Data: 2005-02-02 23:28:58
Temat: Re: Krochmal
Od: "Agnieszka_K" <t...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:7228.00000c23.4200ef49@newsgate.onet.pl...
> Jak się robi dobry krochmal?
> Jak dobrze "wykrochmalić" obrus?
> Jak inaczej zabezpieczyć obrus?
Cześć!
Ja zawsze robię krochmal w ten sposób: gotuję wodę w rondelku, w czsie
oczekiwania na zagotowanie mieszam mąkę ziemniaczaną z zimną wodą (niezbyt
dużo, 3 łyżeczki od herbaty na ok. 1/3 szklanki wody), gdy woda w rondelku
się zagotuje wlewam mąkę z zimną wodą (dokładnie wymieszane) do wrzątku cały
czas mieszając; krótko gotuję, a następnie przelewam zawartość do miski z
zimną wodą (i szybko mieszam!, żeby się nie porobiły grudy) i mam krochmal
gotowy. W tym moczę serwetki, a że leniuch ze mnie i nie chce mi się
prasować, to serwetki rozkładam na ręcznikach, nadając im pożądany kształt i
czekam, aż wyschnie. Efekt jak dla mnie zadowalający :)
Pozdrawiam.
Agnieszka (Kalisz)
|