Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.man.lodz.pl!new
s.task.gda.pl!news.wp.pl!not-for-mail
From: Tomek "Leopard" W. <k...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Gołąbki a la Leopard
Date: Mon, 22 Oct 2001 09:54:35 +0200
Organization: Wirtualna Polska S.A.
Lines: 32
Message-ID: <9r0fen$dsb$1@i26.srv.wp-sa.pl>
NNTP-Posting-Host: img.poczta.wp.pl
X-Trace: i26.srv.wp-sa.pl 1003733271 14219 212.77.101.179 (22 Oct 2001 06:47:51 GMT)
X-Complaints-To: a...@w...pl
NNTP-Posting-Date: 22 Oct 2001 06:47:51 GMT
X-IP: 212.244.242.194 (212.244.242.194)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:75832
Ukryj nagłówki
Witam.
Nuda jest matką kulinarnych wynalazków.
dzięki nudzie parę niegłupich dań udało mi się wymysleć -
w ostatni weekend cos, co mi bardzo przypadło do gustu.
Na BARDZO głodne 2 osoby:
2 białe kiełbasy (ich jakość ma znaczenie fundamentalne
- powinny być mocno pikantne i bardzo soczyste, w naturalnych jelitach)
1 ząbek czosnku
4 średnie liście kapusty
biały pieprz
pół małej puszki koncentratu pomidorowego
2 łyżki kwaśniej śmietany
Z liści wyciąć zgrubienia u nasady, wrzucić na 2 minuty do osolonego wrzątku,
wyjąć, przestudzić, posypać białym pieprzem.
Czosnek przekroić i przecięciem "przetrzeć" liście kapusty z jednej strony.
Każdą kiełbasę zawinąć w dwa liście, możliwie ciasno i dokładnie.
Ułożyć "gołąbki" w naczyniu żaroodpornym, podlac kilkoma łyżkami wody,
przykryć, zapiekać w rozgrzanym piekarniku około 25 minut. Zdjąć pokrywę,
posmarować je koncentratem wymieszanym ze śmietaną i jeszcze bez przykrycia
zapiekać - aż powierzchnia lekko (!) zbrązowieje.
Podawać bardzo gorące z pieczywem, lub odsmażanymi na słonince ziemniakami.
DLA LUBIĄCYCH PERWERSJĘ:
Identycznie można przygotowac gołąbki używając kaszanki (w formie kiełbasek).
Ja kupuję naprawdę doskonałą, z dużymi kawałkami podrobów wieprzowych wewnątrz..
Takie gołąbki są genialne.
Smacznego !
|