Data: 2009-07-24 14:11:33
Temat: Re: Liny modro gotowane... Czyli jak?
Od: "Bożena" <n...@g...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Wladyslaw Los" <> wrote in message
news:wlalos-69A86E.14034524072009@news.onet.pl...
>
> "Ryba na niebiesko" to przede wszystkim francuski "trout en bleu" czyli
> pstrąg na niebiesko. Można też tak przyrządzać inne ryby, jak widać
> zapewne też lina. Gotuje się takie ryby w court bouillon, czyli
> niewielkiej ilości wody z dodatkiem wina lub octu, czasem tylko soli i
> dodatkiem ziół, zwykle quatre epices. Sztuka polega na tym, że ryba musi
> być absolutnie świeża i nie czyści się jej ze śluzu na skórze. Wtedy
> rzeczywiście wychodzi pięknie niebieska.
Dzięki wielkie, Władysławie, za tak dokładne wyjaśnienie tematu.
Bożena
|