Data: 2003-02-28 15:26:30
Temat: Re: MM maka
Od: "Asiek [Sacagawea]" <j...@n...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Ana napisał(a):
> Mam pytanie do tych co probowali cos piec z maki z pelnego przemialu - czy
> daloby sie np jakies placuszki, podplomyki, cokolwiek z tego upiec/ usmazyc?
Ja piękę takie cisto drożdżowe: woda, do tego drożdże (1/2 paczki) i
trochę mąki (grubej, sama ją robię z pszenicy, żyta, jęczmienia), tak
żeby to miało konsystencję gęstej śmietany. Rośnie. Solę, dodaję mąki,
wyrabiam, żeby już było gęste jak ciasto, smaruję oliwą, odkładam.
Rośnie. Wtedy robię z tego pizzę (sos pomidorowy, oliwki, pieczarki),
chleb pita (robię takie placuszki niezbyt grube - one w czasie pieczenia
puchną - robi im się dziura w środku, do niej można włożyć pastę z
cieciorki i warzyw), chleb (dodaję do niego płatki i całe ziarna). Po
włożeniu do piekarnika na 100 stopni pozwalam jeszcze wyrosnąć. Aha, jak
do takiego ciasta dodać moreli, śliwek to wychodzi mniam!
--
Asiek
Pisząc do mnie usuń 'kasujto' z adresu
|