« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-06-12 20:46:05
Temat: Kefir z mlekaWitajcie znowu,
Kiedyś pojawilo się to na grupie, ale zapomnialam, wiec prosze o podpowiedz:
co nalezy zrobić, zeby z mleczka zrobić dużą ilość kefiru???
Pamietam, że kefir dodaje sie do mleka, ale jakie proporcje, i czy mleko zag
otować, a pozniej w jakiej temperaturze trzymać...
Okres chlodnikowy rozpoczęty, więc prosze o pomoc!
Pozdrawiam - Basia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-06-13 07:47:44
Temat: Re: Kefir z mlekaUżytkownik BJ <d...@b...zie.pg.gda.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:8i3i7v$84b$...@k...task.gda.pl...
> Witajcie znowu,
> Kiedyś pojawilo się to na grupie, ale zapomnialam, wiec prosze o
podpowiedz:
> co nalezy zrobić, zeby z mleczka zrobić dużą ilość kefiru???
> Pamietam, że kefir dodaje sie do mleka, ale jakie proporcje,
Troszeczke wystarczy. Tylko, zeby bakterie wprowadzic, a w lyzeczce kefiru
jest ich od cholery.
> i czy mleko zagotować,
A po co? Bakterie lubia surowe.
> a pozniej w jakiej temperaturze trzymać...
> Okres chlodnikowy rozpoczęty, więc prosze o pomoc!
W pokojowej bedzie dobrze. Chyba, ze masz chlodna spizarnie, to bedziesz
mogla popijac bez wczesniejszego wkladania do lodowki.
Jader
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-06-13 08:13:46
Temat: Re: Kefir z mlekaJader wrote:
> Użytkownik BJ <d...@b...zie.pg.gda.pl> w wiadomości do grup
> dyskusyjnych napisał:8i3i7v$84b$...@k...task.gda.pl...
> > Witajcie znowu,
> > Kiedyś pojawilo się to na grupie, ale zapomnialam, wiec prosze o
> podpowiedz:
> > co nalezy zrobić, zeby z mleczka zrobić dużą ilość kefiru???
> > Pamietam, że kefir dodaje sie do mleka, ale jakie proporcje,
>
> Troszeczke wystarczy. Tylko, zeby bakterie wprowadzic, a w lyzeczce kefiru
> jest ich od cholery.
Policzone?
>
>
> > i czy mleko zagotować,
>
> A po co? Bakterie lubia surowe.
>
> > a pozniej w jakiej temperaturze trzymać...
> > Okres chlodnikowy rozpoczęty, więc prosze o pomoc!
>
> W pokojowej bedzie dobrze. Chyba, ze masz chlodna spizarnie, to bedziesz
> mogla popijac bez wczesniejszego wkladania do lodowki.
>
> Jader
Kiedyś w sprzedaży w Polsce były takie urządzenia nazywały się jogurtowniki.
WIem, że można je kupoić u południowego sąsiada. Zasada "produkcji" była taka
sama.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-06-13 08:38:11
Temat: Re: Kefir z mleka"BJ" <d...@b...zie.pg.gda.pl> wrote in message
news:8i3i7v$84b$1@korweta.task.gda.pl...
> Witajcie znowu,
> Kiedyś pojawilo się to na grupie, ale zapomnialam, wiec prosze o
podpowiedz:
[...]
> Okres chlodnikowy rozpoczęty, więc prosze o pomoc!
Ja robilem to tak: 1l zwyklego,pasteryzowanego mleka ze sklepu,
ok. 0,3 l mleka skondensowanego i 70 ml kefiru Danone (z innego
mi sie nie udawalo). Wymieszac i zostawic na noc w 20-21 C.
Kefir dostawalem rano, a najpozniej wieczorem nastepnego dnia
i nie wiem od czego to zalezalo.
Mleko skondensowane powoduje, ze kefir mozna "nozem kroic" :-)
i jest smaczniejszy, ale jesli unikasz tluszczu, to mozna nie dodawac.
> Pozdrawiam - Basia
Smacznego,
Andrzej
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-06-13 14:11:19
Temat: Re: Kefir z mlekaOn Tue, 13 Jun 2000, Wojtek Maj wrote:
> Kiedyś w sprzedaży w Polsce były takie urządzenia nazywały się jogurtowniki.
> WIem, że można je kupoić u południowego sąsiada. Zasada "produkcji" była taka
> sama.
Ja uzywalam zwyklego termosa. Do pogrzanego mleka dodawalam lyzke jogurtu
naturalnego (z zywymi bakteriami- jakze inaczej ;-) - wlewalam to do
termosa i po kilku godzinach byl juz wspanialy jogurt.
PS. Pozdrowienia z Krakowa od dawnej wspolpracowniczki - w PBKS to fajnie
bylo....
:-))
Mdana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-06-14 11:30:58
Temat: Odp: Kefir z mlekaMozna dodac na litr mleka lyzeczke kefiru, ale bez niego tez bedzie
dobrze... Poprostu postawic surowe mleko w temperaturze pokojowej w
garnku... Nastepnego dnia jest pyszny kefirek/zsiadle mleczko/maslanka. A do
tego mlode ziemniaczki z koperkiem... mrauuu
Pozdrawiam
Victoria
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-06-14 12:17:51
Temat: Re: Kefir z mlekaNo, no... maslanka a kefir czy zsiadłe mleko to absolutnie nie to samo i
dletgo ważne jest czego łyżeczkę się dodaje... chodzi o kultury bakterii,
które powodują fermentację... (a maslanka to produkt pochodny z produkcji
masła jak sama nazwa mówi).
jarek
>Nastepnego dnia jest pyszny kefirek/zsiadle mleczko/maslanka. A do
>tego mlode ziemniaczki z koperkiem... mrauuu
>Pozdrawiam
>Victoria
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-06-14 20:31:29
Temat: Re: Kefir z mlekaOn Tue, 13 Jun 2000 09:47:44 +0200, "Jader" <j...@p...com.pl>
wrote:
>> i czy mleko zagotować,
>
>A po co? Bakterie lubia surowe.
lepiej jednak do ostudzonego przegotowanego (albo do swiezego UHT. W
surowym mleku diabli wiedza jakie bakterie juz sa i ktore wygraja w
konkurencji - przegotowane jest z grubsza sterylne i jak zadamy
kontrolowana kulture bakteryjna to wiemy co uchodujemy.
--
Darek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |