Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Kapusniak ze smietana

Grupy

Szukaj w grupach

 

Kapusniak ze smietana

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-03-10 10:04:42

Temat: Kapusniak ze smietana
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Była tu niedawno mała dyskusja o (nie)dodawaniu śmietany do kapuśniaku.
Sam tak nie robię, ale też nie widzę też nic w tym zdrożnego. (Dodaję
jednak śmietanę do krupniku ;-) ) Ponieważ właśnie robię sobie taką
zupkę jarzynową na sposób węgierski, a w lodówce zobaczyłem resztki
zasmażanej kiszonej kapusty, która została po przedwczorajszej golonce,
skojarzyłem dwie rzeczy i uświadomiłem sobie, że o ile znam kuchnię
węgierską, to ona musi znać kapuśniak ze śmietaną. Rzeczywiście, oto
przepis wg. książki Siklos Olgi i Magyar Pala, Unagarische Kueche fuer
jedermannn:

1/2 kilo kwaśnej kapusty i sok z kapusty
30 dag serdelków
3 łyżki kwaśnej śmietany
Słodka papryka
smalec
mąka
Cebula
Sól
Pieprz

Przygotowujemy ciemną zasmażkę z mąki, dodajemy do niej trochę drobno
pokrajanej cebuli, którą nieco , ale już nie rumienimy i łyżeczkę
papryki. Zalewamy to dwoma litrami soku z kapusty rozcieńczonego wodą
według uznania. Gotujemy, dodajemy kapustę i serdelki pokrajane w
talarki. Solimy i pieprzymy do smaku, na wydaniu dodajemy śmietanę.

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-03-10 10:12:39

Temat: Re: Kapusniak ze smietana
Od: "Misielin" <MichalSadowski@_NOSPAM_acn.waw.pl> szukaj wiadomości tego autora

apropos takiego zestawienia to przypominam sobie , że Makłowicz robił kiedyś
gołąbki z kiszonej kapusty. Ciekawe było to , że gotował je z takimi
ichszymi kiełbaskami chyba debreczyńskimi.
I właśnie na koniec zaprawial wszystko śmietaną. Wyglądało super.
Po za tym znajomi robią surówkę z kiszonej kapusty właśnie ze śmietaną do
smażonej rybki.

pozdrawiam


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-03-10 10:34:05

Temat: Re: Kapusniak ze smietana
Od: "waldek" <x...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Misielin napisał(a):
> apropos takiego zestawienia to przypominam sobie , że Makłowicz robił
> kiedyś gołąbki z kiszonej kapusty. ...
====
W zeszłym tygodniu robiłem pierwszy raz w życiu takie gołąbki z
własnoręcznie ukiszonej kapusty. Niestety - pełna porażka. Kapusta była tak
potwornie kwaśna, że aż niejadalna. Chyba wykonałem coś nie tak. Gołąbki
piekłem. Teraz myślę, że wcze


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-03-10 10:36:33

Temat: Re: Kapusniak ze smietana
Od: "waldek" <x...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Misielin napisał(a):
>> apropos takiego zestawienia to przypominam sobie , że Makłowicz robił
>> kiedyś gołąbki z kiszonej kapusty. ...
> ====
> W zeszłym tygodniu robiłem pierwszy raz w życiu takie gołąbki z
> własnoręcznie ukiszonej kapusty. Niestety - pełna porażka. Kapusta
> była tak potwornie kwaśna, że aż niejadalna. Chyba wykonałem coś nie
> tak. Gołąbki piekłem. Teraz myślę, że wcześniej należało podgotować
liście, aby nieco odkwasić, albo w ogóle gotować całość. Nadmienię, że sama
kiszona kapusta, na surowo jest taka jak trzeba.
Czy ktoś wie, jak to przyrządzić prawidłowo?

waldek
===


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-03-10 10:47:21

Temat: Re: Kapusniak ze smietana
Od: "waldek" <x...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Wladyslaw Los napisał(a):
> ...
> 1/2 kilo kwaśnej kapusty i sok z kapusty
> 30 dag serdelków
> 3 łyżki kwaśnej śmietany
> Słodka papryka
> smalec
> mąka
> Cebula
> Sól
> Pieprz
>
> Przygotowujemy ciemną zasmażkę z mąki, dodajemy do niej trochę drobno
> pokrajanej cebuli, którą nieco , ale już nie rumienimy i łyżeczkę
> papryki. Zalewamy to dwoma litrami soku z kapusty rozcieńczonego wodą
> według uznania. Gotujemy, dodajemy kapustę i serdelki pokrajane w
> talarki. Solimy i pieprzymy do smaku, na wydaniu dodajemy śmietanę.
====
Czegoś nie rozumiem. 1/2 kg kapusty + 30dkg serdelków na kilka litrów płynu?
To jakieś żarcie dla łagierników? W rosole mojej teściowej jest więcej
treści, a ona to potrafi zrobić zupę z gwoździa!

waldek
====


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-03-10 11:05:22

Temat: Re: Kapusniak ze smietana
Od: "AT" <m...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
news:20040310110443991+0100@news.onet.pl...
> Była tu niedawno mała dyskusja o (nie)dodawaniu śmietany do kapuśniaku.

CIACH

Jak najbardziej, praktykuję i polecam, z tą różnicą, że dodatek śmietany
zmusza do konsumpcji najpóźniej w dzień po, natomiast kapuśniaczek klasyczny
można odgrzewać, odgrzewać, odgrzewać...

AT.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-03-10 11:16:16

Temat: Re: Kapusniak ze smietana
Od: Konrad Brywczyński <k...@b...tk> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "AT" <m...@o...pl> napisał w wiadomości
news:c2msq7$kre$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> Jak najbardziej, praktykuję i polecam, z tą różnicą, że dodatek
śmietany
> zmusza do konsumpcji najpóźniej w dzień po,

Przecież stoi wyraźnie, że śmietanę dodajemy _na wydaniu_...

K.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-03-10 11:25:02

Temat: Rosół z ziemniakami/Re: Kapusniak ze smietana
Od: "ścierwo" <d...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Mój teść do rosołu koniecznie musi mieć ziemniaki. Nawet jeśli rosół jest z
kluskami.
ziuta

--
----- Original Message -----
From: "Magdalena Bassett"
Sent: Thursday, February 12, 2004 8:07 PM
"to otwarta grupa i skoro ja moge tu pisac, to i scierwo tez moze."


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-03-10 11:57:02

Temat: Re: Rosół z ziemniakami/Re: Kapusniak ze smietana
Od: "Edzio Morawiak" <z...@N...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

ścierwo <d...@w...pl> napisał(a):

> Mój teść

Czyli twój dziadek.

Zkoorviel


--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-03-10 12:03:08

Temat: Re: Kapusniak ze smietana
Od: "Misielin" <MichalSadowski@_NOSPAM_acn.waw.pl> szukaj wiadomości tego autora

>. Kapusta była tak
> potwornie kwaśna, że aż niejadalna. Chyba wykonałem coś nie tak. >


Z tego co pamiętam to on do duszenia dawał sporo kawał wędzonki, moze to ma
jakis zwiazek z tym kwasem?



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

[off topic] sori niezawinione
winogrona
naleśniki
Ciemny spód do tortu
piekarnik

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »