Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Krem do tarty pod owoce

Grupy

Szukaj w grupach

 

Krem do tarty pod owoce

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 15


« poprzedni wątek następny wątek »

11. Data: 2006-06-22 10:45:49

Temat: Re: Krem do tarty pod owoce
Od: "Akulka" <s...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Sowa" <m...@w...pl> napisał w wiadomości
news:e7dje1$av9$1@inews.gazeta.pl...
> Albo mieszam pudełko 250 ml kwaśnej śmietany 18%, 2 jajka, 2 łyżki
> cukru,szczypkę soli, cukier waniliowy ew do tego, ale nie koniecznie jak
nie
> mam 1/2 paczki budyniu śmietankowego i tym zalewam owoce ułożone na lekko
> podpieczonym spodzie i zapiekam.

Sowo, mniam....dziękuję, aż mi slinka pociekła;-)

Pozdrawiam,
Akulka


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


12. Data: 2006-06-25 15:30:03

Temat: Re: Krem do tarty pod owoce
Od: Aneta Baran <a...@c...anetek.net> szukaj wiadomości tego autora

medea <e...@p...fm> wrote:

> Ale budyń to jakiś gumiasty mi się zdaje. Wolałabym coś bardziej
> aksamitno-puszystego :-). W ostateczności zrobię po prostu krem budyniowy.
Jeśli do gotowania budyniu użyjesz zamiast mleka słodkiej śmietanki,
nie będzie wcale gumiasty, a bardziej kremowy. I lżejszy od tradycyjnego
kremu budyniowego z masłem (a i mniej pracochłonny, co przy tych upałach
ma znaczenie ;-))

Anetek
--
....
.' .. `. Aneta Baran * http://2510053385/~aneta/ * anetek#anetek.net
:`.__.': * Anything is good and useful if it is made of chocolate. *
`....'

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


13. Data: 2006-06-26 05:51:42

Temat: Re: Krem do tarty pod owoce
Od: "Akulka" <s...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Aneta Baran" <a...@c...anetek.net> napisał w wiadomości
news:e7ma5r$lgb$1@news.agh.edu.pl...
> Jeśli do gotowania budyniu użyjesz zamiast mleka słodkiej śmietanki,
> nie będzie wcale gumiasty, a bardziej kremowy. I lżejszy od tradycyjnego
> kremu budyniowego z masłem (a i mniej pracochłonny, co przy tych upałach
> ma znaczenie ;-))

Aneto, a ta śmietana się nie przypali, zważy itp. Nigdy nie słyszałam o
takim sposobie....hmmm...

Pozdrawiam,
Akulka


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


14. Data: 2006-06-26 15:19:39

Temat: Re: Krem do tarty pod owoce
Od: Aneta Baran <a...@c...anetek.net> szukaj wiadomości tego autora

Akulka <s...@g...pl> wrote:

> Aneto, a ta śmietana się nie przypali, zważy itp. Nigdy nie słyszałam o
> takim sposobie....hmmm...
Jeśli śmietana jest słodka, to zwarzyć się nie powinna (przynajmniej mnie
się nie zdarzyło), co do przypalenia natomiast, to ja robię tak:
podgrzewam ją (jeśli w budyniu nie ma cukru, to razem z cukrem) na niezbyt
dużym ogniu, od czasu do czasu mieszając, w rondelku o dość grubym dnie.
Jeśli zaczną się pojawiać już bąbelki, to wlewam rozrobiony budyń i od
tego czasu mieszam już cały czas, aż zgęstnieje. Pozwalam zabulgotać
dwa-trzy razy i odstawiam z ognia. Potem trzeba trochę pomieszać, żeby
się nie tworzyła skorupka podczas stygnięcia (o dziwo, tworzy się jakby
mniej chętnie niż na normalnym budyniu, ale jednak). No i ostudzony krem
można nakładać na tartę czy też biszkopt.

A na taki sposób mnie wrodzone lenistwo naprowadziło, bo w sumie najpierw
się gotuje budyń na mleku i potem wciera doń masło, to czemu by nie wziąć
śmietanki 30% i mieć wcieranie z głowy? ;-)

Anetek
--
....
.' .. `. Aneta Baran * http://2510053385/~aneta/ * anetek#anetek.net
:`.__.': * Anything is good and useful if it is made of chocolate. *
`....'

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


15. Data: 2006-06-27 14:02:21

Temat: Re: Krem do tarty pod owoce
Od: "Akulka" <s...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Aneta Baran" <a...@c...anetek.net> napisał w wiadomości
news:e7otub$b5p$1@news.agh.edu.pl...
> A na taki sposób mnie wrodzone lenistwo naprowadziło, bo w sumie najpierw
> się gotuje budyń na mleku i potem wciera doń masło, to czemu by nie wziąć
> śmietanki 30% i mieć wcieranie z głowy? ;-)

Hehe, no tak, dziękuję za opis ;-) Na pewno się odważę;p

Pozdrawiam,
Akulka


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

flądra...
Został farsz
drink z advocaatem ?
mrówki
Sposob na czerwone buraki

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »