Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.
edu.pl!not-for-mail
From: "{Wilma}" <w...@s...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Kielbasa w kapuscie (bylo: Re: Gołąbki a la Leopard)
Date: Mon, 22 Oct 2001 10:15:56 +0200
Organization: University of Mining & Metallurgy
Lines: 34
Message-ID: <9r0ktj$ai1$1@galaxy.uci.agh.edu.pl>
References: <9r0fen$dsb$1@i26.srv.wp-sa.pl>
NNTP-Posting-Host: h1.nat.wsp.zgora.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: galaxy.uci.agh.edu.pl 1003738868 10817 212.109.141.113 (22 Oct 2001 08:21:08
GMT)
X-Complaints-To: u...@u...agh.edu.pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 22 Oct 2001 08:21:08 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:75842
Ukryj nagłówki
Użytkownik <Tomek ">; <Leopard">; "W." <k...@w...pl> napisał w
wiadomości news:9r0fen$dsb$1@i26.srv.wp-sa.pl...
: Na BARDZO głodne 2 osoby:
: 2 białe kiełbasy (ich jakość ma znaczenie fundamentalne
: - powinny być mocno pikantne i bardzo soczyste, w naturalnych jelitach)
: 1 ząbek czosnku
: 4 średnie liście kapusty
: biały pieprz
: pół małej puszki koncentratu pomidorowego
: 2 łyżki kwaśniej śmietany
:
: Z liści wyciąć zgrubienia u nasady, wrzucić na 2 minuty do osolonego wrzątku,
: wyjąć, przestudzić, posypać białym pieprzem.
: Czosnek przekroić i przecięciem "przetrzeć" liście kapusty z jednej strony.
: Każdą kiełbasę zawinąć w dwa liście, możliwie ciasno i dokładnie.
: Ułożyć "gołąbki" w naczyniu żaroodpornym, podlac kilkoma łyżkami wody,
: przykryć, zapiekać w rozgrzanym piekarniku około 25 minut. Zdjąć pokrywę,
: posmarować je koncentratem wymieszanym ze śmietaną i jeszcze bez przykrycia
: zapiekać - aż powierzchnia lekko (!) zbrązowieje.
: Podawać bardzo gorące z pieczywem, lub odsmażanymi na słonince ziemniakami.
: DLA LUBIĄCYCH PERWERSJĘ:
: Identycznie można przygotowac gołąbki używając kaszanki (w formie kiełbasek).
: Ja kupuję naprawdę doskonałą, z dużymi kawałkami podrobów wieprzowych
wewnątrz..
: Takie gołąbki są genialne.
Tak jak w tytule. Mozna uzywac roznorodnych kielbas, ale a propos bialej ..
przypomnialo mi sie o piwie:
biala kielbase kladziemy na patelnie. Zalewamy piwem. Gotujemy tak dlugo az piwo
prawie wyparuje. Pod koniec zrobi sie wywar piwno-tluszczowy obsmazamy na
patelni z obu stron.
pozdr. Wilma
|