka sól ma naprawdę obniżoną zawartość sodu, ale jej zaleta znika, jeżeli
> rozochoceniu niższą szkodliwością zaczniemy jej sypać więcej, niż zwykłej
> soli.
Czy nie prościej po prostu napisać czym jest ta cudowna 'sól o obniżonej
zawartości sodu' ?
Jest to mieszanka zwykłej soli kuchennej (chlorek sodu NaCl ) która stanowi
jakieś 60-70%, reszta to chlorek potasu (KCl).
> W stosunku do szkód, jakie wywołuje nadmiar sodu, korzyści z nich są właściwie
> pomijalne, bo małe tego i słabo przyswajalne. Za to sód wchłania się
> genialnie.
>
> Najlepsza sól to ta, której się nie zjada.
> Pół łyżeczki oczyszczonej soli ważonej jest zdrowsze od całe łyżeczki
> "prozdrowotnej" soli morskiej.
> Morska czy kamienna sól ma lepsze walory smakowe, ale w większości gotowanych
> potraw to i tak ginie.
>
> Szukanie "zdrowszej soli" to oszukiwanie się.
> Jak ma być zdrowiej, to należy po prostu sól ograniczyć.
Skąd masz tą pewność !?
Na przykład ostatnio można było przeczytać coś takiego co sugeruje że solić
należy:
http://wiadomosci.onet.pl/nauka/obalono-popularny-mi
t-dotyczacy-soli,1,4261778,wiadomosc.html
dla potomnych fragmenty:
"Ograniczenie spożycia soli nie chroni przed nadciśnieniem tętniczym krwi. Wręcz
odwrotnie: osoby na diecie małosolnej częściej umierają na zawały serca i udary
mózgu - wykazały zaskakujące badania belgijskich naukowców.
[...]
Belgijski uczony powołuje się na dane jakie uzyskał z dwóch badań, którymi
objęto 3 681 Europejczyków. Gdy je rozpoczęto, żadna z obserwowanych osób nie
cierpiała na choroby sercowo-naczyniowe. Dwie trzecie z nich nie miało też
nadciśnienia. Uczestników badań, które trwały 8 lat
[...]
Najbardziej zaskakujące jest, że najwięcej zgonów z powodu chorób
sercowo-naczyniowych zauważono wśród tych osób, które spożywały mniej soli (2,5
g dziennie). W tej grupie zmarło 50 osób. W drugiej grupie odnotowano 24 zgony,
a w tej, w której spożywano najwięcej soli, było zaledwie 10 przypadków
śmiertelnych.
Prof. Staessen twierdzi, że dietę małosolną można zalecać jedynie osobom, które
cierpią już na nadciśnienie i mają kłopoty z sercem lub wcześniej chorowały z
tego powodu. U ludzi zdrowych zmniejszenie spożycia soli nie ma większego
znaczenia."
Nie widzę powód aby popadać w solną histerię - łatwo sobie zrobić krzywdę w
drugą stronę.
Każda przesada jest szkodliwa.
TomekD
|