Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!feeder.erje.net!
newsfeed01.sul.t-online.de!newsmm00.sul.t-online.de!t-online.de!news.t-online.c
om!not-for-mail
From: Kresowiec <i...@t...de>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jaki szybkowar?
Date: Mon, 22 Feb 2010 10:06:36 +0100
Organization: T-Online
Lines: 28
Message-ID: <hltefc$nvj$03$1@news.t-online.com>
References: <hl142e$39d$03$1@news.t-online.com> <hl14oc$k82$1@news.onet.pl>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-15; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 7bit
X-Trace: news.t-online.com 1266826540 03 n24563 cXlup5sLFiP0p+V 100222 08:15:40
X-Complaints-To: u...@t...de
X-ID: ZKWWVwZaoeq1hyL0kQ4B0zHKz7mdgp2VwHuZ22MtowgJAt-KfSjgY1
User-Agent: Thunderbird 2.0.0.23 (Windows/20090812)
In-Reply-To: <hl14oc$k82$1@news.onet.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:327144
Ukryj nagłówki
Piotrek schrieb:
>
> zdecydowanie system duet, mialem podobny problem i teraz zaluje ze nie
> wybralem opcji duet
>
No i kupilem! Dziekuje za rade. Nie odpisalem od razu, bo musialem
najpierw wyprobowac. Jestem zachwycony! Gdyby jakims cudem, jakims
zagieciem w czasoprzestrzeni wieszcz Adam pojawil sie w mojej kuchni,
pewne poswiecilby kilka wersow mojemu nowemu kociolkowi, w ktorym bigos
grzalem. Bo kiedy Litwini grzali i grzali, ja rekordowym tempie mialem
"bigosu smak przedziwny, kolor i won cudna." Do wiekszego "kociolka"
weszlo 1,4 kg kapusty kiszonej i prawie tyle slodkiej. Po ugotowaniu
tego z grzybkami, listkiem bobkowym i jalowcem w ciagu 15 mintut (!),
dodalem podsmazone w malym "kociolku"-niby patelni oraz na duzej patelni
a potem podduszone sztuki roznych mies. Do tego kawalek boczku z cebula.
Zagotowalem raz jeszcze 12 min i bigos byl gotowy. I to wszystko
zmiescilo sie do tego 6.5 l "kociolka". Bylo pyszne i nie takie
"metaliczne" jak w tym baniaku ze stali szlachetnej. Jesli kiedys trafie
na wiekszy garnek taki 15 litrowy z emalia - to kupie, zeby na wieksze
imprezy bigos gotowac. Etapami w moim nowym szybkowarze a potem bede
mieszal i podgrzewal przed podaniem. Przeciez jest szkola gotowania
bigosu, ktora mowi, ze kazda kapuste, kazda sztuke miesa nalezy gotowac,
ew. dusic osobno. Teraz kolej na golabki, tez te po armensku z kapusta
wloska i nieugotowanym ryzem.
Irek
|