« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-06-20 07:28:20
Temat: Kapusta, kalafior i cytryna
Przegladajac ostatnio "Kuchnie Neli" A. Rubinstein natrafilam na
prosty przepis dotyczacy gotowania kapusty i kalafiora. Otoz autorka
ksiazki radzi, by do gotujacej sie kapusty lub kalafiora dodawac kilka
plasterkow cytryny. Ciekawa jestem czy ma to jakiej znaczenie oprocz
nadania innego smaku ? Czy taka cytryne powinno dawac sie ze skorka czy
bez? Moze ktos z Grupowiczow w ten sposob gotuje te warzywa i zechce sie
podzielic wiedza na ten temat.
pozdrawiam
Dorka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2005-06-20 10:56:21
Temat: Re: Kapusta, kalafior i cytryna
Użytkownik "Dorota Szuba" <d...@p...mail.desy.de> napisał w
wiadomości news:d95qjk$jim$1@galaxy.uci.agh.edu.pl...
>
> Przegladajac ostatnio "Kuchnie Neli" A. Rubinstein natrafilam na
> prosty przepis dotyczacy gotowania kapusty i kalafiora. Otoz autorka
> ksiazki radzi, by do gotujacej sie kapusty lub kalafiora dodawac kilka
> plasterkow cytryny. Ciekawa jestem czy ma to jakiej znaczenie oprocz
> nadania innego smaku ? Czy taka cytryne powinno dawac sie ze skorka czy
> bez? Moze ktos z Grupowiczow w ten sposob gotuje te warzywa i zechce sie
> podzielic wiedza na ten temat.
....z ciekawostek...
kalafiory miewaja mnostwo robakow w sobie.......dobrze widziane jest
wymoczenie kalafiora w zimnej wodzie z dodatkiem octu..
gotowanie z cytryna pozowala na zachowanie koloru bielszego i pewnej
jedrnosci...a kapusta zachowa kolor zielony :)
taka np fasolka szparagowa duzo ciekawiej wyglada kolorystycznie
jesli....sol i cukier wrzucimy razem z fasolka w tym samym momncie na
gotujaca sie wode....inny patetn to dodanie odrobimy proszku do pieczenia ;)
tyle z ciekawostek
agataw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2005-06-20 11:11:18
Temat: Re: Kapusta, kalafior i cytrynaOn Mon, 20 Jun 2005 12:56:21 +0200, "Agata" <a...@g...com.pl>
wrote:
.inny patetn to dodanie odrobimy proszku do pieczenia ;)
>
>tyle z ciekawostek
>agataw
albo sody oczyszczanej, ale ona tez przyspiesza rozmiekanie
jarzyn gotujacych sie, wiec trzeba starznie uwazac.
jeszcze podobno po odcedzeniu takiej np fasolki szybko przelac ja
zimna woda. ma zostac zielona, jak zywa. Prawda to? Bpo moja
wyglada tak samo przed i po tym eksperymencie wodnym
pierz
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2005-06-20 11:29:38
Temat: Re: Kapusta, kalafior i cytryna
Użytkownik "Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk> napisał w
wiadomości news:309db1d3uomo9fmls64omi956rvmn1ajst@4ax.com...
> On Mon, 20 Jun 2005 12:56:21 +0200, "Agata" <a...@g...com.pl>
> wrote:
>
> .inny patetn to dodanie odrobimy proszku do pieczenia ;)
> >
> >tyle z ciekawostek
> >agataw
>
>
> albo sody oczyszczanej, ale ona tez przyspiesza rozmiekanie
> jarzyn gotujacych sie, wiec trzeba starznie uwazac.
> jeszcze podobno po odcedzeniu takiej np fasolki szybko przelac ja
> zimna woda. ma zostac zielona, jak zywa. Prawda to? Bpo moja
> wyglada tak samo przed i po tym eksperymencie wodnym
>
> pierz
> K.T. - starannie opakowana
to przelanie zimna...albo jeszcze lepiej wrzucenie w balie z lodem i
woda!...powoduje ze natychmiast zatrzymujesz proces gotowanie sie takiej
fasolki...niezywa sie robi......tylko ze aby to mialo sens to najpierw wazne
aby jej nie przegotowac ;)
wszelkie cuda do salatek warzywne tak sie zatrzymuje......
agataw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2005-06-20 11:38:40
Temat: Re: Kapusta, kalafior i cytrynaAgata wrote:
> Użytkownik "Dorota Szuba" <d...@p...mail.desy.de> napisał w
> wiadomości news:d95qjk$jim$1@galaxy.uci.agh.edu.pl...
>
>>Przegladajac ostatnio "Kuchnie Neli" A. Rubinstein natrafilam na
>>prosty przepis dotyczacy gotowania kapusty i kalafiora. Otoz autorka
>>ksiazki radzi, by do gotujacej sie kapusty lub kalafiora dodawac kilka
>>plasterkow cytryny. Ciekawa jestem czy ma to jakiej znaczenie oprocz
>>nadania innego smaku ? Czy taka cytryne powinno dawac sie ze skorka czy
>>bez? Moze ktos z Grupowiczow w ten sposob gotuje te warzywa i zechce sie
>>podzielic wiedza na ten temat.
>
>
> ....z ciekawostek...
>
> kalafiory miewaja mnostwo robakow w sobie.......dobrze widziane jest
> wymoczenie kalafiora w zimnej wodzie z dodatkiem octu..
> gotowanie z cytryna pozowala na zachowanie koloru bielszego i pewnej
> jedrnosci...a kapusta zachowa kolor zielony :)
Dzieki, zupelnie o takiej opcji zapomnialam ( kolorze).
>
> taka np fasolka szparagowa duzo ciekawiej wyglada kolorystycznie
> jesli....sol i cukier wrzucimy razem z fasolka w tym samym momncie na
> gotujaca sie wode....inny patetn to dodanie odrobimy proszku do pieczenia ;)
Przeksperymentuje przy najblizszej okazji :)
pozdrawiam
Dorka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2005-06-20 12:13:53
Temat: Re: Kapusta, kalafior i cytryna
>> wrote:
>>
>> .inny patetn to dodanie odrobimy proszku do pieczenia ;)
>> >
>> >tyle z ciekawostek
>> >agataw
>>
>>
>> albo sody oczyszczanej, ale ona tez przyspiesza rozmiekanie
>> jarzyn gotujacych sie, wiec trzeba starznie uwazac.
>> jeszcze podobno po odcedzeniu takiej np fasolki szybko przelac ja
>> zimna woda. ma zostac zielona, jak zywa. Prawda to? Bpo moja
>> wyglada tak samo przed i po tym eksperymencie wodnym
>>
>> pierz
>> K.T. - starannie opakowana
>
>to przelanie zimna...albo jeszcze lepiej wrzucenie w balie z lodem i
>woda!...powoduje ze natychmiast zatrzymujesz proces gotowanie sie takiej
>fasolki...niezywa sie robi......tylko ze aby to mialo sens to najpierw wazne
>aby jej nie przegotowac ;)
>wszelkie cuda do salatek warzywne tak sie zatrzymuje......
>
>agataw
To ja to wiem, ze sie zatrzymuje proces, ale jak sie ma to do
koloru...ta, powiedzmy 20 sekundowa roznica czasu, kiedy po
wyjeciu jeszcze sie troche gotuje..., ja i tak niedogotowuje
jarzyn i tak :P
Pierz
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2005-06-20 19:11:39
Temat: Re: Kapusta, kalafior i cytryna
Użytkownik "Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk> napisał w
wiadomości news:3mcdb11kf19fdrij3chle3do1hnbjmampo@4ax.com...
> To ja to wiem, ze sie zatrzymuje proces, ale jak sie ma to do
> koloru...ta, powiedzmy 20 sekundowa roznica czasu, kiedy po
> wyjeciu jeszcze sie troche gotuje..., ja i tak niedogotowuje
> jarzyn i tak :P
>
> Pierz
> K.T. - starannie opakowana
.....nie pomozesz rozgotowanej marchewce zesztywniec
agataw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |