Data: 2002-12-11 13:13:56
Temat: Re: MM i swieta
Od: "deFER" <c...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
deFER wrote:
> Gosia Garkowska wrote:
>> in article at7c2q$ln8$...@n...tpi.pl, deFER at c...@w...pl wrote on
>> 11/12/02 13:44:
>>
>>> a co z makówkami ?
>>> a co z slaska moczka (przepis moge podac) ?
>>
>>
>> ???
>> powiedz co to bo ja nie wiem
>> prosze!
>> :-)
>> --
>> *gosia nieuswiadomiona wigilijnie*
>
> moczka - gotowany w olbrzymim garcu piernik rybny (nie wiem skąd ta
> nazwa) następnie wrzucone do niego rodzynki, posiekane ananasy,
> migdały, morele, mandarynki,figi, orzechy włoskie, sok z cytryny,
> trochę kakao i CUKIER całość jest slodka i bardzo dobra
>
> a makówki to chyba wszyscy znają, ale dla ścisłości to bułka maślana,
> mak, miód, rodzynki i takie tam - pychota
>
> faRED
ta nazwa rybny to chyba jest dodana dla zachownia świątecznego klimatu, bo
wypiekany jest tylko na święta i tylko wtedy pojawia się w sklepach, wiem że
jak gospodynie robią moczkę w trakcie roku to albo muszą same zrobić sobie
piernik albo zastępują go np. pirniczkami wedlowskimi (alpejskie itp)
faRED
|