« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-07-23 12:29:43
Temat: JogurtJak zwykle potrzebuje pomocy w ostatniej chwili i w miare szybki
Wlasnie robie tzatziki, ale niestety nie udalo mi sie dostac serka, a jogurt
jest nie najgesciejszy.
Czy zna moze ktos sposob jak zagescic jogurt ???
Artur Nowacki
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-07-24 07:07:33
Temat: Re: JogurtArtur Nowacki wrote:
> Czy zna moze ktos sposob jak zagescic jogurt ???
>
Zagescic nie potrfaie, ale jogurt naturalny bacoma jest naprawde gesty
(zwlaszcza, jak posoti w lodowce ze 2 dni).
Pozdrawiam,
robal.
PS. Albo rob wlasny jogurt.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-07-24 11:02:18
Temat: Re: Jogurt
Gamon' napisał(a) w wiadomości: <3...@h...com>...
>Artur Nowacki wrote:
>
>> Czy zna moze ktos sposob jak zagescic jogurt ???
>>
Robiłem kiedyś jogurt na własny użytek. Do przegotowanego mleka podgrzanego
do ok. 50 C dodawałem jogurt. W zależności od mleka wychodził raz rzadszy,
raz gęstszy.
Najpewniejszy wypróbowany przeze mnie sposób na gęsty jogurt to obniżenie
%zawartości wody w mleku poprzez dodanie mleka w proszku - im więcej mleka w
proszku, tym gęstszy wychodzi jogurt.
Idol
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-07-27 06:45:01
Temat: Re: JogurtIdol wrote:
> Robiłem kiedyś jogurt na własny użytek. Do przegotowanego mleka podgrzanego
> do ok. 50 C dodawałem jogurt. W zależności od mleka wychodził raz rzadszy,
> raz gęstszy.
> Najpewniejszy wypróbowany przeze mnie sposób na gęsty jogurt to obniżenie
> %zawartości wody w mleku poprzez dodanie mleka w proszku - im więcej mleka w
> proszku, tym gęstszy wychodzi jogurt.
A mi zawsze wychodzi gesty - robie z laciatego 3,2 %. Moze to jest kwestia tego,
ze jak juz jogurt odstoi te swoje pare godzin, to go wstawiam do lodowki bardzo
ostorznie, zeby aczyniem nie poruszyc i przez co najmniej dobe nie ruszam (jak
zsiadle mleko - poruszysz i przewaznie zadzizna sie robi).
Pozdrawiam,
robal.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-07-27 08:15:58
Temat: Re: Jogurt
Użytkownik Gamon' <r...@h...com> w wiadomooci do grup dyskusyjnych
napisał:3...@h...com...
> Idol wrote:
>
> > Robiłem kiedyo jogurt na własny użytek. Do przegotowanego mleka
podgrzanego
> > do ok. 50 C dodawałem jogurt. W zależnooci od mleka wychodził raz
rzadszy,
> > raz gęstszy.
> > Najpewniejszy wypróbowany przeze mnie sposób na gęsty jogurt to
obniżenie
> > %zawartooci wody w mleku poprzez dodanie mleka w proszku - im więcej
mleka w
> > proszku, tym gęstszy wychodzi jogurt.
>
> A mi zawsze wychodzi gesty - robie z laciatego 3,2 %. Moze to jest kwestia
tego,
> ze jak juz jogurt odstoi te swoje pare godzin, to go wstawiam do lodowki
bardzo
> ostorznie, zeby aczyniem nie poruszyc i przez co najmniej dobe nie ruszam
(jak
> zsiadle mleko - poruszysz i przewaznie zadzizna sie robi).
>
A propos. Jak zrobic sos na jogurcie (zamiast smietany), zeby sie nie
zsiadl. Stosuje jogurt Danona. Ze smietana nie mam takich problemów.
Pozdrawiam,
Marek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-07-27 14:55:46
Temat: Re: JogurtMarek Lang wrote:
> A propos. Jak zrobic sos na jogurcie (zamiast smietany), zeby sie nie
> zsiadl. Stosuje jogurt Danona. Ze smietana nie mam takich problemów.
>
Jogurt danone to badziewie - sztuczny smak itp. Na domowym mi na ogol wsio
wychodzi (ale zalezy, do czego konkretnie chcialbys tego uzyc).
Pozdrawiam,
robal.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-07-28 09:17:55
Temat: Re: Jogurt
Użytkownik Gamon' <r...@h...com> w wiadomooci do grup dyskusyjnych
napisał:3...@h...com...
> Marek Lang wrote:
>
> > A propos. Jak zrobic sos na jogurcie (zamiast smietany), zeby sie nie
> > zsiadl. Stosuje jogurt Danona. Ze smietana nie mam takich problemów.
> >
>
> Jogurt danone to badziewie - sztuczny smak itp. Na domowym mi na ogol wsio
> wychodzi (ale zalezy, do czego konkretnie chcialbys tego uzyc).
Chodzi mi o sosy. Usiluje dodawac jogurt zamiast smietany. Niestety w
przeciwienstwie do niej jogurt sie wazy. Mieszam oczywiscie metoda
bezstresowa - nie wlewam jogurtu do wrzacego sosu, tylko go stopniowo
rozgrzewam dodajac do niego po trochu goracego sosu.
Marek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-07-28 12:07:35
Temat: Re: JogurtMarek Lang wrote:
> Chodzi mi o sosy. Usiluje dodawac jogurt zamiast smietany. Niestety w
> przeciwienstwie do niej jogurt sie wazy. Mieszam oczywiscie metoda
> bezstresowa - nie wlewam jogurtu do wrzacego sosu, tylko go stopniowo
> rozgrzewam dodajac do niego po trochu goracego sosu.
Hmmm...ja robie sosy bez smietany i jogurtu i nikt sie jeszcze nie poznal :)
Moge podpowiedziec, jak.
Co do tego, ze sie wazy - ja robie desr, gdzie jogurt trzeba zmieszac z goraca
galareta. Uzywam jogurtu bacomy i sie nie wazy.
Pozdrawiam,
robal.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |