« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-12-14 20:20:06
Temat: Jakosc oleju a smazonych potrawWitam!
Mam pytanie dotyczace smazenia: Czy jakosc oleju istotnie wplywa na wynik
smazenia ? Czy np ryba smazona na oleju Kujawskim bedzie smaczniejsza niz na
najtanszym oleju z Biedronki ? Czy powiedzmy dzieki lepszemu olejowi ryba
moze byc bardziej chrupiaca, mniej przechodzic zapachem oleju ? Czy moze
lepszy olej jest drozszy dlatego, ze wolniej sie pali ?
Dziekuje za wszystkie uwagi i pozdrawiam !!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-12-15 07:11:57
Temat: Re: Jakosc oleju a smazonych potraw====
Weź dwa kawałki np. karczku. Jeden połóż na patelnię z olejem do smażenia
(4,50 za litr), a drugi połóż na patelnie z olejem do nabijania klienta w
butelkę (2,49 zł za litr). Spróbuj ładnie obsmażyć te kawałki. Ten, którego
nie da się obsmażyć będzie na tym tańszym oleju. Przynajmniej w mojej kuchni
tak jest, ale może ja mam żyłę wodną pod palnikiem?
waldek
====
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-15 07:33:54
Temat: Re: Jakosc oleju a smazonych potrawMon, 15 Dec 2003 08:11:57 +0100, na pl.rec.kuchnia, waldek napisał(a):
> butelkę (2,49 zł za litr). Spróbuj ładnie obsmażyć te kawałki. Ten, którego
> nie da się obsmażyć będzie na tym tańszym oleju. Przynajmniej w mojej kuchni
> tak jest, ale może ja mam żyłę wodną pod palnikiem?
Nie żebym broniła tego gorszego oleju, czy jego producentów, ale bez
przesady, używam i drogiego i najtańszego oleju i nawet na tym najtańszym
całkiem normalnie da się smażyć ;)
--
Eva Sheers
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-15 07:45:15
Temat: Re: Jakosc oleju a smazonych potrawIn article <briglg$irj$1@news.onet.pl>, cuz <e...@...pl> wrote:
> Witam!
> Mam pytanie dotyczace smazenia: Czy jakosc oleju istotnie wplywa na wynik
> smazenia ?
Tak.
> Czy np ryba smazona na oleju Kujawskim bedzie smaczniejsza niz na
> najtanszym oleju z Biedronki ?
Nie wiem. Żadnego z nich nie używam. NIe jest wykluczone, że tańszy
olej jest lepszy od droższego.
> Czy powiedzmy dzieki lepszemu olejowi ryba
> moze byc bardziej chrupiaca,
Z pewnością na oleju, który się źle nadaje się do smażenia trudniej
będzie uzyskać chrupącą skórkę.
> mniej przechodzic zapachem oleju ?
Zakładasz, że "zapach oleju" jest nieprzyjemny? Zapach tłuszczu na
którym smażysz w istotny sposób wpływa na smak potrawy. Jweżeli będzie
nieprzyjemny, to potrawa będzie niesmaczna. Natomiast aromat dobrego
oleju powinien być jednym z elementów ostatecznego smaku i zapachu
potrawy.
> Czy moze
> lepszy olej jest drozszy
A lepszy olej nie może być tańszy?
> dlatego, ze wolniej sie pali ?
Olej może "palić się" w niższej temperaturze, bo jest gorzej
oczyszczony.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-15 08:01:18
Temat: Re: Jakosc oleju a smazonych potraw> Nie żebym broniła tego gorszego oleju, czy jego producentów, ale bez
> przesady, używam i drogiego i najtańszego oleju i nawet na tym najtańszym
> całkiem normalnie da się smażyć ;)
=====
Zaobserwowałem, że kilka tanich olejów ma domieszaną wodę. Po silnym
podgrzaniu na patelni rozwarstwia się toto i robi się warstwa oleju i
warstewka wody. Usmażyć na tym już się nic nie da.
waldek
=====
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-15 08:06:25
Temat: Re: Jakosc oleju a smazonych potrawMon, 15 Dec 2003 09:01:18 +0100, na pl.rec.kuchnia, waldek napisał(a):
> Zaobserwowałem, że kilka tanich olejów ma domieszaną wodę. Po silnym
> podgrzaniu na patelni rozwarstwia się toto i robi się warstwa oleju i
> warstewka wody. Usmażyć na tym już się nic nie da.
Możliwe. Miałam więc szczęście, dotychczas, nie trafić na aż tak marny
olej.
--
Eva Sheers
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-15 08:24:44
Temat: Re: Jakosc oleju a smazonych potrawwaldek wrote:
> ====
> Weź dwa kawałki np. karczku. Jeden połóż na patelnię z olejem do smażenia
> (4,50 za litr), a drugi połóż na patelnie z olejem do nabijania klienta w
> butelkę (2,49 zł za litr). Spróbuj ładnie obsmażyć te kawałki. Ten, którego
> nie da się obsmażyć będzie na tym tańszym oleju. Przynajmniej w mojej kuchni
> tak jest, ale może ja mam żyłę wodną pod palnikiem?
>
> waldek
> ====
>
>
W pełni potwierdzam. Tani olej to same problemy. Pali się bardzo szybko,
zajeżdża jakimiś syntetycznymi dodatkami (często to jakby ktoś
wcześniej śruby przemywał tym olejem)... szkoda zdrowia na
Biedronkę/Leader Price czy inne tego typu sklepy....
Pozdro,
Tomek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-15 09:46:34
Temat: Re: Jakosc oleju a smazonych potrawUżytkownik "cuz" <e...@...pl> napisał w wiadomości
news:briglg$irj$1@news.onet.pl...
>Czy np ryba smazona na oleju Kujawskim bedzie smaczniejsza niz na
> najtanszym oleju z Biedronki ?
Wiesz co, uzywalam tego i tego i szczerze mowiac nie widzilalam jakiejs
szczegolnej roznicy smakowej. Olej biedrokowy szybiej zaczyna sie palic.
Kruszyzna
--
"Primum non stresere... "
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-15 19:05:45
Temat: Re: Jakosc oleju a smazonych potraw> Wiesz co, uzywalam tego i tego i szczerze mowiac nie widzilalam jakiejs
> szczegolnej roznicy smakowej. Olej biedrokowy szybiej zaczyna sie palic.
>
> Kruszyzna
Poza tym jest jakos podejrzanie jasny ten olej z biedronki :)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-15 19:07:08
Temat: Re: Jakosc oleju a smazonych potraw...
> Nie wiem. Żadnego z nich nie używam. NIe jest wykluczone, że tańszy
> olej jest lepszy od droższego.
...
A jaki olej polecalbys do smazenia ?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |