Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Lasagne

Grupy

Szukaj w grupach

 

Lasagne

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-03-08 19:36:26

Temat: Lasagne
Od: n...@w...pl (natinati) szukaj wiadomości tego autora

Hej!

Czy mozecie mnie poratowac jakims ciekawym przepisem na lasagne (mysle o
czyms nietypowym)? Moze jakas alternatywa dla mielonego miesa, za ktorym nie
przepadam? Obiecalam mojemu chlopakowi na urodziny i chcialabym zrobic cos
'inaczej'.
Pozdrawiam wszystkich grupowiczow

Tina!

--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-03-09 01:52:54

Temat: Re: Lasagne
Od: l...@i...uj.edu.pl (Leszek(Lechu) Marmon) szukaj wiadomości tego autora

n...@w...pl (natinati) wrote:

> Hej!
>
> Czy mozecie mnie poratowac jakims ciekawym przepisem na lasagne (mysle o
>czyms nietypowym)? Moze jakas alternatywa dla mielonego miesa, za ktorym nie
>przepadam? Obiecalam mojemu chlopakowi na urodziny i chcialabym zrobic cos
>'inaczej'.
> Pozdrawiam wszystkich grupowiczow

Hmmm...


Prawde mowiac to ja robilem i robie nadal rozne modyfikacje lasagne ale
polegaja one raczej na zastepowaniu platow makaronowych czyms
alternatywnym. Zawsze jednak jest do tego sos bolonski. Przepisy na takie
zmodyfikowane lasagne podawalem tu wielokrotnie ale jesli ktos bedzie
chetny to prosze niech da znac to podesle raz jeszcze.

Jesli chodzi o to aby nie bylo w tym miesa to w prawdzie nie probowalem i
nie wiem jakie to bedzie smakowac ale mozna chyba zrobic to tak:

Zastapic mieso soja odpowiedznio przetworzona lub zastapic mieso drobno
posiekana papryka sladka. Reszta sosu bolonskiego mniej wiecej bez zmian.

Pozdrawiam.


Lechu


--
_ _
| | ___ ___| |__ _ _ Leszek(Lechu) Marmon
| | / _ \/ __| '_ \| | | | l...@S...PRECZ.ii.uj.edu.pl
| |__| __/ (__| | | | |_| | http://www.ii.uj.edu.pl/~lechu
|_____\___|\___|_| |_|\__,_| ICQ UIN: 59825820

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-03-09 05:34:06

Temat: Re: Lasagne
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los) szukaj wiadomości tego autora

Leszek(Lechu) Marmon <l...@i...uj.edu.pl> wrote:


>
> Prawde mowiac to ja robilem i robie nadal rozne modyfikacje lasagne ale
> polegaja one raczej na zastepowaniu platow makaronowych czyms
> alternatywnym. Zawsze jednak jest do tego sos bolonski.

Zabawne, bowiem lasagne to wlasnie nazwa makaronu w postaci szerokich
pasm ciasta, ktore pryrzadza sie na rozmaitosc sposobow, niekoniecznie z
sosem bolonskim. W wiekszosci przepisow jest jednak mielone mieso.
Nie mam w tej chwili pod reka przepisu bez miesa, ale mysle, ze moznaby
sprobowac z sosem z tunczyka, wg. przepisu jaki podawalem pewien as
temu, albo np.z warstwami mozarelli i szpinaku.

Troche etymologii. Nazwa lasagne pochodzi od etruskiego ciasta laganon.
Z kolei od lasagne pochodzi slowo lasagnette (male lasagne), skad nasze
lazanki. Jak ja lubie poczuc w codziennosci taka dluga noic tradycji!

Wladyslaw

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-03-09 05:44:06

Temat: Re: Lasagne
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net> szukaj wiadomości tego autora



Wladyslaw Los wrote:
> Nie mam w tej chwili pod reka przepisu bez miesa, ale mysle, ze moznaby
> sprobowac z sosem z tunczyka, wg. przepisu jaki podawalem pewien as
> temu, albo np.z warstwami mozarelli i szpinaku.

Bardzo dobra jest z serem ricotta, szpinakiem, mozarella i parmezanem.
Do tego duzo swiezej bazylii i orzeszki piniowe i jest uczta.
MB

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-03-09 09:07:40

Temat: Re: Lasagne
Od: Gamon' <r...@r...prv.pl> szukaj wiadomości tego autora

natinati wrote:

> Czy mozecie mnie poratowac jakims ciekawym przepisem na lasagne (mysle o
> czyms nietypowym)? Moze jakas alternatywa dla mielonego miesa, za ktorym nie
> przepadam? Obiecalam mojemu chlopakowi na urodziny i chcialabym zrobic cos
> 'inaczej'.

Czy moze byc bez miecha (same warzywa)? Jak tak, to w przyszlym tygu podam.

Pozdrawiam,
robal.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-03-09 12:06:59

Temat: Re: Lasagne
Od: "maua piegowata" <m...@b...artcom.pl> szukaj wiadomości tego autora

ja robie ze szpinakiem, pieczakami i cebulka
no i oczywicie duuzo przypraw

Monika


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-03-09 15:06:51

Temat: Re: Lasagne
Od: <m...@d...pl> szukaj wiadomości tego autora

>Hej!
> Czy mozecie mnie poratowac jakims ciekawym przepisem na lasagne (mysle o
> czyms nietypowym)? Moze jakas alternatywa dla mielonego miesa, za ktorym nie
> przepadam? Obiecalam mojemu chlopakowi na urodziny i chcialabym zrobic cos
> 'inaczej'.
> Pozdrawiam wszystkich grupowiczow
> Tina!
Polecam Ci lasagne z serami (ricotta i żółty) i wędzonym łososiem.
Jest naprawdę pyszna!
Jesli chcesz przepis to daj znać na priva.
MałaM

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-03-09 16:01:18

Temat: Re: Lasagne
Od: "Aleksander Kłosiewicz" <s...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Polecam Ci lasagne z serami (ricotta i żółty) i wędzonym łososiem.
> Jest naprawdę pyszna!
> Jesli chcesz przepis to daj znać na priva.
> MałaM
>
> --
> Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl


Dlaczego na priva ??? Podziel się z innymi !!!! ;-)))
pozdr.Alex


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-03-09 18:04:21

Temat: Re: Lasagne
Od: l...@i...uj.edu.pl (Leszek(Lechu) Marmon) szukaj wiadomości tego autora

w...@t...com.pl (Wladyslaw Los) wrote:

>Zabawne, bowiem lasagne to wlasnie nazwa makaronu w postaci szerokich
>pasm ciasta, ktore pryrzadza sie na rozmaitosc sposobow, niekoniecznie z

Wiem, wiem, wiem :-)

Moze sie wyrazilem nieprecyzyjnie ale ja zawsze takie moje modyfikacje
nazywam np. nalesnikami a'la lasagne albo lasagne inaczej :-) W kazdym
razie sluszna uwaga :-)

>sosem bolonskim. W wiekszosci przepisow jest jednak mielone mieso.
>Nie mam w tej chwili pod reka przepisu bez miesa, ale mysle, ze moznaby
>sprobowac z sosem z tunczyka, wg. przepisu jaki podawalem pewien as
>temu, albo np.z warstwami mozarelli i szpinaku.

No i mnie natchnales :-)

Wpadlem na pomysl wykorzystania czegos do lasagne zamiast sosu bolonskiego.
Jest to taka masa, ktora pamietam, ze zawsze uzywalem do bardzo dobrej
zapiekanki (o ktorej nie bede tu wspominal bo nie w temacie watku).


Potrzebne sa:

Planta do smarzenia, cebola, jablka (im mniej slodkie tym lepiej -
wlasciwie to powinny byc kwaskowate albo wrecz kwasne), koperek konserwowy
- taki w postaci brei albo szpinak mrozony w podobnej konystencji po
rozmrozeniu :-), ser mozarella albo podobny - wa kazdym razie powinien sie
latwo topic a nie zostawiac kawalko, parmezan.

Jablka musza byc zamrozone wiec nalezy przygotowac je wczesniej. Conajmniej
na dzien przed ale spokojnie moga byc zamrozone dluzej, bo pozniej sie
lepiej rozlatuja a jest to istotne. W praktyce im glebiej sie je zamrozi
tym lepiej ale na dobe przed gotowaniem trzeba je wlozyc do zwyklego
zamrazalnika w logowce aby rozmrazania w garnku nie trwalo zbyt dlugo.

Jablka trzeba obrac, pocwiartowac w "osemki" albo nawet w "szesnastki",
pozbawic gniazd nasiennych i zamrozic (szczegoly byly wczesniej).

Cebole obrac, pokroic w drobna kostke. W garnku (najlepiej teflonowym)
rozgrzac plante i zeszklic na niej cebole. Tylko zeszklic a nie
przyrumienic, bo sie potem moze przypalic. Potem nalezy wyjac z
zamrazalnika jablka i w postaci zamrozonej wlozyc do garnka z cebola. Mozna
rozdrobnic albo wlozyc cala zamrozona bryle. Tak nalezy calosc dusic (bez
przykrycia) az jablka sie rozmroza i rozleca tworzac z cebola spojna mase.
Potem nalezy dodac albo konserwowy koperek albo rozmrozony szpinak w
postaci brei. Jesli chce sie szpinaku wczesniej nie rozmrozilo to nalezy w
postaci zamrozonej dodac go razem z jablkami.

W miedzyczasie gdy jablka sie rozmrazaja w garnku nalezy zetrzec ser
mozarella i parmezan (osobno).

Gdy cala masa jest juz spojna trzeba wszystko przyprawic pieprzem i sola
wedle uznania. Mozna tez dodac troche ziol tak jak do sosu bolonskiego. Gdy
wszytsko sie rozmiesza dodajemu ser mozarella i rozmieszamy az sie lekko
ser stopi i rozmiesza z reszta masy.

Teraz trzeba juz tradycyjnie brac platy lasagne i nakladac mase jak sos
bolonski. Masa musi byc ciepla (prosto z pieca).

Lasagne ukladamy typowo czyli:
plat, masa, parmezan, plat, beszamel, plat, masa itd.


>
>Troche etymologii. Nazwa lasagne pochodzi od etruskiego ciasta laganon.
>Z kolei od lasagne pochodzi slowo lasagnette (male lasagne), skad nasze
>lazanki. Jak ja lubie poczuc w codziennosci taka dluga noic tradycji!

Bardzo ciekawe. Warto sie czasem dowiedziec czemu cos co jemy nazywa sie
tak a nie inaczej :-)


Pozdrawiam.


Lechu

--
_ _
| | ___ ___| |__ _ _ Leszek(Lechu) Marmon
| | / _ \/ __| '_ \| | | | l...@S...PRECZ.ii.uj.edu.pl
| |__| __/ (__| | | | |_| | http://www.ii.uj.edu.pl/~lechu
|_____\___|\___|_| |_|\__,_| ICQ UIN: 59825820

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-03-12 12:17:55

Temat: Re: Lasagne
Od: Grzegorz M. Mucha <m...@t...pl> szukaj wiadomości tego autora

natinati napisal byl:

> Hej!
>
> Czy mozecie mnie poratowac jakims ciekawym przepisem na lasagne (mysle o
> czyms nietypowym)? Moze jakas alternatywa dla mielonego miesa, za ktorym
> nie przepadam? Obiecalam mojemu chlopakowi na urodziny i chcialabym zrobic
> cos 'inaczej'.
> Pozdrawiam wszystkich grupowiczow
>
Ze szpinakiem i plesniakiem (tzn serem typu roquefort czy rokpol) - ZUPA
(jak mawiaja Niemcy). Zasada prosta -beszamel, makaron, szpinak podduszony
z czosnkiem na maselku, ser i tak w kolko i do piekarnika.

--
Grzegorz Mucha <m...@t...pl> ICQ #91619595, tel.(502)261417
----------------------------------------------------
------------
An optimist is a man who looks forward to marriage.
A pessimist is a married optimist

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Miod Kasztelanski
Czy Ktoś zna przeris na piław???
Re: Na 8-go coś wykwintnego....
Re: Na 8-go coś wykwintnego....
Ryz inaczej

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »