Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Kapusta na surówkę - surówka z kapusty

Grupy

Szukaj w grupach

 

Kapusta na surówkę - surówka z kapusty

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 12


« poprzedni wątek następny wątek »

11. Data: 2012-07-22 14:01:49

Temat: Re: Kapusta na surówkę - surówka z kapusty
Od: "Justyna Vicky S." <v...@t...poczta.bez.gazeta.tego.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Abmer" <a...@o...pl> napisał w wiadomości
news:juclev$rtg$1@news.task.gda.pl...
> Ciągle szukam "sposobu" na surówkę z białej kapusty - proszę o Wasze
> "sposoby", moje nie do końca mnie satysfakcjonują, ostatnio byliśmy w
> restauracji, i znów mieli lepszą surówkę z kapusty od mojej. Ja robię tak:
> biała kapusta poszatkowana, cebula, marchew, koperek, ocet winny/sok z
> cytryny, olej(oliwa "nie pasuje" - nie wiem czemu, ale nie), sól i pieprz
> do smaku - niby wszystko o.k. - ale to ciągle nie do końca jest takie, jak
> sobie "wymarzyliśmy" :).
>

A mnie dziś natchnęło na taką surówkę. Tylko, że zamiast białej kapusty
zszatkowałam pekińską. Do tego pietruszka, marchewka, koperek, sok z
limonki, cukier, sól, olej. Jeszcze się nie przegryzła, ale już jest pyszna
:) a w zasadzie już jej niemal nie ma ;)

Pozdrawiam
--
Justyna Vicky S.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


12. Data: 2012-07-25 09:33:10

Temat: Re: Kapusta na surówkę - surówka z kapusty
Od: "lemonka" <...@a...com> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Abmer" <a...@o...pl> napisał w wiadomości
news:juclev$rtg$1@news.task.gda.pl...
> Ciągle szukam "sposobu" na surówkę z białej kapusty - proszę o Wasze
> "sposoby", moje nie do końca mnie satysfakcjonują, ostatnio byliśmy w
> restauracji, i znów mieli lepszą surówkę z kapusty od mojej. Ja robię tak:
> biała kapusta poszatkowana, cebula, marchew, koperek, ocet winny/sok z
> cytryny, olej(oliwa "nie pasuje" - nie wiem czemu, ale nie), sól i pieprz
> do smaku - niby wszystko o.k. - ale to ciągle nie do końca jest takie, jak
> sobie "wymarzyliśmy" :).
>

Też miałam ten problem i udało się go rozgryźć z pomocą pani Kazi. Pani
Kazia robiła surówki za PRLu w stołówce szkolnej i zakładowej a dziś pracuje
w pewnej restauracji i robi kapitalną surówkę z kapusty.
Pani Kazia twierdzi, że tajemnica tkwi w ilości surówki. Jak robisz tego
pełną miednicę to smak wychodzi jak trzeba. A w małej misce - nie bardzo.
Ale moim zdaniem powód jest taki, że pani Kazia tę surówkę na obiad robi o 6
rano i ta kapusta ma czas się zmacerować i te składniki mają czas na
"przegryzienie się".

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Masakra - rosół z kurczaka i wołowiny
Ile czasu Wam zajmuje lepienie pierogów?
Co zrobić z nadmiarem kopru nasiennego?
Kuwertura dobra?
Ganache.

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »