Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.nask.pl!new
s.nask.org.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Bożena" <n...@g...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Liny modro gotowane... Czyli jak?
Date: Fri, 24 Jul 2009 10:48:05 +0200
Organization: http://onet.pl
Lines: 24
Message-ID: <h4bsg4$88d$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: chello089079061250.chello.pl
X-Trace: news.onet.pl 1248425284 8461 89.79.61.250 (24 Jul 2009 08:48:04 GMT)
X-Complaints-To: n...@o...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 24 Jul 2009 08:48:04 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5512
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.5579
X-RFC2646: Format=Flowed; Original
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:323695
Ukryj nagłówki
Witajcie,
przy okazji szukania czegoś w książce Wincenty Zawadzkiej "Kucharka
litewska" wpadłam na przepis na "47. Liny modro gotowane z sosem ze sloniny"
(s. 136) i zastanowiło mnie to "modre gotowanie"... Co to jest i dlaczego
jest modre? A może to nie ma nic wspólnego ze słowem "modry" czyli
"niebieski", a tylko ma jakieś inne znaczenie?
Autorka w przepisie mówi tak:
"Oprawić, pokrajać, osolić, a potem oplukać liny, oblać je wrzącym octem i
przykryć misą. Nastawić wodę ze szklanką mocnego octu, wrzucić (...
przyprawy: pieprz, ziele ang., lisc, sol, cebule ...), skoro się zagotuje,
złożyć rybę i gotować na mocnym ogniu. Odstawić, skropić zimną wodą, nakryć
papierem na kilka minut, wyjać, osypać pietruszką i wydać do następującego
sosu:..."
Swita mi, że to chodzi o to gotowanie w marynacie, ale wytłumaczenia,
dlaczego jest to "modro gotowane", brak. Ciekawa tez jestem, czy istnieje
jakiś współczesny termin na takie gotowanie?
Dziekuje za pomysły :)
Bożena.
|