« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-06-19 07:57:43
Temat: Krem z białych warzyw z oliwą truflowąWitam, ostatno jadłem w hotelu The Westin Warsaw fantastyczną zupę, krem z
białych warzyw z oliwą truflową. Coś boskiego, może zna ktoś przepis na tą
zupkę????
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-06-19 11:02:04
Temat: Re: Krem z białych warzyw z oliwą truflowąkxxxxwxxxx <s...@s...pl> napisał(a):
> Witam, ostatno jadłem w hotelu The Westin Warsaw fantastyczną zupę, krem z
> białych warzyw z oliwą truflową. Coś boskiego, może zna ktoś przepis na tą
> zupkę????
>
>
Ugotować do miękkości białe warzywa lekkim bulionie, przetrzeć ugotowane
warzywa ręcznie przez metalowe sito, aby zostały na nim części twarde,
zdrewniałe - połączyć z wywarem. Zupa powinna być gęsta od samych warzyw.
Dodać soli i białego pieprzu do smaku. Zaciągnąć żółtkiem. Na talerzu polać
oliwą truflową.
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-06-19 11:31:48
Temat: Re: Krem z białych warzyw z oliwą truflowąIn article <e7607c$rgb$1@inews.gazeta.pl>,
"turecky " <t...@g...pl> wrote:
> kxxxxwxxxx <s...@s...pl> napisał(a):
>
> > Witam, ostatno jadłem w hotelu The Westin Warsaw fantastyczną zupę, krem z
> > białych warzyw z oliwą truflową. Coś boskiego, może zna ktoś przepis na tą
> > zupkę????
> >
> >
> Ugotować do miękkości białe warzywa lekkim bulionie, przetrzeć ugotowane
> warzywa ręcznie przez metalowe sito, aby zostały na nim części twarde,
> zdrewniałe - połączyć z wywarem. Zupa powinna być gęsta od samych warzyw.
To będzie zupa puree, nie krem.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-06-19 18:37:10
Temat: Re: Krem z białych warzyw z oliwą truflową"kxxxxwxxxx" <s...@s...pl> wrote in message
news:db0f3$449658fb$540ae5f8$17923@news.chello.pl...
> Witam, ostatno jadłem
w hotelu The Westin Warsaw fantastyczną zupę, krem z
> białych warzyw z oliwą truflową. Coś boskiego, może zna ktoś przepis na tą
> zupkę????
A to na pewno byly "biale warzywa" a nie zupa-krem z bialej fasoli z
warzywami i z (rozniez biala...) oliwa truflowa? Takie danie egzystuje w
kuchni francuskiej...
--
><eM eL><
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-06-19 19:24:08
Temat: Re: Krem z bia?ych warzyw z oliw? truflow?
Le lundi 19 juin 2006 ? 20:37:10, dans <q9Clg.4965$Za5.4397@trnddc04> vous écriviez :
> A to na pewno byly "biale warzywa" a nie zupa-krem z bialej fasoli z
> warzywami i z (rozniez biala...) oliwa truflowa? Takie danie egzystuje w
> kuchni francuskiej...
A podrzucisz przepis ? Nie spotkalam sie z tym we Francji (co
oczywiscie nic nie znaczy).
Ewcia
--
Niesz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-06-19 21:06:31
Temat: Re: Krem z białych warzyw z oliwą truflową"Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> wrote in message
news:4278250098$20060619212412@ewcia.kloups...>
> A podrzucisz przepis ? Nie spotkalam sie z tym we Francji (co
> oczywiscie nic nie znaczy).
Jest tego mnostwo - podaje szybki przepis ale mam tez bardziej wymyslne.
Bardzo smakowite :-)))
1 lyzka oliwy z oliwek
1 szklanka drobno posiekanej cebuli
1 lyzka czosnku przez praske. Czosnek mozna przed zmiazdzeniem opiec.
pol lyzeczki czrnego grubo mielonego pieprzu (albo do smaku)
lyzka drobno posiekanego swiezego rozmarynu (i pare galazek do dekoracj)
2 szklanki wywaru z warzyw
2 puszki (razem ok. 1 kg) grochu "cannellini" (a moze to fasola a nie groch
..?) albo innej bialej, oplukanej w wodzie (sorry - nie wiem jak sie ta
fasola nazywa po PL.)
sok z 1/2 cytryny (3-4 lyzki)
1/2 lyzeczki bialej oliwy truflowej na osobe
sol do smaku (jesli potrzeba)
W garnku podgrzac olej, dodac cebule i poddusic przez 2-3 minuty. Dodac
czosnek i czarny pieprz i dusic na malym ogniu az cebula zmieknieje (2-3
minuty) bron boze nie przypalac bo bedzie be! Wmieszac rozmaryn, dodac wywar
z warzyw i groch i gotowac na malym ogniu pod przykryciem przez 15 minut.
Zdjec z ognia, wmieszcza sok z cytryny i dac postac pod przykryciem przez 5
minut. Wlac do miksera i zmiksowac na krem. Dosloli jesli taka wola (ale
raczej nie...) Rozlac do talerzy, pokropic oliwa truflowa, udekorowac
galazka rozmarynu i zjesc :-))) Mozna tez doac dodatkowo lyzeczke soku z
cytryny na talerz jak kto lubi kwasniejsze.
--
><eM eL><
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2006-06-19 21:59:29
Temat: Re: Krem z bia?ych warzyw z oliw? truflow?
Le lundi 19 juin 2006 ? 23:06:31, dans <rlElg.2559$DI2.1031@trnddc05> vous écriviez :
> "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> wrote in message
> news:4278250098$20060619212412@ewcia.kloups...>
>> A podrzucisz przepis ? Nie spotkalam sie z tym we Francji (co
>> oczywiscie nic nie znaczy).
> Jest tego mnostwo - podaje szybki przepis ale mam tez bardziej wymyslne.
> Bardzo smakowite :-)))
[...]
> W garnku podgrzac olej, dodac cebule i poddusic przez 2-3 minuty. Dodac
> czosnek i czarny pieprz i dusic na malym ogniu az cebula zmieknieje (2-3
> minuty) bron boze nie przypalac bo bedzie be! Wmieszac rozmaryn, dodac wywar
> z warzyw i groch i gotowac na malym ogniu pod przykryciem przez 15 minut.
> Zdjec z ognia, wmieszcza sok z cytryny i dac postac pod przykryciem przez 5
> minut. Wlac do miksera i zmiksowac na krem. Dosloli jesli taka wola (ale
> raczej nie...) Rozlac do talerzy, pokropic oliwa truflowa, udekorowac
> galazka rozmarynu i zjesc :-))) Mozna tez doac dodatkowo lyzeczke soku z
> cytryny na talerz jak kto lubi kwasniejsze.
Hmmm, to brzmi jak wymyslna odmiana polskiej grochowki, gdzie groch
zastapiono fasola, a majeranek rozmarynem :)
Wyprobuje, howgh (C) :)
Ewcia
--
Niesz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2006-06-20 04:41:10
Temat: Re: Krem z bia3ych warzyw z oliw? truflow?In article <8349619037$20060619235929@ewcia.kloups>,
"Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> wrote:
> > z warzyw i groch i gotowac na malym ogniu pod przykryciem przez 15 minut.
> > Zdjec z ognia, wmieszcza sok z cytryny i dac postac pod przykryciem przez 5
> > minut. Wlac do miksera i zmiksowac na krem. Dosloli jesli taka wola (ale
> > raczej nie...) Rozlac do talerzy, pokropic oliwa truflowa, udekorowac
> > galazka rozmarynu i zjesc :-))) Mozna tez doac dodatkowo lyzeczke soku z
> > cytryny na talerz jak kto lubi kwasniejsze.
>
> Hmmm, to brzmi jak wymyslna odmiana polskiej grochowki, gdzie groch
> zastapiono fasola, a majeranek rozmarynem :)
W ten spossób awansaowa?aE grochówk´ do kremu z grochu.
W?adys?aw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2006-06-25 21:54:46
Temat: Re: Krem z białych warzyw z oliwą truflowąWladyslaw Los napisał(a):
> To będzie zupa puree, nie krem.
Paciaja?
;-)))
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |