Data: 2022-02-16 08:59:02
Temat: Re: Kuchenne rewolucje
Od: PD <p...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
wtorek, 15 lutego 2022 o 18:24:41 UTC+1 FEniks napisał(a):
> W dniu 15.02.2022 o 09:45, PD pisze:
> > Ale jakie konsekwencje niesie sam fakt wyprodukowania przez organizm
> > tego białka?
> Masz jakąś koncepcję? Sądzisz, że grozi nam (mnie w każdym razie), że
> stanę się kiedyś koronawirusem?
Koncepcji nie mam, ale widzę możliwości. Np. tona ziemniaków na plecach umożliwi
zrobienie szpagatu każdemu. Jak taki eksperyment przetrwają ci którzy nigdy w życiu
szpagatu nie robili ani nawet się nie rozciągali ... tu też nie mam koncepcji ale
widzę możliwości.
> Kto wie, kto wie...
> > Informacji o tym nigdzie nie znalazłem i czerwona lampka cały czas się
> > świeci.
> Hm, pewnie to Ci nie wystarczy, ale może to chociaż dobry trop:
>
> "Ani mRNA, ani produkowane białko S wirusa nie wnika do jądra
> komórkowego. To wszystko dzieje się w cytoplazmie. Nie ma możliwości,
> nawet teoretycznych, by to naruszało kod genetyczny. To takie bardzo
> podstawowe wiadomości dotyczące budowy komórki. Biorąc pod uwagę budowę
> chemiczną mRNA nie ma takiej możliwości, by się zintegrowało z DNA
> komórki. To dwa inne obszary w kontekście nauk biologii" - wyjaśniała."
>
> https://www.bankier.pl/wiadomosc/Ekspertka-wyjasnia-
na-czym-polega-roznica-miedzy-szczepionkami-mRNA-a-t
ymi-klasycznymi-8027531.html
Czytałem to wcześniej. Niestety nic to nie wyjaśnia w kwestii ewentualnych
konsekwencji, że tak powiem "procesu produkcyjnego" białka. Porównajmy to do sportu.
Uczysz się jak coś wykonać (czytasz mRna), wykonujesz ćwiczenie (białko) i teraz w
zależności od rodzaju ćwiczenia o kontuzję łatwiej lub trudniej. A tu mamy instrukcję
do ćwiczenia, którego nawet wcześniej na oczy nie widzieliśmy.
Dębska
|