| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2010-02-09 10:40:23
Temat: Mleko
Ogólnie bardzo lubię mleko :)
Pamiętam, że jak byłem mały, to było takie butelkowane ze sreberkiem, miało
taki mocny, charakterystyczny smak... to co dziś pijam średnio się odnosi
do tamtych odczuć :|
I zacząłem się zastanawiać, ile parafrazując dziś jest "mleka w mleku"? Te
3,2% chyba niespecjalnie się odnosi do tego co "wychodzi z krowy"?
Od pewnego czasu rozkminiam różne marki, dziś właśnie znalazłem mleko 3,8%
(marki "Hej") i ono faktycznie jakby nieco lepsze, ale gdyby nie opisali na
pudełku, pewnie bym różnicy nie zauważył :]
Normalnie to pijałem jakieś "Mu", "Łaciate", a ostatnio to w ogóle jakiś
"Pilosy" z Biedronki, bo różnicy szczerze mówiąc nie widzę.
I - skoro przy temacie - które mleko lepsiejsze? UHT, czy nie-UHT? W
Biedronce mają czasem mleko "Pilos" określane jako "świeże" - stoi zawsze w
chłodziarce, a nie na palecie jak reszta, kosztuje z 10 gr więcej, w smaku
może odrobinkę inne. Zdrowsze takie, czy się nie przejmować i pić UHT? :>
--
Kapsel
http://kapselek.net
kapsel(malpka)op.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2010-02-09 13:08:08
Temat: Re: MlekoOn 9 Lut, 11:40, Kapsel <k...@p...onet.pl> wrote:
> I - skoro przy temacie - które mleko lepsiejsze?
Z rynku, od baby, czyli prosto od krowy. Wszystkie pozostałe mleka są
produkowane z rozcieńczonego wodą mleka w proszku.
Moje preferencje to kupione na targu mleko, odstane nieco w lodówce,
potem zebrana śmietanka, a odchudzone mleko do wypicia na surowo lub
nastawione na zsiadłe.
Wymienione przez Ciebie rodzaje mleka używam czasami w kuchni, ale
najczęściej korzystam z prawdziwego mleka.
mal
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2010-02-09 13:14:12
Temat: Re: MlekoTue, 9 Feb 2010 05:08:08 -0800 (PST), mal napisał(a):
>> I - skoro przy temacie - które mleko lepsiejsze?
>
> Z rynku, od baby, czyli prosto od krowy. Wszystkie pozostałe mleka są
> produkowane z rozcieńczonego wodą mleka w proszku.
Ojj, aż tak źle? :(
Toż mleko w proszku to ja też mam u siebie, to sam sobie widzę mogę
produkować mleko tak "mocne" jak będę chciał... do tego kilka razy tańsze.
Ale dziadostwo :((
> Moje preferencje to kupione na targu mleko, odstane nieco w lodówce,
> potem zebrana śmietanka, a odchudzone mleko do wypicia na surowo lub
> nastawione na zsiadłe.
Ile takie mleko może przetrwać w lodówce?
I czy jego picie bez gotowania jest bezpieczne? :>
--
Kapsel
http://kapselek.net
kapsel(malpka)op.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2010-02-09 13:14:27
Temat: Re: Mleko
Użytkownik "Kapsel" <k...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:v2tqe1cie2c2$.dlg@kapselek.net...
>
> Ogólnie bardzo lubię mleko :)
Jeśli nie masz możliwości nabycia mleka prosto od krowy, to polecam to
http://www.zimnemleko.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2010-02-09 13:33:06
Temat: Re: MlekoTue, 9 Feb 2010 14:14:27 +0100, misiczka napisał(a):
>> Ogólnie bardzo lubię mleko :)
>
> Jeśli nie masz możliwości nabycia mleka prosto od krowy, to polecam to
> http://www.zimnemleko.pl/
Trochę bieda z dostępnością, ale jeden sklep widzę mam w okolicy, to
spróbuję :)
--
Kapsel
http://kapselek.net
kapsel(malpka)op.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2010-02-09 13:37:48
Temat: Re: Mleko
Użytkownik "Kapsel" <k...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:1edp0etyqk0se.dlg@kapselek.net...
> Tue, 9 Feb 2010 14:14:27 +0100, misiczka napisał(a):
>
>
> Trochę bieda z dostępnością, ale jeden sklep widzę mam w okolicy, to
> spróbuję :)
Nie wiem z jakiego jesteś miasta, ale we Wrocławiu kupowałam i w Tesco i w
Carrefuorze.
Piłam parę dni temu mleko prosto od krowy i mogę powiedzieć, ze "zimne" ma
bardzo, bardzo zbliżony smak.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2010-02-09 13:58:58
Temat: Re: MlekoUżytkownik "mal" <m...@g...com> napisał w wiadomości
news:d9c79a62-8f51-4ffc-81f9-6c630fa19c13@a32g2000yq
m.googlegroups.com...
On 9 Lut, 11:40, Kapsel <k...@p...onet.pl> wrote:
> I - skoro przy temacie - które mleko lepsiejsze?
Z rynku, od baby, czyli prosto od krowy. Wszystkie pozostałe mleka są
produkowane z rozcieńczonego wodą mleka w proszku.
----------------------------------------------
Zalatuje mitem. Tak jak dolewanie spirytusu żeby piwo moc miało.
--
"Żałuj za dowcipy, synu!"
Tytus, Romek i A'Tomek, ks. VIII
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2010-02-09 14:07:09
Temat: Re: MlekoOn 9 Lut, 14:08, mal <m...@g...com> wrote:
> On 9 Lut, 11:40, Kapsel <k...@p...onet.pl> wrote:
>
> > I - skoro przy temacie - które mleko lepsiejsze?
>
> Z rynku, od baby, czyli prosto od krowy. Wszystkie pozostałe mleka są
> produkowane z rozcieńczonego wodą mleka w proszku.
Skad ty takie informacje bierzesz?
To jest normalne mleko od krowy, tylko poddane dodatkowym procesom
technologicznym:
normalizacji zawartosci tluszczu, czyszczeniu, pasteryzacji,
homogenizacji.
Wbrew pozorom mleko nie jest "chemicznie" uszlachetniane - powyzsze
procesy to przede wszystkim
procesy mechaniczne: odwirowanie, przecisniecie przez sita plus ew.
podgrzanie...
Takie mleko sie nie zsaida, nie ze wzgledu na zawartosc "chemii",
tylko ze wzgledu na usuniecie
z niego bakterii i ew. rozbicie tluszczu (homogenizacja)
http://biotechnologia.pl/info/zywnosc/41_opracowania
-technologiczne/395_mleko_spozywcze.html
Stalker
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2010-02-09 15:03:16
Temat: Re: MlekoKapsel wrote:
> Ile takie mleko może przetrwać w lodówce?
Jak szybko schłodzone, to i kilka dni. A jak skwaśnieje, to robisz zsiadłe,
a potem ser;-)
> I czy jego picie bez gotowania jest bezpieczne? :>
Od przypadkowej "baby" na targu nie kupiłabym.
J.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2010-02-09 16:15:02
Temat: Re: MlekoW Usenecie mal <m...@g...com> tak oto plecie:
>
> On 9 Lut, 11:40, Kapsel <k...@p...onet.pl> wrote:
>
>> I - skoro przy temacie - które mleko lepsiejsze?
>
>
> Z rynku, od baby, czyli prosto od krowy.
No to w końcu od baby czy od krowy?
Qra
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |