Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sfeed.tpinternet.pl!newsfeed.jasien-net.com
NNTP-Posting-Host: 217.30.133.97
Newsgroups: pl.misc.dieta
Date: Tue, 9 Mar 2004 11:36:39 +0100
Message-ID: <2...@j...jasien.net>
Sender: News User <n...@j...net>
From: Karolina Matuszewska <g...@-...implant.am.lublin.pl>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; PL; rv:1.6) Gecko/20040113
X-Accept-Language: pl, en-us, en
MIME-Version: 1.0
Subject: Re: Koncentrat pomidorowy MM
References: <c2818j$558$1@julia.coi.pw.edu.pl>
<2...@j...jasien.net>
<c2i090$1ip8$1@news2.ipartners.pl>
In-Reply-To: <c2i090$1ip8$1@news2.ipartners.pl>
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 24
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.dieta:33225
Ukryj nagłówki
Użytkownik Musta napisał:
>>Tak, o ile nie zawiera cukru. Najlepiej w sezonie, kiedy pomidory są za
>>grosze narobić samemu przecierów i keczupu bez cukru i wtedy 100%
>>pewności, że zgodne z MM.
>
>
> podaj prosze przepis na keczup!!!
Nie podam Ci żadnych proporcji, bo wszystko robię "na oko". Keczup robię
z przecieru -- najpierw gotuję pomidory w skórkach, pozbawione środków,
w wywarze. Wywar to mała ilość wody, kilka ząbków czosnku nie obranego,
ze dwie cebule w całości i przyprawy -- sól, pieprz, papryka ostra, liść
laurowy, bazylia -- co kto lubi. Potem wyjmuję pomidory, przecedzam
przez sitko i gotuję masę na wolnym ogniu dodając przypraw do smaku --
łagodny może być z odrobiną imbiru, ostry z chilli -- nie ma reguły,
wszystko to kwestia indywidualnego smaku. Jak się zagotuje dodaję nieco
octu, podgotowuję jeszcze chwilkę, wrzucam do słoików i pasteryzuję.
Voila, keczup domowy gotowy. Uwaga -- szybko znika! =]
Pozdrawiam,
Karola
|