« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-12-14 11:11:11
Temat: Jakie pierniczkiJeszcze nigdy nie piekłam takowych. Możecie podać jakiś sprawdzony
przepis. I jeszcze nie wiem kiedy najlepiej piec pierniczki. Czy zjada
się je od razu czy muszą trochę poleżeć. Jak długo można je
przechowywać, żeby były mięciutkie.
Pozdrawiam Gosia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2005-12-14 12:36:38
Temat: Re: Jakie pierniczki
Użytkownik "GosiaL" <G...@y...pl> napisał w wiadomości
news:dnoukd$sqf$1@inews.gazeta.pl...
> Jeszcze nigdy nie piekłam takowych. Możecie podać jakiś sprawdzony
> przepis. I jeszcze nie wiem kiedy najlepiej piec pierniczki. Czy zjada się
> je od razu czy muszą trochę poleżeć. Jak długo można je przechowywać, żeby
> były mięciutkie.
>
Już trzeba piec, nawet należało trochę wcześniej. Znajdź sobie w google
przepis na pierniczki, które podawała WKN. Są bardzo dobre, jak wszystkie
przepisy podane przez WKN. Po upieczeniu i wystudzeniu włóż do jakichś
pudełek, na przykład metalowych puszek po ciastkach czy po czekoladkach i
bedziesz miała na choinke. Aha, wcześniej możesz je polukrować. Pierniczki
WKN są zresztą od razu dobre do jedzenia i nawet nie muszą specjalnie
leżeć.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2005-12-14 14:06:57
Temat: Re: Jakie pierniczki
Ja zawsze robie poniższe pierniki, są wyśmienite, i nie trzeba ich
specjalnie kilka dni przetrzymywać aby były miękkie.
Świąteczne pierniki
1 kostka margaryny
1 szklanka cukru
3 jajka
2 łyżeczki sody
1 kg mąki pszennej
Mąkę z margaryną posiekać dodać sodę, utrzeć jajka z cukrem i dodać do
posiekanej mąki z margaryną.
Przygotować karmel
0,5 szkl cukru
0,5 szk wrzącej wody
2 paczki przypraw do piernika
300g miodu.
Cukier usmażyć na patelni, potem ostrożnie! dodawać wrzącą wodę. Na koniec
przyprawy i miód.
Tak przygotowany karmel dodać do posiekanej wcześniej mąki, siekać dalej,
potem ugnieść ciasto, schłodzić i rozwałkować. Wykrawać pierniczki. Wstawić
do piekarnika na 10-15min. Po ostygnięciu polukrować lub polać czekoladą.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2005-12-15 01:29:00
Temat: Re: Jakie pierniczki> Cukier usmażyć na patelni, potem ostrożnie! dodawać wrzącą wodę. Na koniec
> przyprawy i miód.
>
> Tak przygotowany karmel dodać do posiekanej wcześniej mąki, siekać dalej,
Ja pozwole sobie tylko dodać co może niektórym umknąć, że należy tą
mieszanine oczywiście ostudzić przed dodaniem do mąki.
--
morghul
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2005-12-15 07:21:41
Temat: Re: Jakie pierniczki
Użytkownik "morghul" <t...@o...pl> napisał w wiadomości
news:dnqh0u$266$1@nemesis.news.tpi.pl...
> > Cukier usmażyć na patelni, potem ostrożnie! dodawać wrzącą wodę. Na
koniec
> > przyprawy i miód.
> >
> > Tak przygotowany karmel dodać do posiekanej wcześniej mąki, siekać
dalej,
>
> Ja pozwole sobie tylko dodać co może niektórym umknąć, że należy tą
> mieszanine oczywiście ostudzić przed dodaniem do mąki.
tak? nigdy tego nie robiłam, a mimo to wychodziły mi zawsze smaczne. Całe
ciasto oczywiście potem schładzam w lodówce.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2005-12-16 00:12:15
Temat: Re: Jakie pierniczkieeee gorące wlewasz?
--
morghul
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2005-12-16 19:14:10
Temat: Re: Jakie pierniczki
Użytkownik "morghul" <t...@o...pl> napisał w wiadomości
news:dnt0p0$prp$1@atlantis.news.tpi.pl...
> eeee gorące wlewasz?
>
tez gorace wlałam i ciasto bardzo ładnie sie wyrobiło, choc IMHO bardzo
przypominaja "państwowe" co nie przeszkodziło im w bardzo szybkim
zniknieciu:>
Agnieszka, po tescie z pierniczkami Pana Pazio i Anki
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2005-12-16 20:31:22
Temat: Re: Jakie pierniczkiAga Michalak w news:<dnv3oe$gc7$1@nemesis.news.tpi.pl> pisze:
> Agnieszka, po tescie z pierniczkami Pana Pazio i Anki
I? Jakieś wrażenia, recenzje, wnioski?
Zenon Grodzki
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2005-12-17 09:35:23
Temat: Re: Jakie pierniczkiDnia Fri, 16 Dec 2005 20:14:10 +0100, Waćpanna lub waćpan Aga Michalak, w
wiadomości <news:dnv3oe$gc7$1@nemesis.news.tpi.pl> zawarł, co następuje:
> tez gorace wlałam i ciasto bardzo ładnie sie wyrobiło, choc IMHO bardzo
> przypominaja "państwowe" co nie przeszkodziło im w bardzo szybkim
> zniknieciu:>
> Agnieszka, po tescie z pierniczkami Pana Pazio i Anki
No, ja też wlewam gorące i wszystko wychodzi. W tym roku zmodyfikowałam
przepis mojej Anki wg przepisu pana Pazio i przygotowałam karmel najpierw,
zamiast wszystko razem wrzucać do gara. Wczoraj skończyłam lukrowanie
ostatniej porcji i sam asiebie muszę bić po łapach ;/ Takie dobre wyszły mi
pierwszy raz w życiu...
--
Pozdrawiam, Ti`Ana
"The girl loaded gun, went outside. No one has ever seen her again..."
To co w pociągu nazywa się tłok, w knajpie ludzie nazywają atmosferą.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2005-12-17 16:48:43
Temat: Re: Jakie pierniczki> No, ja też wlewam gorące i wszystko wychodzi. W tym roku zmodyfikowałam
> przepis mojej Anki wg przepisu pana Pazio i przygotowałam karmel najpierw,
> zamiast wszystko razem wrzucać do gara. Wczoraj skończyłam lukrowanie
> ostatniej porcji i sam asiebie muszę bić po łapach ;/ Takie dobre wyszły
> mi
> pierwszy raz w życiu...
czyli karmel dzień wcześniej przygotowałas?i zimny dałas do mąki? i ciasto
tez odleżało 24 h?bo ja na poniedziałek szykuje sie na podwójna porcje tych
pierniczków:>
Pozdr
Aga i Franek (07.01.2005)
http://b1.lilypie.com/Rp95p1
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |