Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Jaka surówka do zrazów?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Jaka surówka do zrazów?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 50


« poprzedni wątek następny wątek »

21. Data: 2007-03-02 17:01:47

Temat: Re: Jaka surówka do zrazów?
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "czeremcha " <c...@g...pl> napisał w wiadomości
news:es9l0p$ppf$1@inews.gazeta.pl...
> Szpilka <s...@s...pl> napisał(a):
>
> > > koniecznie pyzy drozdzowe!
> >
> > Kaszę gryczaną już kupiłam. A pyzów to chyba bym nie umiała zrobić.
>
> Też się kupuje, jako: pampuchy, kluski na parze itp - co region - to
> obyczaj. Gdzieniegdzie można kupić dużą kluchę pod nazwą knedliczek lub
> knedlik czeski. Receptura ta sama, tylko kształt inny.
>
> Ania

Nie do końca - podawałem przepisy na knedliczki, nie bardzo wyobrażam sobie
kupować pyzy drożdżowe w smarkecie..


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


22. Data: 2007-03-02 17:03:28

Temat: Re: Jaka surówka do zrazów?
Od: Marsjasz <m...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Panslavista napisał(a):
> Użytkownik "czeremcha " <c...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:es9l0p$ppf$1@inews.gazeta.pl...
>> Szpilka <s...@s...pl> napisał(a):
>>
>>>> koniecznie pyzy drozdzowe!
>>> Kaszę gryczaną już kupiłam. A pyzów to chyba bym nie umiała zrobić.
>> Też się kupuje, jako: pampuchy, kluski na parze itp - co region - to
>> obyczaj. Gdzieniegdzie można kupić dużą kluchę pod nazwą knedliczek lub
>> knedlik czeski. Receptura ta sama, tylko kształt inny.
>>
>> Ania
>
> Nie do końca - podawałem przepisy na knedliczki, nie bardzo wyobrażam sobie
> kupować pyzy drożdżowe w smarkecie..
>
>
kupic mozna tylko ze problem z odgrzewaniem - nie ma to jak robione
samemu...
Mars

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


23. Data: 2007-03-02 17:16:16

Temat: Re: Jaka surówka do zrazów?
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Marsjasz" <m...@g...pl> napisał w wiadomości
news:es9lcu$qr3$1@inews.gazeta.pl...
> Panslavista napisał(a):
> > Użytkownik "czeremcha " <c...@g...pl> napisał w
wiadomości
> > news:es9l0p$ppf$1@inews.gazeta.pl...
> >> Szpilka <s...@s...pl> napisał(a):
> >>
> >>>> koniecznie pyzy drozdzowe!
> >>> Kaszę gryczaną już kupiłam. A pyzów to chyba bym nie umiała zrobić.
> >> Też się kupuje, jako: pampuchy, kluski na parze itp - co region - to
> >> obyczaj. Gdzieniegdzie można kupić dużą kluchę pod nazwą knedliczek lub
> >> knedlik czeski. Receptura ta sama, tylko kształt inny.
> >>
> >> Ania
> >
> > Nie do końca - podawałem przepisy na knedliczki, nie bardzo wyobrażam
sobie
> > kupować pyzy drożdżowe w smarkecie..
> >
> >
> kupic mozna tylko ze problem z odgrzewaniem - nie ma to jak robione
> samemu...
> Mars


Witaj!

Odgrzewałem nieraz - babcia nadziewała marmoladą i polewała lekko
przyrumienionym masłem i posypywała cukrem. Odgrzewanie polegało to na
pokrojeniu knedli w duże kawałki, o bokach rzędu 3-4 cm i wrzuceniu ma masło
pod przykrywkę... Teraz to mikrowela lub jak te bułki - pianka z ligniny z
fastfoodu na patelnię pod pokrywkę - tłuszczu minimalna ilość.
Anegdota - babcia robiła je wielkości dużej męskiej pięści - wróciłem do
domu wściekle głodny (siódma klasa podstawówki) - zgadnij ile zjadłem?
Siedemnaście!!! Babcia była zachwycona, ale ja straciłem siłę w nogach - nie
mogłem wstać od stołu - jeden, jedyny raz w życiu - musiałem poczekac pół
godziny, aż mogłem się ruszyć...


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


24. Data: 2007-03-02 17:31:25

Temat: Re: Jaka surówka do zrazów?
Od: Marsjasz <m...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

>
>
> Witaj!
>
> Odgrzewałem nieraz - babcia nadziewała marmoladą i polewała lekko
> przyrumienionym masłem i posypywała cukrem. Odgrzewanie polegało to na
> pokrojeniu knedli w duże kawałki, o bokach rzędu 3-4 cm i wrzuceniu ma masło
> pod przykrywkę... Teraz to mikrowela lub jak te bułki - pianka z ligniny z
> fastfoodu na patelnię pod pokrywkę - tłuszczu minimalna ilość.
> Anegdota - babcia robiła je wielkości dużej męskiej pięści - wróciłem do
> domu wściekle głodny (siódma klasa podstawówki) - zgadnij ile zjadłem?
> Siedemnaście!!! Babcia była zachwycona, ale ja straciłem siłę w nogach - nie
> mogłem wstać od stołu - jeden, jedyny raz w życiu - musiałem poczekac pół
> godziny, aż mogłem się ruszyć...
>
>

no wlasnie szkoda je ciac a mikrofala za bardzo wysusza...
ja mieszkalem na slasku to "buchty" (tak je nazywali) jadalo sie
przynajmniej raz w tygodniu...
na 1000 sposobow...
slodko ostro z konfiturami sosami miesnymi grzybowymi...
i najlepsze takie swieze te odgrzewane nie maja dla mnie sensu...
pozdrawiam
Mars

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


25. Data: 2007-03-02 17:32:35

Temat: Re: Jaka surówka do zrazów?
Od: "Krzysztof Tabaczyński" <k...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Paulinka" <paulinka503@precz_ze_spamem.wp.pl> napisał w
wiadomości news:es97h1$dur$1@node4.news.atman.pl...
> Marsjasz napisał(a):
>
>> buraczki...
>
> Najlepiej zasmażane.

Bleeeeee...

Kapusta kiszona. Z marchewką, cebulą, jabłkiem
i odrobiną dobrej oliwy i cukru.

Pozdrowienia. Krzysztof z Tychów.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


26. Data: 2007-03-02 17:33:18

Temat: Re: Jaka surówka do zrazów?
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Marsjasz" <m...@g...pl> napisał w wiadomości
news:es9n1c$4jd$1@inews.gazeta.pl...
> >
> >
> > Witaj!
> >
> > Odgrzewałem nieraz - babcia nadziewała marmoladą i polewała lekko
> > przyrumienionym masłem i posypywała cukrem. Odgrzewanie polegało to na
> > pokrojeniu knedli w duże kawałki, o bokach rzędu 3-4 cm i wrzuceniu ma
masło
> > pod przykrywkę... Teraz to mikrowela lub jak te bułki - pianka z ligniny
z
> > fastfoodu na patelnię pod pokrywkę - tłuszczu minimalna ilość.
> > Anegdota - babcia robiła je wielkości dużej męskiej pięści -
wróciłem do
> > domu wściekle głodny (siódma klasa podstawówki) - zgadnij ile zjadłem?
> > Siedemnaście!!! Babcia była zachwycona, ale ja straciłem siłę w nogach -
nie
> > mogłem wstać od stołu - jeden, jedyny raz w życiu - musiałem poczekac
pół
> > godziny, aż mogłem się ruszyć...
> >
> >
>
> no wlasnie szkoda je ciac a mikrofala za bardzo wysusza...
> ja mieszkalem na slasku to "buchty" (tak je nazywali) jadalo sie
> przynajmniej raz w tygodniu...
> na 1000 sposobow...
> slodko ostro z konfiturami sosami miesnymi grzybowymi...
> i najlepsze takie swieze te odgrzewane nie maja dla mnie sensu...
> pozdrawiam
> Mars

Jadał i zimne - na drugi dzień - bo zostało trochę - dlatego się odgrzewa...


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


27. Data: 2007-03-02 17:54:25

Temat: Re: Jaka surówka do zrazów?
Od: Paulinka <paulinka503@precz_ze_spamem.wp.pl> szukaj wiadomości tego autora

Krzysztof Tabaczyński napisał(a):

> Kapusta kiszona. Z marchewką, cebulą, jabłkiem
> i odrobiną dobrej oliwy i cukru.

Jak dla mnie za dużo kwasu. Zrazy przez tego ogórka są dość kwaśne i do
tego jeszcze kapucha? Blee ;)

--

Paulinka

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


28. Data: 2007-03-02 18:27:24

Temat: Re: Jaka surówka do zrazów?
Od: " Nixe" <n...@f...pl> szukaj wiadomości tego autora

X-No-Archive:yes
W wiadomości <news:es9gdi$5vq$1@node1.news.atman.pl>
Szpilka <s...@s...pl> pisze:

> A bóg broń. Nie tknę żądnej potrawy na gorąco która ma w sobie
> śmietanę.

Jesu, Ty to prawie jak mój chłop.
Jak zobaczy śmietanę w zupie, to mdleje ;-)

> Ja buraki gotuję, najlepiej dzień wcześniej. Obieram, trę na tarce na
> grubych okach.

Do tego etapu robię identycznie.

> Na patelni robię zasmażkę (olej + mąka), na to wrzucam
> buraczki.

A takiego sposobu w ogóle nie znałam.
Ja po utarciu wrzucam na roztopione masło, dodaję rozgnieciony czosnek (w
ilościach jak kto lubi, ale nie należy przesadzać), sól, cukier, kwasek,
pieprz do smaku i podduszam dosłownie chwilę. Śmietany dodaję tylko tyle,
żeby się buraczki lekko zabieliły. I koniec.

--
Nixe

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


29. Data: 2007-03-02 19:24:46

Temat: Re: Jaka surówka do zrazów?
Od: Marek <b...@a...w.pl> szukaj wiadomości tego autora

Cześć Marsjasz
Fri, 02 Mar 2007 18:03:28 +0100 napisałeś:

>>> Nie do końca - podawałem przepisy na knedliczki,

> kupic mozna tylko ze problem z odgrzewaniem

zawsze, zawsze kupuje knedlika kiedy jestem w Czechach. czasem mroze, jesli
mam ich wiecej.
odgrzewa sie na parze - biore garnek z woda na dnie i durszlak.
smakuja wybornie z kazdym sosem albo gulaszem.
--
Pozdrawiam,
Marek
Ślepy poszedł na grzyby i rozpoznawał je po smaku:
- Borowik, kurka, maślak, gówno... dobrze, że nie wdepnąłem !!!

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


30. Data: 2007-03-02 20:27:06

Temat: Re: Jaka surówka do zrazów?
Od: "Bluzgacz" <n...@w...il> szukaj wiadomości tego autora


"Szpilka" <s...@s...pl> wrote in message
news:es9709$dr4$1@node4.news.atman.pl...

> Zrazy wołowe, zawijane, z wędzonym boczkiem i ogórkiem kiszonym.
> Jaka do tego będzie pasowała surówka?

Z selera i jablka.
Ale wg mnie najlepsze buraczki z niewielka iloscia cebuli + nieco soku z
cytryny.
--

Bluzgacz
GG:5015
alt.pl.zbluzgaj - kultura alternatywna

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . 2 . [ 3 ] . 4 . 5


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Gruszka do polewania sosem
krowki z bialej czekolady...
Tortilla
DO XL...
Pojemnik na przyprawy...?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »