« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-09-10 08:40:19
Temat: Kolenda againWitam,
Kupilem dzisiaj kolendre, ktora chce uzyc do zupy z soczewicy. Kolenda
jest w postaci ziarnistej. Wrzuca sie po prostu do potrawy czy trzeba
ja zmielic?
--
Pozdrowienia, Marcin E. Hamerla
"Every day I make the world a little bit worse."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-09-10 09:14:07
Temat: Re: Kolenda again
Marcin E. Hamerla:
> Witam,
>
> Kupilem dzisiaj kolendre, ktora chce uzyc do zupy z soczewicy. Kolenda
> jest w postaci ziarnistej. Wrzuca sie po prostu do potrawy czy trzeba
> ja zmielic?
mi osobiście ziarnista do soczewicy zupełnie nie pasuje, ale jak chcesz
wypróbować, to najlepiej zmoździerzować. Jak nie masz moździerza, to
zmiażdż między łyżkami, też tak robiłem ;-)
Do soczewicy, szczególnie czerwonej, świetnie pasuje zielona kolendra.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-10 10:37:01
Temat: Re: Kolenda againWaldemar Krzok napisal(a):
>> Kupilem dzisiaj kolendre, ktora chce uzyc do zupy z soczewicy. Kolenda
>> jest w postaci ziarnistej. Wrzuca sie po prostu do potrawy czy trzeba
>> ja zmielic?
>
>mi osobiście ziarnista do soczewicy zupełnie nie pasuje,
Dlaczego? Inaczej smakuje niz zielona?
>ale jak chcesz
>wypróbować, to najlepiej zmoździerzować. Jak nie masz moździerza, to
>zmiażdż między łyżkami, też tak robiłem ;-)
O, to tak jak ja miazdzylem tabletki dla mojej corki
'JaNieUmiemPolykacTabletekWCalosci'.
>Do soczewicy, szczególnie czerwonej, świetnie pasuje zielona kolendra.
No wiec ja kombinuje aby podrobic smak, ktory mi przypasowal u Arabow
w zupie z soczewicy. Sugerujesz, ze to byla zielona...?
--
Pozdrowienia, Marcin E. Hamerla
"Every day I make the world a little bit worse."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-10 14:38:51
Temat: Re: Kolenda again
Marcin E. Hamerla:
> Dlaczego? Inaczej smakuje niz zielona?
inaczej, zupełnie inaczej. Zieloną kolendrę lepiej zastąpić nacią
pietruszki.
>>ale jak chcesz
>>wypróbować, to najlepiej zmoździerzować. Jak nie masz moździerza, to
>>zmiażdż między łyżkami, też tak robiłem ;-)
> O, to tak jak ja miazdzylem tabletki dla mojej corki
> 'JaNieUmiemPolykacTabletekWCalosci'.
>
>
>>Do soczewicy, szczególnie czerwonej, świetnie pasuje zielona kolendra.
>
>
> No wiec ja kombinuje aby podrobic smak, ktory mi przypasowal u Arabow
> w zupie z soczewicy. Sugerujesz, ze to byla zielona...?
chyba tak. Przynajmniej w przepisach które posiadam (Kuchnia jak u mamy
w Libanie) jest zielona kolendra.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-10 17:24:40
Temat: Re: Kolenda againWaldemar Krzok napisal(a):
>> Dlaczego? Inaczej smakuje niz zielona?
>
>inaczej, zupełnie inaczej. Zieloną kolendrę lepiej zastąpić nacią
>pietruszki.
No nie, to wykluczone. Wolalbym dosypc cyjanku ;--)
--
Pozdrowienia, Marcin E. Hamerla
"Every day I make the world a little bit worse."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-11 07:42:27
Temat: Re: Kolenda again
m...@o...pl:
> Zielon? kolendr? lepiej zast?pi? naci?
>
>>pietruszki.
>>
>>Nie da sie zastapic swiezej kolendry zielona pietruszka. Tylko
>
> wygladaja tak samo, ale smakuje zupelnie inaczej.
> Pewnie jako nowa nie powinnam sie odzywac, ale troche mieszkalam w
> krajach gdzie kolendry uzywa sie na codzien - kraje arabskie i
> latynoskie
a to wiem. Używam i pietruszki i kolendry. Ale jakoś nie wyobrażam sobie
zastąpienia kolendry zielonej kolendrą ziarnistą. Pietruszkę dałbym
tylko dla koloru (oprócz tego do soczewicy pasuje, w tym przypadku
zarówno korzenie jak i odrosty).
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |