Data: 2004-08-07 16:30:58
Temat: Re: Kiedy cukier /biały kryształ/ jest zły a kiedy dobry?
Od: Marcin 'Cooler' Kuliński <m...@p...gazeta.blah>
Pokaż wszystkie nagłówki
Ma Km w wiadomości news:cf2tbh$kui$1@inews.gazeta.pl pisze:
>> Dobry nierafinowany cukier trzcinowy tez moze pochwalic sie zawartoscia
>> czegos ponad sacharoze. Nie powinno to byc jednak argumentem za tym, by
>> zjadac go w jakichs wiekszych ilosciach. Podobnie ma sie sprawa z miodem
>> IMHO.
>
> Nigdzie nie zalecalam zajadania wielkich ilosci miodu. A miod
> przeciwstawialam CUKROWI BIALEMU.
Ok, ale zastanow sie teraz, jaka jest roznica miedzy zjadaniem 10 czy 20
gram bialego cukru (jedna czy dwie herbatki poslodzone 2 lyzeczkami cukru),
a ta sama iloscia miodu? Skutki watpliwe, zarowno te negatywne zwiazane z
cukrem, jak i pozytywne, odnoszace sie do miodu. Z kolei wypieki z miodem
nie za bardzo, bo podobno cos tam szkodliwego moze sie wydzielac (nie wiem
co, nie sprawdzalem). Jakis sens zamiana moze miec jedynie w przypadkach
patologicznych, kiedy ktos faktycznie zazywa substancji slodzacej lyzkami.
IMO oczywiscie.
|