Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Kurczak jak z KFC ;-)

Grupy

Szukaj w grupach

 

Kurczak jak z KFC ;-)

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 35


« poprzedni wątek następny wątek »

11. Data: 2007-07-31 17:10:58

Temat: Re: Kurczak jak z KFC ;-)
Od: Felinity <f...@A...pl> szukaj wiadomości tego autora

W piękny wiosenny poranek dnia Tue, 31 Jul 2007 14:22:40 +0000, istota
zwiewna znana jako Felinity napisała:

> I namówiła. Właśnie się pięką. Zdam relację, jak nakarmię głodnych i
> jeśli to przeżyją ;-)
>
>
Po pierwsze: piekarnik umorusany po tym niemiłosiernie. Po drugie:
piekłam dłużej, ostatnie 10 minut z grillem z góry i wiatrakiem, bo były
bardzo mokre od tej maślanki i panierka była rozciapciana. Po trzecie: to
aż się prosi o ostrą przyprawę - chilli czy coś, bo nieco mdłe. Ale dobre
z kolei te mdłe się skomponowały ze słodko-ostrą przyprawą Tao-tao (tak,
wiem, chemia, ale lubię).

I wiem na 100% jedno: Nigella nigdy nie sprząta po gotowaniu, howgh ;-)

PS. Kurczak z KFC tak nie smakuje, ale nie jest to złe.

--
http://felinity.jogger.pl/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


12. Data: 2007-07-31 18:09:23

Temat: Re: Kurczak jak z KFC ;-)
Od: medea <e...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

Felinity pisze:

> Po pierwsze: piekarnik umorusany po tym niemiłosiernie.

No tak, nie podpowiedziałam - ja bezpośrednio pod ruszt daję płytką
blachę piekarnikową, wtedy wszystko, co ma ścieknąć, cieknie na nią właśnie.

>Po drugie:
> piekłam dłużej, ostatnie 10 minut z grillem z góry i wiatrakiem, bo były
> bardzo mokre od tej maślanki i panierka była rozciapciana.

Dziwne, bo u mnie nic nie było rozciapciane, chociaż piekłam bez
termoobiegu. Ja starałam się dobrze te kawałki mięsa z maślanki osączać.
Może wina piekarnika, bo temperatura za niska?

>Po trzecie: to
> aż się prosi o ostrą przyprawę - chilli czy coś, bo nieco mdłe.

Ostrzegałam przecież. Ja raczej nie przyprawiam za mocno ze względu na
dziecko.

> PS. Kurczak z KFC tak nie smakuje, ale nie jest to złe.

Ja już dawno "oryginału" nie smakowałam ;-), ale ten smak i konsystencja
bardzo mi przypomniały KFC. Myślę, że duże znaczenie ma tu temperatura
pieczenia, żeby miały odpowiednią chrupkość - u mnie wyglądały
identycznie jak te Nigelli - no i można pokombinować z przyprawami.

Pozdrawiam
Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


13. Data: 2007-07-31 18:21:07

Temat: Re: Kurczak jak z KFC ;-)
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

On Tue, 31 Jul 2007 19:04:48 +0200, "Aicha"
<b...@t...pl> wrote:

>Użytkownik "Krysia Thompson" napisał w wiadomości
>
>> ale w ogole to smutno, juz nikt nie bedzie pytal o to....ech,
>
>Ja zapytam, ja, ja!!!
>Jak zrobic sos do hamburgerow taki jak w McDonaldzie? :)
>
>Wymyslilam majonez z jogurtem i tabasco, ale to pewnie nie to ;)

ale mialas pytac a nie odpowiadac...:PPP
a co z tiramisu??? i ciastem na pizze ale dokladnie jak PH???????

pierz
K.T. - starannie opakowana

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


14. Data: 2007-07-31 18:23:20

Temat: Re: Kurczak jak z KFC ;-)
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

On Tue, 31 Jul 2007 17:10:58 +0000 (UTC), Felinity
<f...@A...pl> wrote:

>W piękny wiosenny poranek dnia Tue, 31 Jul 2007 14:22:40 +0000, istota
>zwiewna znana jako Felinity napisała:
>
>> I namówiła. Właśnie się pięką. Zdam relację, jak nakarmię głodnych i
>> jeśli to przeżyją ;-)
>>
>>
>Po pierwsze: piekarnik umorusany po tym niemiłosiernie. Po drugie:
>piekłam dłużej, ostatnie 10 minut z grillem z góry i wiatrakiem, bo były
>bardzo mokre od tej maślanki i panierka była rozciapciana. Po trzecie: to
>aż się prosi o ostrą przyprawę - chilli czy coś, bo nieco mdłe. Ale dobre
>z kolei te mdłe się skomponowały ze słodko-ostrą przyprawą Tao-tao (tak,
>wiem, chemia, ale lubię).
>
>I wiem na 100% jedno: Nigella nigdy nie sprząta po gotowaniu, howgh ;-)
>
>PS. Kurczak z KFC tak nie smakuje, ale nie jest to złe.


Moze za duzo tej maslanki i eksplodowala, albo za malo i ten
Lajkonik sie nie trzymal i strzelal..........

na pewno nie sprzata, nie obrobilaby sie ze wszystkim :PPP

pierz
K.T. - starannie opakowana

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


15. Data: 2007-07-31 18:29:10

Temat: Re: Kurczak jak z KFC ;-)
Od: Felinity <f...@A...pl> szukaj wiadomości tego autora

W piękny wiosenny poranek dnia Tue, 31 Jul 2007 20:09:23 +0200, istota
zwiewna znana jako medea napisała:

> Felinity pisze:
>
>> Po pierwsze: piekarnik umorusany po tym niemiłosiernie.
>
> No tak, nie podpowiedziałam - ja bezpośrednio pod ruszt daję płytką
> blachę piekarnikową, wtedy wszystko, co ma ścieknąć, cieknie na nią
> właśnie.

Podłożyłam blachę, to słabo od spodu. Więc podłożyłam arkusz folii
aluminiowej (zamocowany na ruszcie) - to spadało. Ech...

>>Po drugie:
>> piekłam dłużej, ostatnie 10 minut z grillem z góry i wiatrakiem, bo
>> były bardzo mokre od tej maślanki i panierka była rozciapciana.
>
> Dziwne, bo u mnie nic nie było rozciapciane, chociaż piekłam bez
> termoobiegu. Ja starałam się dobrze te kawałki mięsa z maślanki osączać.

I tu chyba był ten pies pogrzebany w tej maślance, bo nie odsączyłam z
niej za bardzo.

> Może wina piekarnika, bo temperatura za niska?

Piekłam w 200 stopniach.

>>Po trzecie: to
>> aż się prosi o ostrą przyprawę - chilli czy coś, bo nieco mdłe.
>
> Ostrzegałam przecież. Ja raczej nie przyprawiam za mocno ze względu na
> dziecko.

Dodałam trochę Texas-Grill ale ona nie jest za ostra, tylko bardziej
słona. A papryka mnie wyszła akurat ;-)

>> PS. Kurczak z KFC tak nie smakuje, ale nie jest to złe.
>
> Ja już dawno "oryginału" nie smakowałam ;-), ale ten smak i konsystencja
> bardzo mi przypomniały KFC. Myślę, że duże znaczenie ma tu temperatura
> pieczenia, żeby miały odpowiednią chrupkość - u mnie wyglądały
> identycznie jak te Nigelli - no i można pokombinować z przyprawami.
Boskiej Nigelli to nie wiem, jak wyszło, bo telewizora nie posiadam ;-)

Jak poddałam drugą partię opiekaczowi, to lepsze było. Ale i tak nie
zachwyciło mnie to w 100%. Chyba nie powtórzę.

Aha, jak mi się skończyły krakersy, to do maślanki dodałam ziół
prowansalskich (inspiracją był kurczak na grilla (C) Lia) i potem
brutalnie go opiekłam w 200 stopniach. I lepszy był IMHO. :-)

Fel

--
http://felinity.jogger.pl/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


16. Data: 2007-08-01 06:48:17

Temat: Re: Kurczak jak z KFC ;-)
Od: Jacek Ostaszewski <p...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

medea napisał(a):
> Krysia Thompson pisze:
>
>> a jaka seria Nigelli teraz idzie?
>
>
> "Nigella ucztuje". Niedawno ja odkryłam i jestem jej wielbicielką, lubię
> na nią patrzeć - sama w sobie jest wielce apetyczna ;-). W ogóle to
> stwierdziłam, że stworzono w tym serialu nowy gatunek filmowy, który
> można by śmiało określić jako food-erotyzm ;-). Szkoda tylko, że na TVN
> Style za często trafiam na te same odcinki :-(.
>
> Pozdrawiam
> Ewa

Tak jest! Więcej piersi Nigelli, mniej kurzej!

--
JackOss - po kiego mi sygnaturka?!!

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


17. Data: 2007-08-01 07:56:22

Temat: Re: Kurczak jak z KFC ;-)
Od: "Qrczak" <q...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Jacek Ostaszewski" <p...@o...pl> napisał w wiadomości
news:f8pabe$5g2$2@news.dialog.net.pl...
> medea napisał(a):
>> Krysia Thompson pisze:
>>
>>> a jaka seria Nigelli teraz idzie?
>>
>>
>> "Nigella ucztuje". Niedawno ja odkryłam i jestem jej wielbicielką, lubię
>> na nią patrzeć - sama w sobie jest wielce apetyczna ;-). W ogóle to
>> stwierdziłam, że stworzono w tym serialu nowy gatunek filmowy, który
>> można by śmiało określić jako food-erotyzm ;-). Szkoda tylko, że na TVN
>> Style za często trafiam na te same odcinki :-(.
>>
> Tak jest! Więcej piersi Nigelli, mniej kurzej!

A co, kurza sie nie podoba? ;-)

Qra

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


18. Data: 2007-08-01 10:42:56

Temat: Re: Kurczak jak z KFC ;-)
Od: Lia <i...@p...org> szukaj wiadomości tego autora

McDreamy or McSteamy? *Felinity*. Seriously?. Seriously.


> Aha, jak mi się skończyły krakersy, to do maślanki dodałam ziół
> prowansalskich (inspiracją był kurczak na grilla (C) Lia) i potem
> brutalnie go opiekłam w 200 stopniach. I lepszy był IMHO. :-)

OOoo, chyba czas powtórzyc mojego kuraka wiec. Dzieki za przypomnienie :]


--
Lia GG 1516512 ICQ 166035154 JID i...@j...org

It's life's illusions I recall. I really don't know life at all.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


19. Data: 2007-08-01 13:00:59

Temat: Re: Kurczak jak z KFC ;-)
Od: Felinity <f...@A...pl> szukaj wiadomości tego autora

W piękny wiosenny poranek dnia Wed, 01 Aug 2007 12:42:56 +0200, istota
zwiewna znana jako Lia napisała:

> McDreamy or McSteamy? *Felinity*. Seriously?. Seriously.
>
>
>> Aha, jak mi się skończyły krakersy, to do maślanki dodałam ziół
>> prowansalskich (inspiracją był kurczak na grilla (C) Lia) i potem
>> brutalnie go opiekłam w 200 stopniach. I lepszy był IMHO. :-)
>
> OOoo, chyba czas powtórzyc mojego kuraka wiec. Dzieki za przypomnienie
> :]

Ja też chyba zacznę spisywać, co umiem gotować ;-) Bo potem trudno
przypomnieć sobie czasem :-)

Fel


--
http://felinity.jogger.pl/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


20. Data: 2007-08-01 13:08:56

Temat: Re: Kurczak jak z KFC ;-)
Od: Lia <i...@p...org> szukaj wiadomości tego autora

McDreamy or McSteamy? *Felinity*. Seriously?. Seriously.


>> OOoo, chyba czas powtórzyc mojego kuraka wiec. Dzieki za przypomnienie
>> :]
>
> Ja też chyba zacznę spisywać, co umiem gotować ;-) Bo potem trudno
> przypomnieć sobie czasem :-)

Noooo, dokladnie. Ja już jestem na etapie, że sama u siebie szukam
przepisów, bo pamięć nie ta i trudno spamiętać każdą popełnioną modyfikację
;)


--
Lia GG 1516512 ICQ 166035154 JID i...@j...org

It's life's illusions I recall. I really don't know life at all.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ] . 3 . 4


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Sokowirówka vs sokownik
mrożenie ogórków????
chałwa
foremki do pizzy
Wczorajszy Makłowicz - pytanie

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »