« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-10-24 10:04:59
Temat: LososWitam i od razu pytam.
Mam zamrozone 2 kawalki lososia i chcialabyn go dzisiaj zrobic na obiad, ale
nie mam zbytnio pojecia z czym sie on najlepiej komponuje, jak go
przyprawic. Prosze Was serdecznie o jakies pomysly, raczej proste, bez
jakichs sosow z winami czy czyms takim. Nigdy jeszcze nie jadlam lososia
robionego "po domowemu", bedzie wiec to moj pierwszy raz..... z Waszym
udzialem.
Dziekuje i pozdrawiam,
Danka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-10-24 10:22:09
Temat: Re: LososW niedalekiej przyszlosci zadawalam to samo pytanie. Pokroilam go w dzwonka,
doprawilam go przyprawa do ryb, obtoczylam w mace i usmazylam go po prostu.
Tak prosto zrobiony smakowal cudnie.
Ela
Danka <j...@z...nl> wrote in message
news:39f55edc$0$75941@news2.zeelandnet.nl...
> Witam i od razu pytam.
> Mam zamrozone 2 kawalki lososia i chcialabyn go dzisiaj zrobic na obiad,
ale
> nie mam zbytnio pojecia z czym sie on najlepiej komponuje, jak go
> przyprawic. Prosze Was serdecznie o jakies pomysly, raczej proste, bez
> jakichs sosow z winami czy czyms takim. Nigdy jeszcze nie jadlam lososia
> robionego "po domowemu", bedzie wiec to moj pierwszy raz..... z Waszym
> udzialem.
> Dziekuje i pozdrawiam,
> Danka
>
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-10-24 10:44:58
Temat: Re: LososUżytkownik "Ela" <e...@b...com.pl> napisał w wiadomości
news:39f56245$2@news.vogel.pl...
> W niedalekiej przyszlosci zadawalam to samo pytanie. Pokroilam go w
dzwonka,
> doprawilam go przyprawa do ryb, obtoczylam w mace i usmazylam go po
prostu.
> Tak prosto zrobiony smakowal cudnie.
Nie mniej takie traktowanie wydaje mi sie dla lososia nieco zbyt brutalne -
przyprawa do ryb stlumi jego naturalny delikatny smak. Ja robilem tak, ze na
dzwonka kladlem troche maselka, lekko posypywalem tymiankiem (albo bazylia -
nie pamietam juz) i w folli aluminiowej do piecyka na 15-20 min. Cudo.
Jader
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-10-24 11:13:15
Temat: Re: LososNie zgadzam sie z przedmowca - rzecz gustu.
Ela
Jader <j...@p...com.pl> wrote in message
news:8t3ooh$1t4$1@sunflower.man.poznan.pl...
> Użytkownik "Ela" <e...@b...com.pl> napisał w wiadomości
> news:39f56245$2@news.vogel.pl...
> > W niedalekiej przyszlosci zadawalam to samo pytanie. Pokroilam go w
> dzwonka,
> > doprawilam go przyprawa do ryb, obtoczylam w mace i usmazylam go po
> prostu.
> > Tak prosto zrobiony smakowal cudnie.
>
> Nie mniej takie traktowanie wydaje mi sie dla lososia nieco zbyt
brutalne -
> przyprawa do ryb stlumi jego naturalny delikatny smak. Ja robilem tak, ze
na
> dzwonka kladlem troche maselka, lekko posypywalem tymiankiem (albo
bazylia -
> nie pamietam juz) i w folli aluminiowej do piecyka na 15-20 min. Cudo.
>
> Jader
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-10-24 11:22:11
Temat: Re: LososUżytkownik "Ela" <e...@b...com.pl> napisał w wiadomości
news:39f56e44@news.vogel.pl...
> Nie zgadzam sie z przedmowca - rzecz gustu.
> Ela
>
A ja sie zgadzam z przedmowczynia, ze to rzecz gustu :)
Jader
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-10-24 11:28:07
Temat: Re: LososDziekuje Wam serdecznie za pomoc. Test bedzie wieczorkiem.
Pozdr.,
Danka
"Danka" <j...@z...nl> schreef in bericht
news:39f55edc$0$75941@news2.zeelandnet.nl...
> Witam i od razu pytam.
> Mam zamrozone 2 kawalki lososia i chcialabyn go dzisiaj zrobic na obiad,
ale
> nie mam zbytnio pojecia z czym sie on najlepiej komponuje, jak go
> przyprawic. Prosze Was serdecznie o jakies pomysly, raczej proste, bez
> jakichs sosow z winami czy czyms takim. Nigdy jeszcze nie jadlam lososia
> robionego "po domowemu", bedzie wiec to moj pierwszy raz..... z Waszym
> udzialem.
> Dziekuje i pozdrawiam,
> Danka
>
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-10-24 12:50:02
Temat: Re: LososHej,
>nie mam zbytnio pojecia z czym sie on najlepiej komponuje, jak go
Proponuje upiec i polac sosem curry (przepis powinien byc gdzies na sieci, z
cala pewnoscia bedzie na http://soar.berkeley.edu/recipes/). Do tego
gotowane warzywa np. brokuly, male marchewki etc. Przed upieczeniem mozna by
wzmiankowanego lososia zalac oliwa i sokiem z 1 cytryny - niech polezy tak
dlugo, jak sie da.
Smacznego,
Maciek
PS: Ponizej masz przepis na sos. Sam ostatnio go robilem i jest super
(opinia moja, mojej rodziny, tesciow i opiekunki naszej coreczki ;) Lemon
grass mozesz spokojnie sobie odpuscic.
Directions
Sauté about a teaspoon of chopped onion, 1 chopped clove of garlic,
small slice of ginger and lemon grass in some olive oil or butter.
Cool the mixture and spoon it into a blender. Add 3/4th of a can of
coconut milk, half-cup water, half-teaspoon curry powder, pinch of
tumeric, pepper, salt to taste and blend until mixed well. (30 seconds or
so).
Pour into a saucepan and cook on low heat constantly stirring until boiling
(Need to heat on low while stirring to keep the consistency smooth).
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-10-24 13:54:51
Temat: Re: Losos
Użytkownik "Sulpicjusz" <m...@y...com.pl> napisał w
wiadomości news:8t40k4$68e$1@rymunda.torun.pdi.net...
> PS: Ponizej masz przepis na sos. Sam ostatnio go robilem i jest super
> (opinia moja, mojej rodziny, tesciow i opiekunki naszej coreczki ;) Lemon
> grass mozesz spokojnie sobie odpuscic.
Czy Lemon grass to taka trawa z Ameryki poludniowej (moze tez z polnocnej),
napar z ktorej smakuje jak cherbata z cytryna?
Przywiozl to kiedys moj kolega z praktyki w Wenezueli.
Pozdrawiam,
Szczepan
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-10-24 13:58:26
Temat: Re: Losos> Mam zamrozone 2 kawalki lososia i chcialabyn go dzisiaj zrobic na obiad,
ale
> nie mam zbytnio pojecia z czym sie on najlepiej komponuje, jak go
http://www.restaurants.pl/przepisy/losos.htm
grzegorz drabik
www.restaurants.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-10-24 16:44:44
Temat: Re: LososDzieki za pomoc.
Zrobilam te rybke w folii alum., skropilam najpierw sokiem z cytryny,
posolilam, popieprzylam, posypalam tymiankiem i koperkiem, na to odrobina
maselka i wyszlo zadziwiajaco dobre. ( dzieki Jader za podpowiedz )
Pozdr.,
Danka
"Sulpicjusz" <m...@y...com.pl> schreef in bericht
news:8t40k4$68e$1@rymunda.torun.pdi.net...
> Hej,
>
> >nie mam zbytnio pojecia z czym sie on najlepiej komponuje, jak go
> Proponuje upiec i polac sosem curry (przepis powinien byc gdzies na sieci,
z
> cala pewnoscia bedzie na http://soar.berkeley.edu/recipes/). Do tego
> gotowane warzywa np. brokuly, male marchewki etc. Przed upieczeniem mozna
by
> wzmiankowanego lososia zalac oliwa i sokiem z 1 cytryny - niech polezy tak
> dlugo, jak sie da.
>
> Smacznego,
> Maciek
>
> PS: Ponizej masz przepis na sos. Sam ostatnio go robilem i jest super
> (opinia moja, mojej rodziny, tesciow i opiekunki naszej coreczki ;) Lemon
> grass mozesz spokojnie sobie odpuscic.
>
> Directions
> Sauté about a teaspoon of chopped onion, 1 chopped clove of garlic,
> small slice of ginger and lemon grass in some olive oil or butter.
>
> Cool the mixture and spoon it into a blender. Add 3/4th of a can of
> coconut milk, half-cup water, half-teaspoon curry powder, pinch of
> tumeric, pepper, salt to taste and blend until mixed well. (30 seconds or
> so).
>
> Pour into a saucepan and cook on low heat constantly stirring until
boiling
> (Need to heat on low while stirring to keep the consistency smooth).
>
>
>
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |