« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-09-10 19:42:43
Temat: Królik w sosie z razowego chlebaOstatnio rodzina mnie uszczęśliwiła trzema (!!!) królikami. Zamrażarka
wypełniona po brzegi, więc musiałam prędko je "przetworzyć". Z mniej
ciekawych kawałków zrobiłam pasztet (pycha), a resztę wykorzystałam do tego
oto przepisu (chyba Kuroń podawał to dawno temu; niech tam sobie oblizuje
paluchy, ale króliczek - pycha).Pozwolę tu go sobie przytoczyć
Królik w sosie z razowego chleba
Składniki:
2 kg mięsa z królika
250 g czerwonego wytrawnego wina
0,5 l wywaru lub sosu do pieczenia
2 kromki razowego chleba (lepiej odciąć skórkę)
2 marchwie
2 cebule
1 seler
2 łyżki oliwy
1 łyżka musztardy
Kawałki królika posolić, podsmażyć na tłuszczu do zrumienienia. Wyjąć, a
powstały sos wymieszać z winem, musztardą, wywarem lub gotowym sosem.Warzywa
pokroić w słupki, razem z mięsem włożyć do sosu, ew. dosolić, a na wierzchu
położyć kromki chleba. Dusić, aż mięso będzie miękkie. Chleb podczas
duszenia się rozpadnie i zagęści całą potrawę. Warzywka można zmiksować i
wtedy powstanie taki fajny sosik, ale można też położyć je obok mięsa jako
jarzynkę - oba sposoby wypróbowałam i sama nie wiem, który lepszy. Podawać
z ziemniakami .
Ciekawa jestem, czy inne mięso (np. z kurczaka) przyrządzone w ten sposób
byłoby równie smaczne. Może Herbatka, która, jak zdążyłam się zorientować,
jest miłośniczką królików coś podpowie?
Pozdrawiam i życzę smacznego
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-09-11 07:39:34
Temat: Re: Królik w sosie z razowego chlebaPRECZ Z KRÓLIKOŻERCAMI!!!
Zatrzymać eksterminację zajęczaków!!!
Jarek
Ps.
Smacznego - tfu!
;)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
))))))))))))))))))))))))
))))))))))))))))))))))))))))
--
-------------------------
Jarek - wierny poddany
Jej Wysokości baronowej Kropki von Tropki
n...@u...krakow.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |