Data: 2004-02-01 18:55:29
Temat: Re: MM Spaghetti
Od: "misiczka" <U...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Ruda " <t...@g...SKASUJ-TO.pl> napisał w wiadomości
news:bvdv8d$1da$1@inews.gazeta.pl...
> W jednym garze gotujesz spagetti na al dente, a w tym samym czasie, 2
> puszki tunczyka w oleju odsaczasz z oleju, nalepiej zeby byl w kawalkach
> a nie w ciapkach, Oliwke na patelnie i na to czosnek posiekany ale nie
> koniecznie + tunczyka, chwile posmazyc z 5 minut. Wlac na patelnie
> puszke pomidorow w kawalkach bez skory, przyprawy typu bazylia,
> tymianek, sol, pieprz, troche bulionu w proszku (1 lyzeczke ze
> sloiczka-poprawia smak bardzo).
> Trzymac na patelni tak dlugo az troche odparuje i nie bedzie wodnite
> tylko sosowate
> Mozna serkiem posypac na gorze i pietruszka posiekana.
No, to NIE jest przepis na makaron zgodny z MM.
Tuńczyk do makaronu nie może być z oleju tylko musi być z wody.
Spaghetti z pszenicy durum (żadne mączne kluchy!)
Pomidory z puszki - większość zawiera cukier, choć producenci nie piszą o
tym na etykietce. Jakoś najbardziej ufam pod tym względem włoskim puszkom z
pomidorami.
Bulion w proszku to sama chemia, nie mówiąc już o cukrze w składzie.
Ser też odpada.
Jeśli makaron miałby być naprawdę zgodny z MM, to można go podać z
tuńczykiem z wody, serem 0%, jogurtem 0% i z pokorojnymi w plastry
pomidorami na wierzchu, posypać bazylią świeżą.
Co można jeszcze dodać do spaghetti?
Na przykład łososia wędzonego w kawałkach i oliwki, albo (okazjonalnie)
oliwę z czosnkiem, albo na przykład podać go z truskawkami (mrożonymi albo
świeżymi) i do tego jogurt 0%.
pozdrawiam, misiczka
--
Nie może być nic genialnego tam, gdzie nie ma odrobiny szaleństwa
(seneka Starszy)
http://www.misiczka.com
|