| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-05-25 09:11:43
Temat: Lekki tort czekoladowyPodniecona obroną tortu ananasowego Magdaleny Bassett postanowiłam
zainaugurować swój udział w grupie tortem, który cieszy się powodzeniem
zarówno u czekoladoholików jak i przeciwników ciężkich bomb kalorycznych na
bazie masła. No bo masła w nim nie ma! Jest lekki i puszysty i na wskroś
czekoladowy.
Biszkopt (na średnią tortownicę):
5 dużych jaj
150g cukru pudru
90g mąki pszennej tortowej
4 płaskie łyżki kakao (powinno być w najlepszym gatunku, taniocha nie
wchodzi w grę)
40g mączki "maizena" lub ziemniaczanej lub 1 op. budyniu waniliowego albo
śmietankowego na 1/2l mleka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Krem czekoladowy
2 tabliczki (po 100g) gorzkiej czekolady i tu dłuższe objaśnienie: należy
bardzo dokładnie przestudiować
skład surowcowy a to w tym celu by wyeliminować tandetne podróby zawierające
tłuszcze inne niż kakaowy.
Niestety jest to coraz częstsze zjawisko, czekolada zawierająca jakieś tam
inne tłuszcze roślinne nie rozpływa
się w cieple, oczywiście smak i konsystencja na tym cierpią ale producent ma
mniejsze straty. W naszym kremie
podstawową kwestią jest rozpuszczenie w rondelku pokruszonych tabliczek,
więc można wszystko zaprzepaścić
przez użycie niewłaściwego surowca. Nieraz wyrzucałam w diabły sztywną i
zwarzoną breję, zanim skojarzyłam
o co chodzi.
Idealnie sprawdzała mi się niemiecka Zartbitter w czarnym opakowaniu i też
niemiecka Herren Schokolade.
2 płatki żelatyny
4 łyżki mleka
4 żółtka
4 łyżki cukru pudru
25 ml koniaku, brandy też ujdzie
1 mała filiżanka typu naparstek bardzo mocnego espresso, lub 1 kopiata
łyżeczka Nescafee Gold (nie chcę uprawiać reklamy
ale tylko ta rozpuszczalna ma smak kojarzący się z prawdziwą kawą) którą
rozpuszczamy w powyższym koniaku
200 ml idealnie świeżej śmietanki kremówki
coś alkoholowego do nasączenia biszkoptu, np. druga porcja koniaku z kawą
Wykonanie:
Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na średnio sztywną pianę ze
szczyptą soli, dodajemy stopniowo cukier do uzyskania kremowej konsystencji.
Dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Wszystkie sypkie składniki
mieszamy i przesiewając do masy jajecznej po trochu delikatnie mieszamy
rózgą.
Pieczemy w 180*C, w tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.
Krem:
Płatki żelatyny zalewamy zimną wodą. Tabliczki czekolady kruszymy do
rondelka o grubym dnie, skrapiamy mlekiem i rozpuszczamy cały czas mieszając
uważając by się nie zrobiło gorące - wtedy czekolada twardnieje. Do ciepłej
płynnej czekolady dodajemy odciśniętą żelatynę i energicznie mieszamy do
rozpuszczenia. Gdyby się zrobiło niepokojąco gęste nie należy się tym za
bardzo przejmować, na póżniejszym etapie wszystko się "wtre". Masę
czekoladową odstawiamy do przestygnięcia. Zółtka miksujemy z trzema łyżkami
cukru na puszystą masę, dodajemy koniak z kawą a następnie po trochu masę
czekoladową. Dzięki żelatynie nic się nie zwarzy, więc można sobie spokojnie
mikserem na najwyższych obrotach i wte i wewte. Teraz szybciutko ubijamy
śmietankę z pozostałą łyżką cukru i wmontowujemy ją ostrożnie rózgą do jaj z
czekoladą. Nie można czekać z przekładaniem biszkopta, bo masa szybko
tężeje. Dla pracowitych - biszkopt przekrawamy na trzy placuszki, dla
szybkich - robimy górę, spód i środek nadziewamy kremem. Można wykonać
polewę z tabliczki gorzkiej czekolady rozpuszczonej z kilkoma łyżkami mleka.
Dekoracje wg upodobań ale w zasadzie nie lubię dodawania kolejnych smaków w
postaci migdałów czy orzechów. Gotowy tort trzeba koniecznie porządnie
schłodzić.
Agata Solon, naturalna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-05-26 09:52:16
Temat: Re: Lekki tort czekoladowy
----- Original Message -----
From: Agata Solon <a...@p...onet.pl>
To: <p...@n...pl>
Sent: Friday, May 25, 2001 11:11 AM
Subject: Lekki tort czekoladowy
> Podniecona obroną tortu ananasowego Magdaleny Bassett postanowiłam
> zainaugurować swój udział w grupie tortem, który cieszy się powodzeniem
> zarówno u czekoladoholików jak i przeciwników ciężkich bomb kalorycznych
na
> bazie masła. No bo masła w nim nie ma! Jest lekki i puszysty i na wskroś
> czekoladowy (ciach - aczkolwiek z wielką niechęcią)
Musialam wycierac klawiature bo nastapil wyciek z jamy ustnej ;-) Jaka
szkoda, ze nienawidze robic ciast - wszelkich . Moze namowie moja Mame, zeby
mi to dzielo stworzyla :-)
Herbatka (ciezko uzalezniona m.in. od czekolady - wczoraj jak mnie chwycil
"glod czekoladowy" to w calej firmie byla lapanka i zrzuta na Herbatke. W
koncu udalo sie zdobyc 1/2 "Grzeska" (kolezanka doslownie od ust sobie
odjela;-)))
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-05-26 18:31:02
Temat: Re: Lekki tort czekoladowy
Użytkownik Herbatka <b...@d...com.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:00b101c0e5c9$21a320e0$0200a8c0@tea...
>
> Musialam wycierac klawiature bo nastapil wyciek z jamy ustnej ;-) Jaka
> szkoda, ze nienawidze robic ciast - wszelkich . Moze namowie moja Mame,
zeby
> mi to dzielo stworzyla :-)
> Herbatka (ciezko uzalezniona m.in. od czekolady - wczoraj jak mnie chwycil
> "glod czekoladowy" to w calej firmie byla lapanka i zrzuta na Herbatke. W
> koncu udalo sie zdobyc 1/2 "Grzeska" (kolezanka doslownie od ust sobie
> odjela;-)))
>
> --
> Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
No to cieszę się niezmiernie! Jak Mama da się namówić, to chyba nie będzie
żałować....mam nadzieję. Zapomniałam dodać że biszkopt ma tendencje do
opadania i nie należy traktować tego jak klęskę. Jak kogoś to szczególnie
denerwuje można nieco zwiększyć ilość mąki pszennej, np. do 100g i poczekać
z wyjmowaniem z piekarnika do ostygnięcia.
Agata Solon, naturalna
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-05-27 18:43:47
Temat: Re: Lekki tort czekoladowy>2 płatki żelatyny
Ja zrobiłam wczoraj tort ananasowy Magdy B. i każdy chciał dokładkę. Ten
Twój przepis jest też wart grzechu i spróbowania, ale mam pytanie: ile
żelatyny jest w łyżkach, chodzi o te 2 płatki. Bo ja nie spotkałam się z
żelatyną w płatkach.
pozdrawiam
Teresa P.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-05-27 19:09:29
Temat: Re: Lekki tort czekoladowyMuszę to przeliczyć na piechotę: skoro opakowanie na pół litra wody zawiera
sześć płatków, to chyba dobrze będzie, jak paczuszkę żelatyny w proszku,
taką też na pół litra podzielimy na trzy części - jedna trzecia będzie
odpowiadała dwóm płatkom. Rzeczywiście ten typ nie występuje we wszystkich
sklepach, ale jeżeli jest to dr'a Oetkera z takim samym obrazkiem na
opakowaniu jak sypka.
Pozdrowienia,
Agata Solon, naturalna
Użytkownik T.A.P. <a...@a...com.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:9eri3h$e4i$...@h...uw.edu.pl...
> >2 płatki żelatyny
>
> Ja zrobiłam wczoraj tort ananasowy Magdy B. i każdy chciał dokładkę. Ten
> Twój przepis jest też wart grzechu i spróbowania, ale mam pytanie: ile
> żelatyny jest w łyżkach, chodzi o te 2 płatki. Bo ja nie spotkałam się z
> żelatyną w płatkach.
> pozdrawiam
> Teresa P.
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |