« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2008-01-11 09:23:27
Temat: Makaron i krewetki - jaki sos polecacie?Jadłem kiedyś w knajpie makaron z krewetkami. Chciałbym coś podobnego
upichcić w domu. Jakieś wskazówki co do sosu?
--
Pasibrzuch
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2008-01-11 21:10:25
Temat: Re: Makaron i krewetki - jaki sos polecacie?Użytkownik "Pasibrzuch" <J...@g...com> napisał w wiadomości
news:7e6a99d7-9ebc-46f1-81d7-5d204de0d837@j78g2000hs
d.googlegroups.com...
Jadłem kiedyś w knajpie makaron z krewetkami. Chciałbym coś podobnego
upichcić w domu. Jakieś wskazówki co do sosu?
Sam szukam czegoś bardziej hmmm obfitego ale nic nie mogłem znaleźć i
zostaje zawsze przy:
- Oliwa z oliwek na patelnie.
- Dodać dość dużą ilość posiekanego czosnku (ważne żeby nie był wyciskany
ani bardzo drobno posiekany)
- wrzucamy krewetki i podsmażamy dodając świeżo zmielony zielony pieprz oraz
sporą ilość pietruszki
później wrzucamy makaron itd
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2008-01-12 17:07:09
Temat: Re: Makaron i krewetki - jaki sos polecacie?
Pasibrzuch wrote:
> Jadłem kiedyś w knajpie makaron z krewetkami. Chciałbym coś podobnego
> upichcić w domu. Jakieś wskazówki co do sosu?
>
> --
> Pasibrzuch
Ja robie tak:
- podsmazyc cebule i czosnek.
- zalac bulionem (szklanki)
- dodac pokrojone pomidory (3 - 4) sztuki
- dodac chilli (prawdziwe, swieze, nie suszone)
- popieprzyc, dodac bazylie, cukier (1 lyzke)
dusic pol godziny
na masle podsmazyc krewetki i dodac do gotowego sosu pomidorowego
Ja uwielbiam i ostatnio zywie sie samymi krewetkami w roznych
kombinacjach :)
Pozdrawiam
Joasia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2008-01-13 00:24:58
Temat: Re: Makaron i krewetki - jaki sos polecacie?** Pasibrzuch <J...@g...com> wrote:
> Jadłem kiedyś w knajpie makaron z krewetkami. Chciałbym coś podobnego
> upichcić w domu. Jakieś wskazówki co do sosu?
Ale w jakim stylu? Tak fusion to:
- krewetki, namoczyć w zimnej wodzie i ponacinać aby zwiększyły objętość,
odcedzić
- makaron spaghetti, najlepiej wczoraj ugotowany
- kiełki sojowe, opłukać, osuszyć
- dymka, cebulki w piórka, szczypiorek w paski
- czosnek, posiekać
- dobry sos sojowy
- olej do smażenia - jakiś możliwie bezwonny i odporny na duże temperatury
Warzyw można dać więcej i innych, w sumie właściwie cokolwiek co lubisz byle
świeże, oprócz krewetek można też inne owoce morza.
1. Olej mocno rozgrzej na woku czy głębokiej patelni.
2. Wrzuć krewetki i smaż mieszając aż się zrobią (przestaną być przeźroczyste)
3. Wrzuć czosnek i warzywa. Smaż mieszając na mocnym ogniu.
4. Dodaj kiełki i makaron, podlej sosem, smaż mieszając kilka minut.
Właściwie gotowe. :)
--
+ ' .-. .
, * ) )
http://kosmosik.net/ . . '-' . kK
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |