Data: 2011-05-09 20:19:14
Temat: Re: Jaka sól?
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Mon, 09 May 2011 21:55:37 +0200, "Dariusz K. Ładziak" napisał(a):
> Użytkownik Ikselka napisał:
>> http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?st
ory=35
>> "E 620 Kwas glutaminowy
>> Syntetyczna, otrzymywana metodą fermentacji, substancja wzmacniająca smak..
>
> Bzdura. Jeden z podstawowych aminokwasów, elementarny budulec większości
> białek.
>
>> Duże jego ilości zawierają półprodukty z kuchni chińskiej - sos sojowy.
>
> W towarzystwie pozostałych aminokwasów pochodzących z hydrolizy białek soi.
>
>> Podejrzewa się, że u osób bardzo wrażliwych wokoło dwie godziny po spożyciu
>> może dojść do objawów sztywnienia karku, pleców i ramion oraz może wystąpić
>> przyspieszone bicie serca, bóle głowy i uczucia osłabienia (syndrom
>> restauracji chińskiej).
>
> Bzdura do kwadratu - kwas glutaminowy z naturalnych hydrolizatów
> białkowych jest dokładnie tak szkodliwy jak groch albo schabowy.
>
> Nowsze badania nie potwierdziły wprawdzie tych
>> podejrzeń, ale też i nie usunęły wszystkich wątpliwości. Przedawkowania są
>> możliwe, ponieważ kwas ten nie jest wyczuwalny podczas jedzenia. Osoby
>> wrażliwe powinny uważać. Odradza się częste spożywanie.
>
> Niewyczuwalny podczas jedzenia aminokwas odpowiedzialny za tzw. "piąty
> smak". Fajne! Kto ten bełkot stworzył? I po co to cytujesz?
>
> Raz jeszcze - problemem glutaminianu sodu jest wprowadzanie _dodatkowej_
> dawki kwasu glutaminowego niemożliwej do sensownego wkomponowania w
> białka budowane przez organizm. To ten niezbilansowany nadmiar a nie sam
> fakt występowania kwasu glutaminowego szkodzi.
A gdzie piszę, że FAKT?
Więc czego się tak pultasz?
--
XL
"Dzisiaj żyjemy w czasach, w których najgorsze występki są wpisane w prawa
człowieka." Roberto de Mattei
|