Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!opal.futuro.pl!news.internetia.pl!ne
wsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: Konrad Kosmowski <k...@k...net>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Makaron i krewetki - jaki sos polecacie?
Date: Sun, 13 Jan 2008 01:24:58 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 33
Message-ID: <q...@k...net>
References: <7...@j...googlegroups.com>
NNTP-Posting-Host: dld20.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1200183972 26917 83.24.33.20 (13 Jan 2008 00:26:12 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 13 Jan 2008 00:26:12 +0000 (UTC)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:308763
Ukryj nagłówki
** Pasibrzuch <J...@g...com> wrote:
> Jadłem kiedyś w knajpie makaron z krewetkami. Chciałbym coś podobnego
> upichcić w domu. Jakieś wskazówki co do sosu?
Ale w jakim stylu? Tak fusion to:
- krewetki, namoczyć w zimnej wodzie i ponacinać aby zwiększyły objętość,
odcedzić
- makaron spaghetti, najlepiej wczoraj ugotowany
- kiełki sojowe, opłukać, osuszyć
- dymka, cebulki w piórka, szczypiorek w paski
- czosnek, posiekać
- dobry sos sojowy
- olej do smażenia - jakiś możliwie bezwonny i odporny na duże temperatury
Warzyw można dać więcej i innych, w sumie właściwie cokolwiek co lubisz byle
świeże, oprócz krewetek można też inne owoce morza.
1. Olej mocno rozgrzej na woku czy głębokiej patelni.
2. Wrzuć krewetki i smaż mieszając aż się zrobią (przestaną być przeźroczyste)
3. Wrzuć czosnek i warzywa. Smaż mieszając na mocnym ogniu.
4. Dodaj kiełki i makaron, podlej sosem, smaż mieszając kilka minut.
Właściwie gotowe. :)
--
+ ' .-. .
, * ) )
http://kosmosik.net/ . . '-' . kK
|