« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-10-22 07:54:35
Temat: Gołąbki a la LeopardWitam.
Nuda jest matką kulinarnych wynalazków.
dzięki nudzie parę niegłupich dań udało mi się wymysleć -
w ostatni weekend cos, co mi bardzo przypadło do gustu.
Na BARDZO głodne 2 osoby:
2 białe kiełbasy (ich jakość ma znaczenie fundamentalne
- powinny być mocno pikantne i bardzo soczyste, w naturalnych jelitach)
1 ząbek czosnku
4 średnie liście kapusty
biały pieprz
pół małej puszki koncentratu pomidorowego
2 łyżki kwaśniej śmietany
Z liści wyciąć zgrubienia u nasady, wrzucić na 2 minuty do osolonego wrzątku,
wyjąć, przestudzić, posypać białym pieprzem.
Czosnek przekroić i przecięciem "przetrzeć" liście kapusty z jednej strony.
Każdą kiełbasę zawinąć w dwa liście, możliwie ciasno i dokładnie.
Ułożyć "gołąbki" w naczyniu żaroodpornym, podlac kilkoma łyżkami wody,
przykryć, zapiekać w rozgrzanym piekarniku około 25 minut. Zdjąć pokrywę,
posmarować je koncentratem wymieszanym ze śmietaną i jeszcze bez przykrycia
zapiekać - aż powierzchnia lekko (!) zbrązowieje.
Podawać bardzo gorące z pieczywem, lub odsmażanymi na słonince ziemniakami.
DLA LUBIĄCYCH PERWERSJĘ:
Identycznie można przygotowac gołąbki używając kaszanki (w formie kiełbasek).
Ja kupuję naprawdę doskonałą, z dużymi kawałkami podrobów wieprzowych wewnątrz..
Takie gołąbki są genialne.
Smacznego !
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-10-22 08:09:08
Temat: Re: Gołąbki a la LeopardHeja!
To musi być pyszneeee!
Dzisiaj zrobię! A co mi tam, poszukam dobrej kiełbasy, ale zrobię!.
Już mi się chce!
Dzięki za wspaniały pomysł!
Serdecznie pozdrawiam i życzę smacznego
Grzegorz Ostrowski: "gotowanie niczym innym niż sztuką być powinno"
www.mniammniam.pl
[---Co za smak! Co za aromat! Co za strona!---]
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-22 08:15:56
Temat: Kielbasa w kapuscie (bylo: Re: Gołąbki a la Leopard)
Użytkownik <Tomek ">; <Leopard">; "W." <k...@w...pl> napisał w
wiadomości news:9r0fen$dsb$1@i26.srv.wp-sa.pl...
: Na BARDZO głodne 2 osoby:
: 2 białe kiełbasy (ich jakość ma znaczenie fundamentalne
: - powinny być mocno pikantne i bardzo soczyste, w naturalnych jelitach)
: 1 ząbek czosnku
: 4 średnie liście kapusty
: biały pieprz
: pół małej puszki koncentratu pomidorowego
: 2 łyżki kwaśniej śmietany
:
: Z liści wyciąć zgrubienia u nasady, wrzucić na 2 minuty do osolonego wrzątku,
: wyjąć, przestudzić, posypać białym pieprzem.
: Czosnek przekroić i przecięciem "przetrzeć" liście kapusty z jednej strony.
: Każdą kiełbasę zawinąć w dwa liście, możliwie ciasno i dokładnie.
: Ułożyć "gołąbki" w naczyniu żaroodpornym, podlac kilkoma łyżkami wody,
: przykryć, zapiekać w rozgrzanym piekarniku około 25 minut. Zdjąć pokrywę,
: posmarować je koncentratem wymieszanym ze śmietaną i jeszcze bez przykrycia
: zapiekać - aż powierzchnia lekko (!) zbrązowieje.
: Podawać bardzo gorące z pieczywem, lub odsmażanymi na słonince ziemniakami.
: DLA LUBIĄCYCH PERWERSJĘ:
: Identycznie można przygotowac gołąbki używając kaszanki (w formie kiełbasek).
: Ja kupuję naprawdę doskonałą, z dużymi kawałkami podrobów wieprzowych
wewnątrz..
: Takie gołąbki są genialne.
Tak jak w tytule. Mozna uzywac roznorodnych kielbas, ale a propos bialej ..
przypomnialo mi sie o piwie:
biala kielbase kladziemy na patelnie. Zalewamy piwem. Gotujemy tak dlugo az piwo
prawie wyparuje. Pod koniec zrobi sie wywar piwno-tluszczowy obsmazamy na
patelni z obu stron.
pozdr. Wilma
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-22 08:39:07
Temat: Re: Kielbasa w kapuscie (bylo: Re: Gołąbki a la Leopard) "{Wilma}" <w...@s...pl> napisał / wrote:
a propos bialej ..
> przypomnialo mi sie o piwie:
> biala kielbase kladziemy na patelnie. Zalewamy piwem. Gotujemy tak dlugo az piwo
> prawie wyparuje. Pod koniec zrobi sie wywar piwno-tluszczowy obsmazamy na
> patelni z obu stron.
> pozdr. Wilma
A dodaj do tego wywaru jeszcze troszeczkę czerstwego, pokruszonego piernika !
Pozdrówko.
Leopard
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-22 08:41:19
Temat: Re: Gołąbki a la Leopard <g...@p...onet.pl> napisał / wrote:
> To musi być pyszneeee!
> Dzisiaj zrobię! A co mi tam, poszukam dobrej kiełbasy, ale zrobię!.
> Już mi się chce!
> Dzięki za wspaniały pomysł!
>
He, he... to JEST pyszne. Byle kiełbacha była rzeczywiscie dobra.
Życzę miłych wrażeń i oczekuje uwag.
Gorąco pozdrawiam.
Leopard
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-22 08:42:19
Temat: Re: Kielbasa w kapuscie (bylo: Re: Gołąbki a la Le
> Tak jak w tytule. Mozna uzywac roznorodnych kielbas, ale a
propos bialej ..
> przypomnialo mi sie o piwie:
> biala kielbase kladziemy na patelnie. Zalewamy piwem. Gotujemy
tak dlugo az piwo
> prawie wyparuje. Pod koniec zrobi sie wywar piwno-tluszczowy
obsmazamy na
> patelni z obu stron.
> pozdr. Wilma
>
Przepraszam najmocniej, jak mam obsmażyć wywar
piwno tłuszczowy z obu stron ;-))
pozdr.Alex
potrawę taką nazywają w kuchni staropolskiej "w sosie polskim"
należy zagęścić i dodać sok cytrynowy lub ocet winny.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-22 10:07:32
Temat: Re: Gołąbki a la LeopardNo i zem sie zaslinila.
Wspanialy pomysl i jutro zrobie.
Gratuluje pomyslu !!!
:))))))))))))))))
pozdr.
adiola
---
Outgoing mail is certified Virus Free.
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.286 / Virus Database: 152 - Release Date: 01-10-09
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-22 11:17:37
Temat: Re: Kielbasa w kapuscie (bylo: Re: Gołąbki a la Le
Użytkownik "Aleksander Kłosiewicz" <s...@i...pl> napisał w wiadomości
news:14701-1003740926@as3-65.starogard.dialup.inetia
.pl...
:
: Przepraszam najmocniej, jak mam obsmażyć wywar
: piwno tłuszczowy z obu stron ;-))
: pozdr.Alex
: potrawę taką nazywają w kuchni staropolskiej "w sosie polskim"
: należy zagęścić i dodać sok cytrynowy lub ocet winny.
Pisane w pospiechu, wiec nie dziwota. Oczywiscie chodzilo mi o kielbaske. Gdy po
wyparowaniu piwa bedzie juz tylko sos-wywar to na tym wlasnie obsmazamy. Niczym
nie zageszczalam i nie dodawalam cytryny. Samo w sobie bylo smaczne.
pozdr. Wilma
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |