Data: 2003-02-25 07:55:02
Temat: Re: MM.Nutella! ;)
Od: "Hafsa" <h...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "misiczka" <m...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:b38g4q.3vvh9qv.1@misiczka.com...
>
> Użytkownik "Hafsa " <h...@N...gazeta.pl> napisał w wiadomości
> news:b37mv9$k0q$1@inews.gazeta.pl...
>
> > Dla wyjasnienia-Nutella zawiera cukier i tluszcze,IG wiaze sie z
> obecnoscia
> > orzechow.
>
> Nie do końca. Niskie IG nutelli nie bierze się do końca z obecności
> orzechów, ale właśnie (o zgrozo ;-) z połączenia tłuszczu z cukrem.
> Okazuje się bowiem, że jeśli tłuszcz z cukrem jest mocno związany
> ("zemulgowany") to organizm "dłużej się zmaga" z oddzieleniem tłuszczu od
> cukru i to powoduje niższe IG nutelli.
> Zaznaczam - że tłuszcz z cukrem MUSI być "mocno złączony" - dlatego
> zjedzenie chleba z masłem - nie daje efektu niskiego IG. Tłuszcze
> spowalniają opróżnianie żołądka z treści pokarmowej i tym samym
spowalniają
> trawienie skrobi.
> Niedowiarków odsyłam do książki "Nie musisz liczyć kalorii..."
Misiczko,mam prosbe,czy mozesz mi podac, w ktorym miejscu tej ksiazki to
jest napisane? ja jakos nie moge znalezc poza fragmentem z tluszczami i
skrobiami, W ksiazeczce jest napisane,ze obecnosc tluszczu w pozywieniu
spowalnia oproznianie zoladka i tym samym trawienie skrobi.A nie znalazlam
nic na temat emulgacji,silnego polaczenia cukru i tluszczu,a to co pisza o
cukrze ,dotyczy skrobi a nie mono- i disacharydów.Pozdrawiam Hafsa
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|