Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsfeed.gazeta
.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "Hafsa " <h...@N...gazeta.pl>
Newsgroups: pl.misc.dieta
Subject: Re: MM - jak to jest z tym IG?
Date: Sat, 22 Feb 2003 11:21:06 +0000 (UTC)
Organization: Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl
Lines: 48
Message-ID: <b37mf2$iqj$1@inews.gazeta.pl>
References: <6...@n...onet.pl>
<b32pr7$ruc$1@nemesis.news.tpi.pl> <b...@m...com>
<b34tic$2fd$3@inews.gazeta.pl> <b...@m...com>
NNTP-Posting-Host: pm97.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1045912866 19283 172.20.26.237 (22 Feb 2003 11:21:06 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 22 Feb 2003 11:21:06 +0000 (UTC)
X-User: hafsa
X-Forwarded-For: pm97.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Remote-IP: pm97.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.dieta:15374
Ukryj nagłówki
misiczka <m...@p...onet.pl> napisał(a):
>
> Użytkownik "Hafsa" <h...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:b34tic$2fd$3@inews.gazeta.pl...
>
> No właśnie, na to co napisałaś wpadłam już po wysłaniu posta.
> Dokładnie.
> Nie można mówić o IG wody ponieważ nie zawiera ona węglowodanów.
> Aczkolwiek CHYBA (?) każde pożywienie - nawet to nie zawierające cukru -
> podnosi jednak ( w minimalny sposób, ale jednak) poziom glukozy we krwi ?
Tluszcze raczej nie,stad lecznicze dzialanie DO na cukrzyce,ale sama to
jeszcze sprawdze.
> Chociaż - z drugiej strony - to nie jest to tak do końca pozbawione sensu -
> pod warunkiem że nie popijalibyśmy cukru wodą, ale rozpuścili ten cukier w
> wystarczającej ilości wody. Bo wtedy organizm też nie wyrzuciłby od razu
> całej dawki glukozy do krwi, tylko robił by to "po kawałku".
Organizmu tak oszukac sie nie da.Cukry proste wchlaniaja sie juz w jamie
ustnej,dwucukry rozkladane sa przez enzymy sliny na proste,zas zlozone tez
poczatek ich trawienia jest w jamie ustnej a cd w zoladku,poza tym istnieja
w organizmie mechanizmy prowadzace do homeostazy-utrzymania stalego poziomu
cukru we krwi,gdy jest za niski-uruchamiane sa procesy glukoneogenezy....
> Bardzo to wszystko skomplikowane :-)
Dokładnie.
> A Montignac powinien "dostać w łeb" za to, że jest taki lakoniczny w
> tłumaczeniu - skąd się to wszystko bierze i jakie ma uzasadnienie medyczne.
Tyle ze on nie jest lekarzema a i ksiazeczki nie sa kierowane do lekarzy a
dlka laikow,ktorzy po prostu chca zdrowo schudnac i potem prawidlowo sie
odzywiac nie wnikajac w szczegoly fizjologii.
> No i za to, że "w każdej książce pisze coś innego"
sama nie wiem cop o tym myslec,a moze to jakas pomylka w druku-mam na mysli
Szczupla bez wyrzeczen,gdzie sa sprzecznosci w tekscie.
i za tę marchewkę, którą
> wyklął :-) Hyhy.
Fakt ,marchewbyla zwsze u mnie mocno podejrzana...Niemniej sama jego idea
jest sluszna i dzialajaca.I o to chodzi.Pozdrawaim HafsA
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|