Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "Krzysztof Tabaczyński" <k...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Masakra - rosół z kurczaka i wołowiny
Date: Fri, 20 Jul 2012 23:02:55 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 31
Message-ID: <juch24$fm4$1@inews.gazeta.pl>
References: <5009909a$0$26690$65785112@news.neostrada.pl>
<5009aeb4$0$26703$65785112@news.neostrada.pl>
<p163a6gjeffx.v0stnqo8b6xc$.dlg@40tude.net>
NNTP-Posting-Host: 89-72-97-230.dynamic.chello.pl
X-Trace: inews.gazeta.pl 1342818180 16068 89.72.97.230 (20 Jul 2012 21:03:00 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 20 Jul 2012 21:03:00 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.5512
X-Priority: 3
X-RFC2646: Format=Flowed; Original
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5512
X-User: ktabaczynski
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:347377
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:p163a6gjeffx.v0stnqo8b6xc$.dlg@40tude.net...
> Dnia Fri, 20 Jul 2012 21:19:14 +0200, jerzy.n napisał(a):
>
>> Użytkownik "MarekF" <m...@n...pl> napisał w wiadomości
>> news:5009909a$0$26690$65785112@news.neostrada.pl...
>>> Witam
>>> Rosoly przewaznie mi sie udaja. Ostatnio od kwietnia (dla starszego
>>> ojca
>>> ktory moze jesc tylko miekkie mieso np skrzydelka)gotowalem ze
>>> skrzydelek
>>> kurczaka i zebra wolowe lub szponder lub gicz. Wychodzily super.
>>> Dzisiaj gotuje rosol dla siebie: 1kg cwiartek z kurczaka, 800g gicz
>>> wolowa. Mętny jak mgła nad Mamrami.
>> A odszumiałes, najwiekszy problem mam z odszumianiem bo za nic w swiecie
>> nie
>> moge usunac wszystkiego...
>
> Ja (od pewnego czasu) nie "odszumiam", lecz po prostu od momentu
> zagotowania zmniejszam grzanie do minimum, tyle tylko, aby rosołek
> "mrugał"
> przyryty. Piana=szumowina sobie jest, jest, jest, a potem jakoś jej nie ma
> i rosół jest klarowny :-)
Duży wpływ na klarowność ma gotowanie przy uchylonej pokrywce.
...ale nie wiem dlaczego. Ciśnienie?
Pozdrowienia. Krzysztof z Tychów.
|