Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!news2.icm.edu.pl!new
sfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!wlalos
From: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jakosc oleju a smazonych potraw
Date: Mon, 15 Dec 2003 08:45:15 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 38
Message-ID: <151220030845159784%wlalos@onet.pl>
References: <briglg$irj$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: cp242.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1071474430 8710 80.54.212.242 (15 Dec 2003 07:47:10 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 15 Dec 2003 07:47:10 +0000 (UTC)
User-Agent: Thoth/1.7.2 (Carbon/OS X)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:183208
Ukryj nagłówki
In article <briglg$irj$1@news.onet.pl>, cuz <e...@...pl> wrote:
> Witam!
> Mam pytanie dotyczace smazenia: Czy jakosc oleju istotnie wplywa na wynik
> smazenia ?
Tak.
> Czy np ryba smazona na oleju Kujawskim bedzie smaczniejsza niz na
> najtanszym oleju z Biedronki ?
Nie wiem. Żadnego z nich nie używam. NIe jest wykluczone, że tańszy
olej jest lepszy od droższego.
> Czy powiedzmy dzieki lepszemu olejowi ryba
> moze byc bardziej chrupiaca,
Z pewnością na oleju, który się źle nadaje się do smażenia trudniej
będzie uzyskać chrupącą skórkę.
> mniej przechodzic zapachem oleju ?
Zakładasz, że "zapach oleju" jest nieprzyjemny? Zapach tłuszczu na
którym smażysz w istotny sposób wpływa na smak potrawy. Jweżeli będzie
nieprzyjemny, to potrawa będzie niesmaczna. Natomiast aromat dobrego
oleju powinien być jednym z elementów ostatecznego smaku i zapachu
potrawy.
> Czy moze
> lepszy olej jest drozszy
A lepszy olej nie może być tańszy?
> dlatego, ze wolniej sie pali ?
Olej może "palić się" w niższej temperaturze, bo jest gorzej
oczyszczony.
Władysław
|