Data: 2004-03-09 10:36:39
Temat: Re: Koncentrat pomidorowy MM
Od: Karolina Matuszewska <g...@-...implant.am.lublin.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Musta napisał:
>>Tak, o ile nie zawiera cukru. Najlepiej w sezonie, kiedy pomidory są za
>>grosze narobić samemu przecierów i keczupu bez cukru i wtedy 100%
>>pewności, że zgodne z MM.
>
>
> podaj prosze przepis na keczup!!!
Nie podam Ci żadnych proporcji, bo wszystko robię "na oko". Keczup robię
z przecieru -- najpierw gotuję pomidory w skórkach, pozbawione środków,
w wywarze. Wywar to mała ilość wody, kilka ząbków czosnku nie obranego,
ze dwie cebule w całości i przyprawy -- sól, pieprz, papryka ostra, liść
laurowy, bazylia -- co kto lubi. Potem wyjmuję pomidory, przecedzam
przez sitko i gotuję masę na wolnym ogniu dodając przypraw do smaku --
łagodny może być z odrobiną imbiru, ostry z chilli -- nie ma reguły,
wszystko to kwestia indywidualnego smaku. Jak się zagotuje dodaję nieco
octu, podgotowuję jeszcze chwilkę, wrzucam do słoików i pasteryzuję.
Voila, keczup domowy gotowy. Uwaga -- szybko znika! =]
Pozdrawiam,
Karola
|