| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2010-02-11 14:38:03
Temat: Re: Jaki szybkowar?Uzytkownik "Kresowiec" <i...@t...de> napisal w wiadomosci
news:hl142e$39d$03$1@news.t-online.com...
> Czolem!
> Nosze sie wlasnie z zamiarem kupna nowego szybkowaru. Do tej pory
> korzystalem z 4.5litrowego ze stali szlachetnej. Spokojnie wystarczal dla
> 4 osobowej rodziny. Ale po kilku imprezka i proszonych kolacjach, na
> ktorych krolowal m.in. bigos okazalo sie, ze baniak zaczelo czuc malizna.
> Zaczalem rozgladac sie za wiekszym. Chcac zaoszczedzic na wkladach
> (koszach do parowania) szukalem wiekszego Silit'a, bo tego wlasnie
> uzywalem. Najbardziej spodobal mi sie duet szybkowarow 6.5 l + 3 taki jak
> tu, tylko, ze moj ma 6.5l + 3l:
> http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=29
0399342217
> Cena, ktora mi tu pod nosem na wsi zaproponowali, tez przyzwoita bo
> jedynie 169 Euro. Cena sugerowana przez producenta ponad 200 EUR. Cena
> pojedynczego szybkowaru o poj. 6.5 l - 139 EUR.
> Ale kiedy tak ogladalem te gary jedna ze sprzedawczyn zaproponowala
> Fisslera ze stali szlachetnej o poj. 10l. O takiego:
> http://www.newstartcenter.biz/oxid.php/cl/details/an
id/a1d4b266fb49a1407.0
> 0538137
> Tylko, ze ten ma byc calkiem nowy, z super wentylem za 220EUR.
> Teraz siedze i dumam co brac. Z jednej strony mam duet emaliowany,
> wysmienity dla potraw z kapusta kiszona. Mam tez jak by nie bylo dwa
> garnki lub jak kto woli garnek i patelnie. Mniejszym moge np. gotowac male
> ilosci warzyw lub nawet podsmazac sztuki miesa. W wiekszym gotowac wieksze
> ilosci potraw. Ale az taki duzy on nie jest. Jednak 10 litrow, to kociolek
> na huczne imieniny ale gotowac w nim ziemniaki na salatke dla 4 osob, to
> chyba przesada. I tak jak z tym osiolkiem "i to kusi i to neci". Do soboty
> musze sie zdecydowac to mi jeszcze dyche opuszcza, jak im stary baniak na
> zlom przytaszcze.
> Irek
zdecydowanie system duet, mialem podobny problem i teraz zaluje ze nie
wybralem opcji duet
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2010-02-22 09:06:36
Temat: Re: Jaki szybkowar?Piotrek schrieb:
>
> zdecydowanie system duet, mialem podobny problem i teraz zaluje ze nie
> wybralem opcji duet
>
No i kupilem! Dziekuje za rade. Nie odpisalem od razu, bo musialem
najpierw wyprobowac. Jestem zachwycony! Gdyby jakims cudem, jakims
zagieciem w czasoprzestrzeni wieszcz Adam pojawil sie w mojej kuchni,
pewne poswiecilby kilka wersow mojemu nowemu kociolkowi, w ktorym bigos
grzalem. Bo kiedy Litwini grzali i grzali, ja rekordowym tempie mialem
"bigosu smak przedziwny, kolor i won cudna." Do wiekszego "kociolka"
weszlo 1,4 kg kapusty kiszonej i prawie tyle slodkiej. Po ugotowaniu
tego z grzybkami, listkiem bobkowym i jalowcem w ciagu 15 mintut (!),
dodalem podsmazone w malym "kociolku"-niby patelni oraz na duzej patelni
a potem podduszone sztuki roznych mies. Do tego kawalek boczku z cebula.
Zagotowalem raz jeszcze 12 min i bigos byl gotowy. I to wszystko
zmiescilo sie do tego 6.5 l "kociolka". Bylo pyszne i nie takie
"metaliczne" jak w tym baniaku ze stali szlachetnej. Jesli kiedys trafie
na wiekszy garnek taki 15 litrowy z emalia - to kupie, zeby na wieksze
imprezy bigos gotowac. Etapami w moim nowym szybkowarze a potem bede
mieszal i podgrzewal przed podaniem. Przeciez jest szkola gotowania
bigosu, ktora mowi, ze kazda kapuste, kazda sztuke miesa nalezy gotowac,
ew. dusic osobno. Teraz kolej na golabki, tez te po armensku z kapusta
wloska i nieugotowanym ryzem.
Irek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2010-03-09 10:21:46
Temat: Re: Jaki szybkowar? - pierwsze podsumowaniePiotrek schrieb:
>
> zdecydowanie system duet, mialem podobny problem i teraz zaluje ze nie
> wybralem opcji duet
>
Posluchalem i wzialem duet. Jestem zachwycony. Kiedy w duzym garnku
dusilem kapuste, to w malym obsmazalem ostro sztuki miesa. (Oczywiscie
tez na duzej patelni, bo moj bigos to koszmar dla wegetarian). Co do
smaku, to chyba jednak przez ta emalie bigos nie smakuje "metalicznie".
Juz sam fakt, ze to jednak 6.5 litra robi swoje. 1600 g kapusty kiszonej
i prawie drugie tyle slodkiej + 1500 g mias roznych i to wszytko weszlo
mi do srodka. Oprocz bigosu zrobilem tez golabki po naszemu, po
niemiecku w kapuscie wloskiej tylko z miesem i po armensku z surowym
ryzem i bazylia. Gotowalem tez warzywa do salatek. Slowem, jak potrzeba
duzo to w wielkim kociolku a jak malo to w mniejszym. Stary szybkowar
pogonilem na Ebay za zupelnie przyzwoite pieniadze. Ba! - w malym
gotowalem nawet ryz basmati - to dopiero aromat. Bede probowal tez
innych potraw - moze wiec cos dopisze.
Irek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |