Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Masakra - rosół z kurczaka i wołowiny

Grupy

Szukaj w grupach

 

Masakra - rosół z kurczaka i wołowiny

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 7


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2012-07-20 17:08:34

Temat: Masakra - rosół z kurczaka i wołowiny
Od: "MarekF" <m...@n...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam
Rosoly przewaznie mi sie udaja. Ostatnio od kwietnia (dla starszego ojca
ktory moze jesc tylko miekkie mieso np skrzydelka)gotowalem ze skrzydelek
kurczaka i zebra wolowe lub szponder lub gicz. Wychodzily super.
Dzisiaj gotuje rosol dla siebie: 1kg cwiartek z kurczaka, 800g gicz wolowa.
Mętny jak mgła nad Mamrami.
Przypuszczam, ze to wina kurczaka. Z czego robia te kurczaki?
Klarowanie rosołu bialkiem? Czy to pomoże? Nigdy tego nie robilem.
Smaczny jest, ale ta mętność. Moge przerobic na zupe pomidorowa, ale ja chce
rosól. Makaron sam zrobie.
Na TV4 jakis program kulinarny (master kuchni czy cus)- ten znany kucharz
mowil, ze najlepszy rosol ze skrzydelek kurczaka, wiec zaryzykowalem
cwiartki z kurczaka.
Zawsze bralem skrzydlo z indyka i jakas wolowine.
Narazie trzymam na malym ogniu, moze sie wyklaruje. Da sie go uratowac?
MarekF

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2012-07-20 17:20:29

Temat: Re: Masakra - rosół z kurczaka i wołowiny
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Fri, 20 Jul 2012 19:08:34 +0200, MarekF napisał(a):

> Witam
> Rosoly przewaznie mi sie udaja. Ostatnio od kwietnia (dla starszego ojca
> ktory moze jesc tylko miekkie mieso np skrzydelka)gotowalem ze skrzydelek
> kurczaka i zebra wolowe lub szponder lub gicz. Wychodzily super.
> Dzisiaj gotuje rosol dla siebie: 1kg cwiartek z kurczaka, 800g gicz wolowa.
> Mętny jak mgła nad Mamrami.
> Przypuszczam, ze to wina kurczaka. Z czego robia te kurczaki?
> Klarowanie rosołu bialkiem? Czy to pomoże? Nigdy tego nie robilem.


Pokrop obficie ZIMNĄ wodą i odstaw odkryty. Powinno pomóc.
Jeśli nie, no to pozostaje klarowanie białkiem i już, masz dobrą okazję do
nauki.
generalnie rosół bywa mętny, kiedy się go burzliwie gotowało.
--
XL

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2012-07-20 17:22:08

Temat: Re: Masakra - rosół z kurczaka i wołowiny
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Fri, 20 Jul 2012 19:20:29 +0200, Ikselka napisał(a):

> ZIMNĄ wodą

...tzn BARDZO zimną, albo wręcz posyp powierzchnię drobno pokruszonym
lodem. Oczywiście jeśli koniec gotowania.
--
XL

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2012-07-20 19:19:14

Temat: Re: Masakra - rosół z kurczaka i wołowiny
Od: "jerzy.n" <b...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "MarekF" <m...@n...pl> napisał w wiadomości
news:5009909a$0$26690$65785112@news.neostrada.pl...
> Witam
> Rosoly przewaznie mi sie udaja. Ostatnio od kwietnia (dla starszego ojca
> ktory moze jesc tylko miekkie mieso np skrzydelka)gotowalem ze skrzydelek
> kurczaka i zebra wolowe lub szponder lub gicz. Wychodzily super.
> Dzisiaj gotuje rosol dla siebie: 1kg cwiartek z kurczaka, 800g gicz
> wolowa. Mętny jak mgła nad Mamrami.
A odszumiałes, najwiekszy problem mam z odszumianiem bo za nic w swiecie nie
moge usunac wszystkiego...


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2012-07-20 19:43:00

Temat: Re: Masakra - rosół z kurczaka i wołowiny
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Fri, 20 Jul 2012 21:19:14 +0200, jerzy.n napisał(a):

> Użytkownik "MarekF" <m...@n...pl> napisał w wiadomości
> news:5009909a$0$26690$65785112@news.neostrada.pl...
>> Witam
>> Rosoly przewaznie mi sie udaja. Ostatnio od kwietnia (dla starszego ojca
>> ktory moze jesc tylko miekkie mieso np skrzydelka)gotowalem ze skrzydelek
>> kurczaka i zebra wolowe lub szponder lub gicz. Wychodzily super.
>> Dzisiaj gotuje rosol dla siebie: 1kg cwiartek z kurczaka, 800g gicz
>> wolowa. Mętny jak mgła nad Mamrami.
> A odszumiałes, najwiekszy problem mam z odszumianiem bo za nic w swiecie nie
> moge usunac wszystkiego...

Ja (od pewnego czasu) nie "odszumiam", lecz po prostu od momentu
zagotowania zmniejszam grzanie do minimum, tyle tylko, aby rosołek "mrugał"
przyryty. Piana=szumowina sobie jest, jest, jest, a potem jakoś jej nie ma
i rosół jest klarowny :-)
--
XL

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2012-07-20 21:02:55

Temat: Re: Masakra - rosół z kurczaka i wołowiny
Od: "Krzysztof Tabaczyński" <k...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:p163a6gjeffx.v0stnqo8b6xc$.dlg@40tude.net...
> Dnia Fri, 20 Jul 2012 21:19:14 +0200, jerzy.n napisał(a):
>
>> Użytkownik "MarekF" <m...@n...pl> napisał w wiadomości
>> news:5009909a$0$26690$65785112@news.neostrada.pl...
>>> Witam
>>> Rosoly przewaznie mi sie udaja. Ostatnio od kwietnia (dla starszego
>>> ojca
>>> ktory moze jesc tylko miekkie mieso np skrzydelka)gotowalem ze
>>> skrzydelek
>>> kurczaka i zebra wolowe lub szponder lub gicz. Wychodzily super.
>>> Dzisiaj gotuje rosol dla siebie: 1kg cwiartek z kurczaka, 800g gicz
>>> wolowa. Mętny jak mgła nad Mamrami.
>> A odszumiałes, najwiekszy problem mam z odszumianiem bo za nic w swiecie
>> nie
>> moge usunac wszystkiego...
>
> Ja (od pewnego czasu) nie "odszumiam", lecz po prostu od momentu
> zagotowania zmniejszam grzanie do minimum, tyle tylko, aby rosołek
> "mrugał"
> przyryty. Piana=szumowina sobie jest, jest, jest, a potem jakoś jej nie ma
> i rosół jest klarowny :-)

Duży wpływ na klarowność ma gotowanie przy uchylonej pokrywce.
...ale nie wiem dlaczego. Ciśnienie?

Pozdrowienia. Krzysztof z Tychów.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2012-07-20 21:12:37

Temat: Re: Masakra - rosół z kurczaka i wołowiny
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Fri, 20 Jul 2012 23:02:55 +0200, Krzysztof Tabaczyński napisał(a):

> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:p163a6gjeffx.v0stnqo8b6xc$.dlg@40tude.net...
>> Dnia Fri, 20 Jul 2012 21:19:14 +0200, jerzy.n napisał(a):
>>
>>> Użytkownik "MarekF" <m...@n...pl> napisał w wiadomości
>>> news:5009909a$0$26690$65785112@news.neostrada.pl...
>>>> Witam
>>>> Rosoly przewaznie mi sie udaja. Ostatnio od kwietnia (dla starszego
>>>> ojca
>>>> ktory moze jesc tylko miekkie mieso np skrzydelka)gotowalem ze
>>>> skrzydelek
>>>> kurczaka i zebra wolowe lub szponder lub gicz. Wychodzily super.
>>>> Dzisiaj gotuje rosol dla siebie: 1kg cwiartek z kurczaka, 800g gicz
>>>> wolowa. Mętny jak mgła nad Mamrami.
>>> A odszumiałes, najwiekszy problem mam z odszumianiem bo za nic w swiecie
>>> nie
>>> moge usunac wszystkiego...
>>
>> Ja (od pewnego czasu) nie "odszumiam", lecz po prostu od momentu
>> zagotowania zmniejszam grzanie do minimum, tyle tylko, aby rosołek
>> "mrugał"
>> przyryty. Piana=szumowina sobie jest, jest, jest, a potem jakoś jej nie ma
>> i rosół jest klarowny :-)
>
> Duży wpływ na klarowność ma gotowanie przy uchylonej pokrywce.
> ...ale nie wiem dlaczego. Ciśnienie?
>

Hmmm... mniejsze ciśnienie pary masz na myśli? Pewnie tak. Ale delikatne a
długotrwale gotowanie odgrywa tu rolę podobną.


--
XL

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Ile czasu Wam zajmuje lepienie pierogów?
Co zrobić z nadmiarem kopru nasiennego?
Kuwertura dobra?
Ganache.
Fasolka szparagowa...

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to ) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout

zobacz wszyskie »