« poprzedni wątek | następny wątek » |
21. Data: 2007-03-02 17:01:47
Temat: Re: Jaka surówka do zrazów?
Użytkownik "czeremcha " <c...@g...pl> napisał w wiadomości
news:es9l0p$ppf$1@inews.gazeta.pl...
> Szpilka <s...@s...pl> napisał(a):
>
> > > koniecznie pyzy drozdzowe!
> >
> > Kaszę gryczaną już kupiłam. A pyzów to chyba bym nie umiała zrobić.
>
> Też się kupuje, jako: pampuchy, kluski na parze itp - co region - to
> obyczaj. Gdzieniegdzie można kupić dużą kluchę pod nazwą knedliczek lub
> knedlik czeski. Receptura ta sama, tylko kształt inny.
>
> Ania
Nie do końca - podawałem przepisy na knedliczki, nie bardzo wyobrażam sobie
kupować pyzy drożdżowe w smarkecie..
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
22. Data: 2007-03-02 17:03:28
Temat: Re: Jaka surówka do zrazów?Panslavista napisał(a):
> Użytkownik "czeremcha " <c...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:es9l0p$ppf$1@inews.gazeta.pl...
>> Szpilka <s...@s...pl> napisał(a):
>>
>>>> koniecznie pyzy drozdzowe!
>>> Kaszę gryczaną już kupiłam. A pyzów to chyba bym nie umiała zrobić.
>> Też się kupuje, jako: pampuchy, kluski na parze itp - co region - to
>> obyczaj. Gdzieniegdzie można kupić dużą kluchę pod nazwą knedliczek lub
>> knedlik czeski. Receptura ta sama, tylko kształt inny.
>>
>> Ania
>
> Nie do końca - podawałem przepisy na knedliczki, nie bardzo wyobrażam sobie
> kupować pyzy drożdżowe w smarkecie..
>
>
kupic mozna tylko ze problem z odgrzewaniem - nie ma to jak robione
samemu...
Mars
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
23. Data: 2007-03-02 17:16:16
Temat: Re: Jaka surówka do zrazów?
Użytkownik "Marsjasz" <m...@g...pl> napisał w wiadomości
news:es9lcu$qr3$1@inews.gazeta.pl...
> Panslavista napisał(a):
> > Użytkownik "czeremcha " <c...@g...pl> napisał w
wiadomości
> > news:es9l0p$ppf$1@inews.gazeta.pl...
> >> Szpilka <s...@s...pl> napisał(a):
> >>
> >>>> koniecznie pyzy drozdzowe!
> >>> Kaszę gryczaną już kupiłam. A pyzów to chyba bym nie umiała zrobić.
> >> Też się kupuje, jako: pampuchy, kluski na parze itp - co region - to
> >> obyczaj. Gdzieniegdzie można kupić dużą kluchę pod nazwą knedliczek lub
> >> knedlik czeski. Receptura ta sama, tylko kształt inny.
> >>
> >> Ania
> >
> > Nie do końca - podawałem przepisy na knedliczki, nie bardzo wyobrażam
sobie
> > kupować pyzy drożdżowe w smarkecie..
> >
> >
> kupic mozna tylko ze problem z odgrzewaniem - nie ma to jak robione
> samemu...
> Mars
Witaj!
Odgrzewałem nieraz - babcia nadziewała marmoladą i polewała lekko
przyrumienionym masłem i posypywała cukrem. Odgrzewanie polegało to na
pokrojeniu knedli w duże kawałki, o bokach rzędu 3-4 cm i wrzuceniu ma masło
pod przykrywkę... Teraz to mikrowela lub jak te bułki - pianka z ligniny z
fastfoodu na patelnię pod pokrywkę - tłuszczu minimalna ilość.
Anegdota - babcia robiła je wielkości dużej męskiej pięści - wróciłem do
domu wściekle głodny (siódma klasa podstawówki) - zgadnij ile zjadłem?
Siedemnaście!!! Babcia była zachwycona, ale ja straciłem siłę w nogach - nie
mogłem wstać od stołu - jeden, jedyny raz w życiu - musiałem poczekac pół
godziny, aż mogłem się ruszyć...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
24. Data: 2007-03-02 17:31:25
Temat: Re: Jaka surówka do zrazów?>
>
> Witaj!
>
> Odgrzewałem nieraz - babcia nadziewała marmoladą i polewała lekko
> przyrumienionym masłem i posypywała cukrem. Odgrzewanie polegało to na
> pokrojeniu knedli w duże kawałki, o bokach rzędu 3-4 cm i wrzuceniu ma masło
> pod przykrywkę... Teraz to mikrowela lub jak te bułki - pianka z ligniny z
> fastfoodu na patelnię pod pokrywkę - tłuszczu minimalna ilość.
> Anegdota - babcia robiła je wielkości dużej męskiej pięści - wróciłem do
> domu wściekle głodny (siódma klasa podstawówki) - zgadnij ile zjadłem?
> Siedemnaście!!! Babcia była zachwycona, ale ja straciłem siłę w nogach - nie
> mogłem wstać od stołu - jeden, jedyny raz w życiu - musiałem poczekac pół
> godziny, aż mogłem się ruszyć...
>
>
no wlasnie szkoda je ciac a mikrofala za bardzo wysusza...
ja mieszkalem na slasku to "buchty" (tak je nazywali) jadalo sie
przynajmniej raz w tygodniu...
na 1000 sposobow...
slodko ostro z konfiturami sosami miesnymi grzybowymi...
i najlepsze takie swieze te odgrzewane nie maja dla mnie sensu...
pozdrawiam
Mars
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
25. Data: 2007-03-02 17:32:35
Temat: Re: Jaka surówka do zrazów?
Użytkownik "Paulinka" <paulinka503@precz_ze_spamem.wp.pl> napisał w
wiadomości news:es97h1$dur$1@node4.news.atman.pl...
> Marsjasz napisał(a):
>
>> buraczki...
>
> Najlepiej zasmażane.
Bleeeeee...
Kapusta kiszona. Z marchewką, cebulą, jabłkiem
i odrobiną dobrej oliwy i cukru.
Pozdrowienia. Krzysztof z Tychów.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
26. Data: 2007-03-02 17:33:18
Temat: Re: Jaka surówka do zrazów?
Użytkownik "Marsjasz" <m...@g...pl> napisał w wiadomości
news:es9n1c$4jd$1@inews.gazeta.pl...
> >
> >
> > Witaj!
> >
> > Odgrzewałem nieraz - babcia nadziewała marmoladą i polewała lekko
> > przyrumienionym masłem i posypywała cukrem. Odgrzewanie polegało to na
> > pokrojeniu knedli w duże kawałki, o bokach rzędu 3-4 cm i wrzuceniu ma
masło
> > pod przykrywkę... Teraz to mikrowela lub jak te bułki - pianka z ligniny
z
> > fastfoodu na patelnię pod pokrywkę - tłuszczu minimalna ilość.
> > Anegdota - babcia robiła je wielkości dużej męskiej pięści -
wróciłem do
> > domu wściekle głodny (siódma klasa podstawówki) - zgadnij ile zjadłem?
> > Siedemnaście!!! Babcia była zachwycona, ale ja straciłem siłę w nogach -
nie
> > mogłem wstać od stołu - jeden, jedyny raz w życiu - musiałem poczekac
pół
> > godziny, aż mogłem się ruszyć...
> >
> >
>
> no wlasnie szkoda je ciac a mikrofala za bardzo wysusza...
> ja mieszkalem na slasku to "buchty" (tak je nazywali) jadalo sie
> przynajmniej raz w tygodniu...
> na 1000 sposobow...
> slodko ostro z konfiturami sosami miesnymi grzybowymi...
> i najlepsze takie swieze te odgrzewane nie maja dla mnie sensu...
> pozdrawiam
> Mars
Jadał i zimne - na drugi dzień - bo zostało trochę - dlatego się odgrzewa...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
27. Data: 2007-03-02 17:54:25
Temat: Re: Jaka surówka do zrazów?Krzysztof Tabaczyński napisał(a):
> Kapusta kiszona. Z marchewką, cebulą, jabłkiem
> i odrobiną dobrej oliwy i cukru.
Jak dla mnie za dużo kwasu. Zrazy przez tego ogórka są dość kwaśne i do
tego jeszcze kapucha? Blee ;)
--
Paulinka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
28. Data: 2007-03-02 18:27:24
Temat: Re: Jaka surówka do zrazów?X-No-Archive:yes
W wiadomości <news:es9gdi$5vq$1@node1.news.atman.pl>
Szpilka <s...@s...pl> pisze:
> A bóg broń. Nie tknę żądnej potrawy na gorąco która ma w sobie
> śmietanę.
Jesu, Ty to prawie jak mój chłop.
Jak zobaczy śmietanę w zupie, to mdleje ;-)
> Ja buraki gotuję, najlepiej dzień wcześniej. Obieram, trę na tarce na
> grubych okach.
Do tego etapu robię identycznie.
> Na patelni robię zasmażkę (olej + mąka), na to wrzucam
> buraczki.
A takiego sposobu w ogóle nie znałam.
Ja po utarciu wrzucam na roztopione masło, dodaję rozgnieciony czosnek (w
ilościach jak kto lubi, ale nie należy przesadzać), sól, cukier, kwasek,
pieprz do smaku i podduszam dosłownie chwilę. Śmietany dodaję tylko tyle,
żeby się buraczki lekko zabieliły. I koniec.
--
Nixe
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
29. Data: 2007-03-02 19:24:46
Temat: Re: Jaka surówka do zrazów?Cześć Marsjasz
Fri, 02 Mar 2007 18:03:28 +0100 napisałeś:
>>> Nie do końca - podawałem przepisy na knedliczki,
> kupic mozna tylko ze problem z odgrzewaniem
zawsze, zawsze kupuje knedlika kiedy jestem w Czechach. czasem mroze, jesli
mam ich wiecej.
odgrzewa sie na parze - biore garnek z woda na dnie i durszlak.
smakuja wybornie z kazdym sosem albo gulaszem.
--
Pozdrawiam,
Marek
Ślepy poszedł na grzyby i rozpoznawał je po smaku:
- Borowik, kurka, maślak, gówno... dobrze, że nie wdepnąłem !!!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
30. Data: 2007-03-02 20:27:06
Temat: Re: Jaka surówka do zrazów?
"Szpilka" <s...@s...pl> wrote in message
news:es9709$dr4$1@node4.news.atman.pl...
> Zrazy wołowe, zawijane, z wędzonym boczkiem i ogórkiem kiszonym.
> Jaka do tego będzie pasowała surówka?
Z selera i jablka.
Ale wg mnie najlepsze buraczki z niewielka iloscia cebuli + nieco soku z
cytryny.
--
Bluzgacz
GG:5015
alt.pl.zbluzgaj - kultura alternatywna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |