« poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2012-07-22 14:01:49
Temat: Re: Kapusta na surówkę - surówka z kapusty
Użytkownik "Abmer" <a...@o...pl> napisał w wiadomości
news:juclev$rtg$1@news.task.gda.pl...
> Ciągle szukam "sposobu" na surówkę z białej kapusty - proszę o Wasze
> "sposoby", moje nie do końca mnie satysfakcjonują, ostatnio byliśmy w
> restauracji, i znów mieli lepszą surówkę z kapusty od mojej. Ja robię tak:
> biała kapusta poszatkowana, cebula, marchew, koperek, ocet winny/sok z
> cytryny, olej(oliwa "nie pasuje" - nie wiem czemu, ale nie), sól i pieprz
> do smaku - niby wszystko o.k. - ale to ciągle nie do końca jest takie, jak
> sobie "wymarzyliśmy" :).
>
A mnie dziś natchnęło na taką surówkę. Tylko, że zamiast białej kapusty
zszatkowałam pekińską. Do tego pietruszka, marchewka, koperek, sok z
limonki, cukier, sól, olej. Jeszcze się nie przegryzła, ale już jest pyszna
:) a w zasadzie już jej niemal nie ma ;)
Pozdrawiam
--
Justyna Vicky S.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2012-07-25 09:33:10
Temat: Re: Kapusta na surówkę - surówka z kapusty
Użytkownik "Abmer" <a...@o...pl> napisał w wiadomości
news:juclev$rtg$1@news.task.gda.pl...
> Ciągle szukam "sposobu" na surówkę z białej kapusty - proszę o Wasze
> "sposoby", moje nie do końca mnie satysfakcjonują, ostatnio byliśmy w
> restauracji, i znów mieli lepszą surówkę z kapusty od mojej. Ja robię tak:
> biała kapusta poszatkowana, cebula, marchew, koperek, ocet winny/sok z
> cytryny, olej(oliwa "nie pasuje" - nie wiem czemu, ale nie), sól i pieprz
> do smaku - niby wszystko o.k. - ale to ciągle nie do końca jest takie, jak
> sobie "wymarzyliśmy" :).
>
Też miałam ten problem i udało się go rozgryźć z pomocą pani Kazi. Pani
Kazia robiła surówki za PRLu w stołówce szkolnej i zakładowej a dziś pracuje
w pewnej restauracji i robi kapitalną surówkę z kapusty.
Pani Kazia twierdzi, że tajemnica tkwi w ilości surówki. Jak robisz tego
pełną miednicę to smak wychodzi jak trzeba. A w małej misce - nie bardzo.
Ale moim zdaniem powód jest taki, że pani Kazia tę surówkę na obiad robi o 6
rano i ta kapusta ma czas się zmacerować i te składniki mają czas na
"przegryzienie się".
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |