« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-06-16 16:30:50
Temat: KapustaWitam wszystkich
Jestem studentem i dziś dostałem z domu "pewną" ilość jedzenia. Problemu
oczywiście by nie było, gdyby nie fakt, że moi kochani rodzice chcąc mi
dogodzić zapakowali główkę działkowej kapusty.
I tu są schody: co z tym zrobić w warunkach akademikowych? Szatkowanie na
kapuśniak raczej odpada :)
Pozdrawiam i smacznych kolacji
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-06-16 16:48:54
Temat: Re: Kapusta
Zrób suróweczke :
pokric /szatkowac/ drobno lekko posolic odstawic na ok. 1 godz., zetrzec na
tarce jabłuszko i marchewke posolic dodac smietane lub majonez wymieszac i
smacznego
--
Mazury - czarter jachtu http://www.republika.pl/rocichy/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-16 17:21:42
Temat: Re: KapustaWitam,
mozna zrobic warzywko do drugiego dania: ugotowac kapuste pokrojona na
cztery czesci w garnku z lyzka stolowa soli i dwoma lyzkami cukru.
Jak bedzie miekka omascic maslem.
Inne uzycie kapusty, popularne w mojej kuchni, to dodatek do pieczeni:
wrzucam do brytfanny duze kawalki marchwi, plastry cebuli, czosnek,
rzepe pokrojona w grube plastry, grube kawaly kapusty, na to szuke miesa
albo kurczaka, posypuje obficie bazylia, dodaje sol,pieprz,papryke do
smaku, podlewam to wszystko szklanka wody i za poltorej godziny obiad mi
sie "sam zrobi".
Smacznego!
Ewa MN
Dragon wrote:
> (..)
> Jestem studentem i dziś dostałem z domu "pewną" ilość jedzenia. Problemu
> oczywiście by nie było, gdyby nie fakt, że moi kochani rodzice chcąc mi
> dogodzić zapakowali główkę działkowej kapusty.
> I tu są schody: co z tym zrobić w warunkach akademikowych? Szatkowanie na
> kapuśniak raczej odpada :)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-16 17:36:51
Temat: Re: KapustaIn <capsjp$m4e$1@achot.icm.edu.pl> Dragon wrote:
> Witam wszystkich
>
> Jestem studentem i dziś dostałem z domu "pewną" ilość jedzenia.
> Problemu oczywiście by nie było, gdyby nie fakt, że moi kochani
> rodzice chcąc mi dogodzić zapakowali główkę działkowej kapusty. I tu
> są schody: co z tym zrobić w warunkach akademikowych? Szatkowanie na
> kapuśniak raczej odpada :)
Domyślam się, że kapusta młoda. Pokroić promiemiście na ósemki lub
więcej kawałków, jeżeli głowa duża. Ugotować kawałki w osolonej wodzie (
z dodatkiem kminku?). Zasmażyć tartą bułkę z masłem, tym polać i podać
jako jarzynę.
To tak z niczego, czyli z głowy. Jak bardzo Ci zależy poszukam jeszcze
jakichś przepisów, może znajdę coś oryginalniejszego.
A właściwie gdzie leży problem z szatkowaniem?
Władysław
--
Das Raetsel gibt es nicht
Wittgenstein
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-16 18:44:01
Temat: Re: Kapusta
Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
news:20040616193654052+0200@news.onet.pl...
> In <capsjp$m4e$1@achot.icm.edu.pl> Dragon wrote:
>
> To tak z niczego, czyli z głowy. Jak bardzo Ci zależy poszukam jeszcze
> jakichś przepisów, może znajdę coś oryginalniejszego.
Jeśli to nie sprawi za dużo kłopotów to proszę bardzo. Z chęcią sprawdzę, co
ile będę mógł
> A właściwie gdzie leży problem z szatkowaniem?
W skąpej ilości miejsca i przewidywanym bałaganie w okolicy miejsca pracy :)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-16 18:44:19
Temat: Re: Kapusta
Użytkownik "Eva MN" <e...@i...com> napisał w wiadomości
news:Gk%zc.32476$ri2.13005@charlie.risq.qc.ca...
> Witam,
> mozna zrobic warzywko do drugiego dania: ugotowac kapuste pokrojona na
> cztery czesci w garnku z lyzka stolowa soli i dwoma lyzkami cukru.
> Jak bedzie miekka omascic maslem.
>
> Inne uzycie kapusty, popularne w mojej kuchni, to dodatek do pieczeni:
> wrzucam do brytfanny duze kawalki marchwi, plastry cebuli, czosnek,
> rzepe pokrojona w grube plastry, grube kawaly kapusty, na to szuke miesa
> albo kurczaka, posypuje obficie bazylia, dodaje sol,pieprz,papryke do
> smaku, podlewam to wszystko szklanka wody i za poltorej godziny obiad mi
> sie "sam zrobi".
>
> Smacznego!
> Ewa MN
Tak wygląda :)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-16 18:45:09
Temat: Re: Kapusta
Użytkownik "andy" <andyro @ poczta. onet. pl> napisał w wiadomości
news:captll$l6s$1@korweta.task.gda.pl...
>
> Zrób suróweczke :
> pokric /szatkowac/ drobno lekko posolic odstawic na ok. 1 godz., zetrzec
na
> tarce jabłuszko i marchewke posolic dodac smietane lub majonez wymieszac i
> smacznego
Może...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-16 19:11:20
Temat: Re: KapustaIn <caq4dg$1ek$1@achot.icm.edu.pl> Dragon wrote:
>
> Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
> news:20040616193654052+0200@news.onet.pl...
>> In <capsjp$m4e$1@achot.icm.edu.pl> Dragon wrote:
>>
>> To tak z niczego, czyli z głowy. Jak bardzo Ci zależy poszukam
>> jeszcze jakichś przepisów, może znajdę coś oryginalniejszego.
>
> Jeśli to nie sprawi za dużo kłopotów to proszę bardzo. Z chęcią
> sprawdzę, co ile będę mógł
>
>> A właściwie gdzie leży problem z szatkowaniem?
>
> W skąpej ilości miejsca i przewidywanym bałaganie w okolicy miejsca
> pracy :)
To masz przepis z "Kucharki litewskiej" adaptowany nieco do warunków w
akademiku. Kapustę gotujesz w całości, najlepiej na parze. Poł kilo
tłustego mięsa mielonego mieszasz z czterema jajami i trzema łyżkami
tartej bułki. Doprawiasz solą, pieprzem. Kapustę obierasz z liści
wykładasz nimi spory garnek, dajesz na dno warstwę mięsa, warstwę liści,
warstwę mięsa i tak do pełna. Na wierzchu dajesz liście, przykrywasz i
wstawiasz do gorącego piekarnika na pół godziny.
Władysław
--
Contrariwise: if it was so, it might be; and if it were so, it would be;
but as it isn't, it ain't. That's logic.
Tweedledee
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-16 20:03:09
Temat: Re: KapustaWitam!
Ponieważ czasem zaprzyjażniam sie z leniem i nie chce mi się gotować, to
skorzystam z Twojego przepisu, muszę pomyśleć o tym już teraz, kiedy jest
kapusta. Zastanawiam się jednak, jak to się robi w akademiku, czy teraz
studenci dysponują piekarnikami?
Ciekawa, jak wyjdzie taki kapuściany przekładaniec... Marianka
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-16 20:22:09
Temat: Re: KapustaWladyslaw Los wrote:
> To masz przepis z "Kucharki litewskiej" adaptowany nieco do warunków w
> akademiku. Kapustę gotujesz w całości, najlepiej na parze. Poł kilo
> tłustego mięsa mielonego mieszasz z czterema jajami i trzema łyżkami
> tartej bułki. Doprawiasz solą, pieprzem. Kapustę obierasz z liści
> wykładasz nimi spory garnek, dajesz na dno warstwę mięsa, warstwę
> liści, warstwę mięsa i tak do pełna. Na wierzchu dajesz liście,
> przykrywasz i wstawiasz do gorącego piekarnika na pół godziny.
>
> Władysław
===
Che, to wygląda jak lasania z kapusty. Czy ta potrawa ma nazwę, może
litwania? :)
waldek
===
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |