« poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2006-09-22 10:09:45
Temat: Re: Jakie Dania na 40 urodziny
Alek napisał(a):
> Użytkownik <t...@w...pl> napisał
>
>
> Zieloną część to możesz sobie wsadzić do zupy.
A ty sobie białą do dupy.
Chyba napisałem że zieloną!!!! jest łagodniejsza i smaczniejsza.
A szynkę pokrioć w kostkę, ananas też.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2006-09-22 13:41:58
Temat: Re: Jakie Dania na 40 urodzinyUżytkownik <t...@w...pl> napisał
>
> > Zieloną część to możesz sobie wsadzić do zupy.
>
> A ty sobie białą do dupy.
Nie bądź niegrzeczny. Zielone liście pora nadają się do gotowania jako
składnik włoszczyzny, na surowo są zbyt twarde i ostre w smaku. Do sałatek
używa się białej części. No, przynajmniej ja tak robię.
> Chyba napisałem że zieloną!!!! jest łagodniejsza i smaczniejsza.
> A szynkę pokrioć w kostkę, ananas też.
A więc twierdzisz, że zielona część pora jest łagodniejsza i smaczniejsza
od białej? To z ananasa też pewnie zjadasz tylko ten zielony pióropusz?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2006-10-01 11:10:15
Temat: Re: Jakie Dania na 40 urodziny> Wybieraj. jak się na coś zedydujesz to podam Ci przepis.
> (...)
>
>2. galaretę z kurczaka
> 3. Roladę z karkówki
witam
Czy mogłbyś podać przepisy na galaretkę z kurczaka i roladę z karkówki??
Z góry dziekuję
pozdrawiam
Koomar
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2006-10-01 11:13:52
Temat: Re: Jakie Dania na 40 urodziny
>> <t...@w...pl> wrote in messageWybieraj. jak się na coś zedydujesz
>> to podam Ci przepis.
>> (...)
>>
>> 2. galaretę z kurczaka
>> 3. Roladę z karkówki
>
> witam
> Czy mogłbyś podać przepisy na galaretkę z kurczaka i roladę z karkówki??
>
> Z góry dziekuję
> pozdrawiam
> Koomar
P.S. prośba do <t...@w...pl>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2006-10-01 12:18:11
Temat: Re: Jakie Dania na 40 urodziny
"Koomar" <k...@g...pl> wrote in message
news:op.tgqpbdd05r9mm8@radek.ghnet.pl...
40%
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2006-10-02 06:46:44
Temat: Re: Jakie Dania na 40 urodziny
rolada z karkówki
Jezeli ma byc smaczna to musisz zapeklowac na sucho. W tym celu
ponakluwaj wielki kawal karkówki szpikulcem do zrazów, natrzyj
sola peklowa (do kupienia w supermarketach) oraz przyprawami,
delikatem czerwonym do mies, tymiankiem, pieprzem, najerankiem i czym
tam jeszcze chcesz. Przykryj o trzymaj w lodówce 24 godziny na 1 kg
miesa. Co 4-5 godzin przewracajac.
Nastepnie powyjeciu wbij nóz w srodek karkówki i tnij deliktnie
wzdluz - masz zrobic tunel dla sliwek - ale nie do konca.
Nastepnie wez drewniana lyzke i jej koncem wpychaj na sile,
tyle suszonych sliwej ile sie zmiesci. Teraz mocno obwiaz
karkówke mocnym sznurkiem bawelnianym (ale tak fest mocno) Obsmaz
na mocno rozgrzanym tluszczu a potem wraz z tluszczem i 1 szklanka
wody przelóz do brytfanki i piecz okolo 1 godziny do 1,5 godziny na
1 kg miesa. Mozesz rolade po upieczneiu jeszecze ciepla odwinac
ze sznurka, zawinac najpierw w folie aluminiowa a potem
przezroczysta i schlodzic, a potem do lodówki na 1 noc. A po tym
czasie kroic w cienkie plastry, powlec auszpikiem i podawac z ostrym
sosem np. chrzanowo-boczkowym. Super smak.
galareta z kurczaka
w garnku gotujesz normalny rosól, z warzywami, tyle ze na piersiach
kuchrzych,. Musi byc niezwykle klarowny. Potem kroisz warzywa na jaki
tam chcesz ksztalt, dodajesz marynowana papryke , groszek i
kukurydze z puszki. Piers kroisz na paski. W jakas fajna forme
ukladasz warzywa i miesko. Schowaj do zamrazalnika na kilka minut
aby schlodzic forme i warzywa.Przygotowujesz zalewe. Bierzesz
czesc rosolo powiedzmy 0,5 litra, dodajesz troche cukru (1-3
lyzki wg gustu) dodajesz ocet winny bialy, najlepiej aroamtyzowany,
okolo (1/4 szkl.) mieszasz i smakujesz. jezeli jest za ostry dodajesz
bulionu. itp. Do 1/4 szkl. zimnej wody wsypujesz okolo 3 lyzeczek
zelatyny, czekasz 5-10 minut az napecznieje a potem wkladasz ja do
goracej (90 stopni nie wiecej, bron Cie Boze do wrzacej) i
dokladnie mieszasz. Taka zalewe chlodzisz i zimna zalewasz warzywa
i mieso w formie. Odkladasz na 8-12 godzin do lodówy i podajesz
pokrojona w grube plastry.
Rada. Jak chcesz idealnie wyjac galarete z formy, przygotuj miche z
ciepla (50 stopni) woda, wlóz do niej na doslownie 30-45 sekund
forme, a galareta sama wyleci Ci na talerz. Po tym zabiegu muszisz ja
jeszcze schlodzic przez co najmniej 2 godziny.
Smacznego
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |