« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-07-31 10:14:16
Temat: Kapusta kiszona zasmażanaProsze o jakiś dobry sposób na wykonanie takiego smakołyky. Jeszcze ani razu
nie wyszła mi taka pyszna jak podają w knajpach do schabowych.
Gocha z Bielska
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-07-31 10:20:17
Temat: Re: Kapusta kiszona zasmażanaDnia 2003-07-31 12:14:16 w sprzyjających i niepowtarzalnych okolicznościach
przyrody grupowicz *Gocha* skreślił te oto słowa:
> Prosze o jakiś dobry sposób na wykonanie takiego smakołyky. Jeszcze ani razu
> nie wyszła mi taka pyszna jak podają w knajpach do schabowych.
Gotujesz kapuste w wodzie z dodatkiem liscia laurowego, pieprzu w ziarnach
i ziela angielskiego (nie za duzo tego ostatniego) tak długo, az nie bedzie
bardzo twarda, ale IMO nie moze byc zbyt miękka.
Potem odcedzasz.
Robisz zasmażke - dobry smalec plus mąka, dolewasz do kapusty, i chwile
razem trzymasz na ogniu mieszając.
Doprawiasz do smaku ewentualnie solą (czasem kapusta jest jakos mało słona)
i pieprzem.
Mozna tez dodac boczek podsmazony, ja to uwielbiam :)
--
Lia GG 1516512 ICQ 166035154
O wszystkim decyduje środowisko. Dlatego anioły fruwające w niebie mają
piękne skrzydła, natomiast anioły chodzące po ziemi mają piękne nogi.
http://www.poznan4u.com.pl/pyrypy/pyrypy.php?state=s
howuser&userid=39102
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-31 10:45:24
Temat: Re: Kapusta kiszona zasmażanaDnia 2003-07-31 12:20, osoba przedstawiająca się jako 'Lia' zechciała
zauważyć:
> Dnia 2003-07-31 12:14:16 w sprzyjających i niepowtarzalnych okolicznościach
> przyrody grupowicz *Gocha* skreślił te oto słowa:
>
>> Prosze o jakiś dobry sposób na wykonanie takiego smakołyky. Jeszcze ani razu
>> nie wyszła mi taka pyszna jak podają w knajpach do schabowych.
>
> Gotujesz kapuste w wodzie z dodatkiem liscia laurowego, pieprzu w ziarnach
> i ziela angielskiego (nie za duzo tego ostatniego) tak długo, az nie bedzie
> bardzo twarda, ale IMO nie moze byc zbyt miękka.
>
> Potem odcedzasz.
>
> Robisz zasmażke - dobry smalec plus mąka, dolewasz do kapusty, i chwile
> razem trzymasz na ogniu mieszając.
>
> Doprawiasz do smaku ewentualnie solą (czasem kapusta jest jakos mało słona)
> i pieprzem.
>
>
> Mozna tez dodac boczek podsmazony, ja to uwielbiam :)
>
I dużo kminku ;)
R.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-31 10:46:17
Temat: Re: Kapusta kiszona zasmażana...i do zasmażki dodajesz łyżeczkę( lub 2) koncentratu pomidorowego. Jeżeli
kapusta kiszona jest bardzo kwaśna to uważaj , albo ją odcedź , albo możesz
dodać trochę cukru. Do kapusty zalecany jest kminek i ja odrobinkę zawsze
dodaje.
S
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-31 10:49:20
Temat: Re: Kapusta kiszona zasmażanaDnia 2003-07-31 12:45:24 w sprzyjających i niepowtarzalnych okolicznościach
przyrody grupowicz *maruda - Ryszard* skreślił te oto słowa:
> I dużo kminku ;)
No mozna by, gdyby nie to, ze mnie po nim mdli ;D
--
Lia GG 1516512 ICQ 166035154
O wszystkim decyduje środowisko. Dlatego anioły fruwające w niebie mają
piękne skrzydła, natomiast anioły chodzące po ziemi mają piękne nogi.
http://www.poznan4u.com.pl/pyrypy/pyrypy.php?state=s
howuser&userid=39102
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-31 10:58:18
Temat: Re: Kapusta kiszona zasmażana
> ...i do zasmażki dodajesz łyżeczkę( lub 2) koncentratu pomidorowego.
Jeżeli
> kapusta kiszona jest bardzo kwaśna to uważaj , albo ją odcedź , albo
możesz
> dodać trochę cukru. Do kapusty zalecany jest kminek i ja odrobinkę zawsze
> dodaje.
> S
Słodką kapustę też się zasmaża i wtedy koncentratu nie żałuj.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-31 11:00:45
Temat: Re: Kapusta kiszona zasmażanaUżytkownik "Lia" <L...@a...poczta.onet.pl> napisał w wiadomości
news:1tnslid5elad6.dlg@Lia.pyry.net...
> Dnia 2003-07-31 12:45:24 w sprzyjających i niepowtarzalnych
okolicznościach
> przyrody grupowicz *maruda - Ryszard* skreślił te oto słowa:
>
> > I dużo kminku ;)
>
> No mozna by, gdyby nie to, ze mnie po nim mdli ;D
>
Jak byłem mały nie znosiłem kminku. A moja babcia robiła taki wspaniały
serek gnilny właśnie z kminkiem, i specjalnie dla mnie zastąpiła go
pieprzem. Teraz jak podrosłem nie wyobrażam sobie ww serka bez kminku.
Zresztą w domowych chlebach tez jest świetny (kminek oczywiście) i w innych
potrawach tyż.
kminkowy ogr
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-31 11:01:45
Temat: Re: Kapusta kiszona zasmażana
Użytkownik "Lia" <L...@a...poczta.onet.pl> napisał w wiadomości
news:1tnslid5elad6.dlg@Lia.pyry.net...
> Dnia 2003-07-31 12:45:24 w sprzyjających i niepowtarzalnych
okolicznościach
> przyrody grupowicz *maruda - Ryszard* skreślił te oto słowa:
>
> > I dużo kminku ;)
>
> No mozna by, gdyby nie to, ze mnie po nim mdli ;D
Ale dobrze przewietrza, co w przypadku kapustki jest nie od rzeczy. ;D
dżdżownica
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-31 11:02:24
Temat: Re: Kapusta kiszona zasmażanaIn <1opj3n6xo0ob5$.dlg@Lia.pyry.net>, Lia <L...@a...poczta.onet.pl>
writes:
>Dnia 2003-07-31 12:14:16 w sprzyjających i niepowtarzalnych okolicznościach
>przyrody grupowicz *Gocha* skreślił te oto słowa:
>
>> Prosze o jakiś dobry sposób na wykonanie takiego smakołyky. Jeszcze ani razu
>> nie wyszła mi taka pyszna jak podają w knajpach do schabowych.
>
>Gotujesz kapuste w wodzie z dodatkiem liscia laurowego, pieprzu w ziarnach
>i ziela angielskiego (nie za duzo tego ostatniego) tak długo, az nie bedzie
>bardzo twarda, ale IMO nie moze byc zbyt miękka.
>
>Potem odcedzasz.
No tak ... a ja po przeczytaniu o pysznej młodej kapuście z czosnkim
usiłowałem posiekaną podsmażyć na masełku oczekując że sama
"puści sok" . Efekt końcowy wylądował w koszu :)
Marek
--
Never go out, and, if you do,
you'll never come back
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-31 11:03:00
Temat: Re: Kapusta kiszona zasmażana
>
To zupełnie tak, jak ze skrzydełkami z KFC, z nieznanych mi powodów,
nigdy nie wyjdzie tak jak w knajpie. Szkoda nawet próbować.
--
--
pozdrawiam :-))
Sławomir J. Marusiński
Gdańsk; GG 5420750
www.marusinski.prv.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |