« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2009-07-24 08:48:05
Temat: Liny modro gotowane... Czyli jak?Witajcie,
przy okazji szukania czegoś w książce Wincenty Zawadzkiej "Kucharka
litewska" wpadłam na przepis na "47. Liny modro gotowane z sosem ze sloniny"
(s. 136) i zastanowiło mnie to "modre gotowanie"... Co to jest i dlaczego
jest modre? A może to nie ma nic wspólnego ze słowem "modry" czyli
"niebieski", a tylko ma jakieś inne znaczenie?
Autorka w przepisie mówi tak:
"Oprawić, pokrajać, osolić, a potem oplukać liny, oblać je wrzącym octem i
przykryć misą. Nastawić wodę ze szklanką mocnego octu, wrzucić (...
przyprawy: pieprz, ziele ang., lisc, sol, cebule ...), skoro się zagotuje,
złożyć rybę i gotować na mocnym ogniu. Odstawić, skropić zimną wodą, nakryć
papierem na kilka minut, wyjać, osypać pietruszką i wydać do następującego
sosu:..."
Swita mi, że to chodzi o to gotowanie w marynacie, ale wytłumaczenia,
dlaczego jest to "modro gotowane", brak. Ciekawa tez jestem, czy istnieje
jakiś współczesny termin na takie gotowanie?
Dziekuje za pomysły :)
Bożena.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2009-07-24 09:18:28
Temat: Re: Liny modro gotowane... Czyli jak?Użytkownik "Bożena" napisał:
> zastanowiło mnie to "modre gotowanie"... Co to jest i dlaczego
> jest modre?
Z octem :)
http://pulpecik.pl/przepisy/aid/3688/Karp_na_niebies
ko_.html
--
Pozdrawiam - Aicha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2009-07-24 09:31:10
Temat: Re: Liny modro gotowane... Czyli jak?Aicha pisze:
> Użytkownik "Bożena" napisał:
>
>> zastanowiło mnie to "modre gotowanie"... Co to jest i dlaczego
>> jest modre?
>
> Z octem :)
> http://pulpecik.pl/przepisy/aid/3688/Karp_na_niebies
ko_.html
>
albo dowolna inna ryba
http://www.repka.pl/Smaki/Przepisy-kulinarne/dania-g
-owne-3/Ryba-na-niebiesko.aspx
--
Szukam nowej sygnaturki, a skończył mi się żeń szeń.
Roman Rumpel skype: rumpel.roman
www.rumpel.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2009-07-24 09:42:00
Temat: Re: Liny modro gotowane... Czyli jak?"Roman Rumpel" <> wrote in message news:h4bv18$d5g$2@news.onet.pl...
> Aicha pisze:
>> Użytkownik "Bożena" napisał:
>>> zastanowiło mnie to "modre gotowanie"... Co to jest i dlaczego
>>> jest modre?
>>
>> Z octem :)
>> http://pulpecik.pl/przepisy/aid/3688/Karp_na_niebies
ko_.html
>>
>
> albo dowolna inna ryba
> http://www.repka.pl/Smaki/Przepisy-kulinarne/dania-g
-owne-3/Ryba-na-niebiesko.aspx
I wszystko jasne :) Dzięki!
Czy ta ryba rzeczywiście wychodzi niebieska? Czy ta niebieskość to taka
bardziej śladowa i przysłowiowa?
Bożena.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2009-07-24 11:31:24
Temat: Re: Liny modro gotowane... Czyli jak?
Użytkownik "Bożena" <n...@g...com> napisał w wiadomości
news:h4bvl7$gf8$1@news.onet.pl...
> "Roman Rumpel" <> wrote in message news:h4bv18$d5g$2@news.onet.pl...
>> Aicha pisze:
>>> Użytkownik "Bożena" napisał:
>>>> zastanowiło mnie to "modre gotowanie"... Co to jest i dlaczego
>>>> jest modre?
>>>
>>> Z octem :)
>>> http://pulpecik.pl/przepisy/aid/3688/Karp_na_niebies
ko_.html
>>>
>>
>> albo dowolna inna ryba
>> http://www.repka.pl/Smaki/Przepisy-kulinarne/dania-g
-owne-3/Ryba-na-niebiesko.aspx
>
>
> I wszystko jasne :) Dzięki!
> Czy ta ryba rzeczywiście wychodzi niebieska? Czy ta niebieskość to taka
> bardziej śladowa i przysłowiowa?
>
Wychodzi niebieska :-)
To wplyw octu na... skore? chyba tak :-)
Ojciec kiedys na swieta zrobil karpia na niebiesko i mial on niebieski
kolor.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2009-07-24 12:03:10
Temat: Re: Liny modro gotowane... Czyli jak?"Misiek" <> wrote in message news:h4c66j$olh$1@atlantis.news.neostrada.pl...
> Wychodzi niebieska :-)
> To wplyw octu na... skore? chyba tak :-)
> Ojciec kiedys na swieta zrobil karpia na niebiesko i mial on niebieski
> kolor.
Dzięki za wyjasnienia :)
Chyba z czystej ciekawości kiedyś popełnię takową :)
Bożena
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2009-07-24 12:03:45
Temat: Re: Liny modro gotowane... Czyli jak?In article <h4bsg4$88d$1@news.onet.pl>, "Bożena" <n...@g...com>
wrote:
> Witajcie,
> przy okazji szukania czegoś w książce Wincenty Zawadzkiej "Kucharka
> litewska" wpadłam na przepis na "47. Liny modro gotowane z sosem ze sloniny"
> (s. 136) i zastanowiło mnie to "modre gotowanie"... Co to jest i dlaczego
> jest modre? A może to nie ma nic wspólnego ze słowem "modry" czyli
> "niebieski", a tylko ma jakieś inne znaczenie?
"Ryba na niebiesko" to przede wszystkim francuski "trout en bleu" czyli
pstrąg na niebiesko. Można też tak przyrządzać inne ryby, jak widać
zapewne też lina. Gotuje się takie ryby w court bouillon, czyli
niewielkiej ilości wody z dodatkiem wina lub octu, czasem tylko soli i
dodatkiem ziół, zwykle quatre epices. Sztuka polega na tym, że ryba musi
być absolutnie świeża i nie czyści się jej ze śluzu na skórze. Wtedy
rzeczywiście wychodzi pięknie niebieska.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2009-07-24 14:11:33
Temat: Re: Liny modro gotowane... Czyli jak?"Wladyslaw Los" <> wrote in message
news:wlalos-69A86E.14034524072009@news.onet.pl...
>
> "Ryba na niebiesko" to przede wszystkim francuski "trout en bleu" czyli
> pstrąg na niebiesko. Można też tak przyrządzać inne ryby, jak widać
> zapewne też lina. Gotuje się takie ryby w court bouillon, czyli
> niewielkiej ilości wody z dodatkiem wina lub octu, czasem tylko soli i
> dodatkiem ziół, zwykle quatre epices. Sztuka polega na tym, że ryba musi
> być absolutnie świeża i nie czyści się jej ze śluzu na skórze. Wtedy
> rzeczywiście wychodzi pięknie niebieska.
Dzięki wielkie, Władysławie, za tak dokładne wyjaśnienie tematu.
Bożena
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |